Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sağlıklı uçuşun 6 kuralı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Güntay ŞİMŞEK / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Hiç kimse yolculuğunu, sağlık sorunlarıyla uğraşarak geçirmek istemez. Ancak çıkılan seyahatlerden sağlıklı dönülmek isteniyorsa, bedeni tanımak, basit bazı kurallara uymak ve tedbirler almak gerekiyor

        2

        Kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan’a uçak yolculuğunda uymamız gereken 6 kuralı sordum...

        3
        4

        2) Mutlaka bol su tüketin

        Havayoluyla seyahatlerde alkol türü içeceklerden uzak durun. Eğer uçuş korkusu için alkol alınıyorsa, bunun yerine sakinleştirici ilaçlar tercih edin. Aynı zamanda çok kahve ve çay tüketmek de doğru değil. Ağız ve boğazı nemli tutmak için azar azar ama sık sık su tüketin. Mutlaka su ile uçun. Havada en sağlıklı içeceğin su olduğunu unutmayın ve bir gün önceden ağır yemek yememeye özen gösterin. Boğaz ıslak tutulursa, bakteri ve virüslerin boğaz ve burundaki titrek tüylere tutunması sağlanır. Virüslerden ağzı ıslatarak, nemli tutarak veya ıslak maske kullanarak korunun.

        5

        3) İniş ve kalkışlarda uyumayın

        Kulağımız özellikle iniş ve kalkışlarda çok etkilenir, ama yolcular bunu fark etmez. Bu sebeple iniş ve kalkışlarda uyanık olun, beraberinizde çocuğunuz varsa onu da uyandırın. İniş ve kalkışta uykuya yakalanırsanız kulağınız risk altına girer, yutma refleksiniz gecikir. İniş ve kalkış anında kulağınızda özellikle kulak içi kulaklığınız varsa mutlaka çıkarın.

        6

        4) Lens kullanmayın, rahat kıyafet giyin

        Uçağa binmeden önce lens kullanıyorsanız mutlaka çıkarın. Unutursanız, gözünüz de kuruyacağından seyahat eziyete dönüşebilir. Rahat kıyafetler giyin, sizi rahatsız edecek aksesuvarları kullanmayın. Yanınızda çocuğunuz varsa ve biberon kullanıyorsa özellikle iniş ve kalkışlarda ağzına biberon verin. Anne sütü alıyorsa, çocuğu dik tutup emzirin. Bu sayede östaki borusu açılır ve orta kulaktaki hava azalmasına bağlı vakum olayı ortadan kalkar.