Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam Bekle gör festivali - Lüks Yaşam Haberleri

        Bazı markalar, özel bir şey yapmaya gerek bile duymamış. İlk gün müşteri de ortam da sakindi özetle.

        İstanbul Shopping Fest'in ilk gününde, 'shopping' ve 'fest' durumu nedir bir görmek için İstinye Park'taydım. İlk günkü izlenimim şudur, 40 gün 40 gece sürecek festival için hiç kimse acele etmemiş. Müşteride “Kaçırmayayım fırsatı” diye bir telaş yok, çünkü zaten yüksek fiyatlarla açılan sezon, indirimle bile “Üç beş tane alayım” heyecanı yaşatmıyor. Peki arz cephesi? Twigy'nin patronu Sinan Öncel ve Koton'un patronu Yılmaz Yılmaz'ın Shopping Fest öncesinde yaptıkları, “Birkaç gün geçsin, indirime yanaşmayanlar bile ciroları görüp, fiyat indirecek” yorumunu hatırlayarak, o cephedeki durum için 'temkinli bir heyecan' benzetmesini uygun görüyorum. 12.00-15.00 saatleri arasındaki turdan özet geçmek gerekirse bazı yerli markaların festivale tepkisiz kaldıklarını gördüm. Yargıcı, hiçbir indirim ya da promosyona gerek duymadan normal günlerini yaşıyor. Sarar'da yüzde 50 kış indirimi sürüyor ama yeni sezona ilişkin bir şey yok. Festival için çok koşuşturan Yılmaz Yılmaz ve Sedef Orman aynı çabayı markalarına da yansıtmış. Koton yüzde 30 indirime ek olarak geç saatlerde yüzde 20 daha indirim yapıyor. Derimod da 'seçili ürünler' sınırı olmadan tüm yeni sezonda yüzde 30 indirime gitmiş.

        ‘Seçili ürün’ ve ‘Sınırlı tarih’ diyenler çoğunluk

        Hotiç, Ramsey ve Damat da tüm ürünlerde yüzde 30 indirim yapanlardan. Ancak Shopping Fest’teki markalarda genel eğilim, “Seçili ürünlerde indirime gitmek” ya da “İki güne özel” ibaresiyle indirim oranlarını duyurmak.

        FAST FASHION RAHATINI HİÇ BOZMAMIŞ İNDİRİM YOK!

        Hızlı modanın kahramanları Zara ve H&M'de özel hiçbir hazırlık yoktu. Sadece Mango, mağazanın arka bölümünde bir alanı yüzde 30 indirime ayırmış. Lüks markalar beklendiği gibi davranmış, özel bir şey yapan çok az. Sadece BCMGMaxAzria, 18-19 Mart ile sınırlı yüzde 20 indirim yapmış, Beymen Club, 400 liranın üzerine çanta hediye ediyor, Harvey Nichols’ta ise her gün seçili bir markada yüzde 20 indirim var.

        SATIŞ TEMSİLCİLERİ UZUN GECE YORGUNDU

        Mağazalardaki satış görevlilerinde saat 02.00'ye kadar çalışmış olmanın yorgunluğu ilk günden gözleniyordu. Pek çok yerde satış elemanlarının, “Saat 22.00'den sonra kimse gelmedi, bu gece iş olsa da kaldığımıza değse” dediğine şahit oldum. Satışçılar 23.00’e kadar belki ama 02.00'ye kadar açık kalmayı gereksiz bulmuş. Gece trafiğinin de beklendiği gibi olmamasını yine aynı şeye bağladım, derbiye.

        ESEN Y. EVRAN / HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ