Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam BES’in yeni ‘mega fon’u ‘otomatik’e bağlanacak - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Bireysel emeklilik sisteminde (BES) getirilerin düşük olması nedeniyle hükümet tarafından gelen açıklamalar üzerine harekete geçen Hazine Müsteşarlığı, tüm emeklilik şirketlerinde toplanan fonları tek bir yapıda yönettirmeyi planlayan çalışma yürütüyordu. Gelen tepkiler üzerine mevcut BES fonları için bu yapıdan vazgeçen Hazine, mega fon anlayışını işe yeni başlayanlar için yapılacak otomatik katılımda hayata geçirmeyi hedeflemeye başladı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, hem mevcut fonların getiri sorunları hem otomatik katılım hem de kıdem tazminatı fonları için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Tüm şirketlerdeki fonların bir araya toplanıp büyük bir fon oluşturulması, bu fonun da ihale ile tek elden yönetilmesi çalışmasını otomatik katılım için düşünmeye başladık” dedi.

        İNGİLTERE SİSTEMİ UYGULANACAK

        Yetkililerin verdiği bilgilere göre, sadece işe her yeni başlayan kişinin BES’e zorunlu olarak katılıp bir süre sonra kendi isteği ile ayrılma olanağı getirilen ‘otomatik katılım’ için değil bu seçenek dışında BES’e her yeni giren kişiler için de toplam 6 veya 7 adet olması planlanan mega fonlar geçerli olacak. Buna göre sisteme yeni katılan vatandaşa bu 7 fon tipinden biri kişinin yaşı ve risk anlayışına göre sunulacak. Bu fonların enflasyona endeksli, hisse, likit, helal fon ve altyapı fonları olacağı ifade ediliyor. Hem otomatik katılım hem de sisteme yeni girenlerden toplanan fonları tek bir yönetim şirketi yönetecek. Fonu yönetecek şirket ise ihale ile seçilecek. Böylece fon yeterli büyüklüğe ulaştığı için yönetim ücreti düşecek. Sistem şu anda İngiltere’de uygulanıyor.

        KIDEM TAZMİNATI İÇİN

        Edinilen bilgilere göre hükümetin BES getirileri üzerinde durmasının asıl nedeni kıdem tazminatı fonu oluşturulması. Kıdem tazminatı fonunun çalışanlar arasında meşruiyet kazanması için bu fonları yönetmesi planlanan BES şirketlerinin getirilerinin iyi olması gerekiyor.

        5 YILLIK PLANLAR İSTENDİ

        BES’in işlerliği hem finans istemi hem ekonomi için bu kadar önemli hale gelmişken, azalan fon yönetim ücreti kesintileri ile birlikte sistemde sadece 4 büyük şirketin faaliyetlerine devam etmesi, diğerlerinin ise frene basıp mevcut fonları yönetmenin dışında yeni müşteri kazanmayı bırakması Hazine’yi harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre, Hazine emeklilik şirketlerinden önümüzdeki 5 yıllık planlarını istedi. Şirketler de 5 yıllık yatırım, kârlılık, birleşme, satın alma dahil tüm planları Hazine’ye sundu. Şimdi Hazine’nin elinde şirketlerin tüm planları olduğu için sistemi yeniden kolayca dizayn edebilecek donelere de sahip oldu.

        BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

        Yalnızca hırsızlık teminatı alınabilmekte midir?

        Yalnızca hırsızlık teminatı alınması mümkün olmayıp, hırsızlık sigortası, yangın, mühendislik gibi mal sigortalarına ek olarak alınabilen bir sigorta teminatıdır.

        Hırsızlık sonucu meydana gelen hasar ödendikten sonra çalınan mallar kısmen veya tamamen bulunursa ne yapılmalıdır?

        Sigortalı bu durumu sigortacıya bildirmek zorundadır. Sigortalı, bulunan şeyin değerini ödeyerek ya geri alır, ya da bulunan şeylerin mülkiyetini sigortacıya devreder. Geri alınma durumunda, bulunan şeylerde çalınma dolayısıyla bir kıymet eksilmesi meydana gelmişse, sigortacı bu zararı ödemek zorundadır.

        Hırsızlık sonucu meydana gelen hasarın ödemesi ne zaman yapılır?

        Sigortacı belirlenen tazminatı rizikonun gerçekleştiğini belirleyen bilgi ve belgelerin kendisine ulaşmasından itibaren 30 gün içinde ödemek zorundadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ