Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Ticaret hacmimizin 1 milyar dolara çıkması lazım" - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hırvatistan-Türkiye İş Forumu'nda konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından notlar;

        * Hırvatistan 2006'da geldiğimde henüz AB üyesi, NATO üyesi değildi. Ancak şimdi gelişim içinde.

        * Hırvatistan'ın hedeflerine ulaşacağına inanıyorum. 2008'de başlayan kriz tüm Avrupa ülkelerini olduğu gibi Hırvatistan'ı da etkiledi.

        * Tekrar büyüme trendine girdiğini görüyorum. Özellikle 2011 yılından bu yana çevremizde yaşanan krizlere rağmen GSMH iki katına çıkardık.

        * Kişi başına düşen milli gelirimiz şu anda 10 bin doların biraz altında. 2023 hedeflerimize kararlılıkla yürüyoruz.

        * Her ülke bazı inişler çıkışlar yaşayabilir. Bizler çok daha büyük sıkıntılar yaşadık. 2001 yılındaki krizde ekonomimiz neredeyse durma noktasına gelmişti.

        * Ama bunu atlattık. Biz göreve geldiğimizde 2002 sonunda devletçilik anlayışı hakimdi, bu anlayışı bir kenara koyup, devlete ait yapıları bir kenara koyup özel sektörü güçlendirmenin içerisine girdik.

        * Devletçilik anlayışını kenarı koyup ciddi bir sıçramayı yaşadık. Türkiye tarihinde olmamış özelleştirmeleri gerçekleştirdik. Şu anda aşılamayacak zorluk ve sıkıntımız yoktur.

        * Hırvat ve Türk iş dünyasının temsilcilerine çağrıda bulunmak istiyorum. Bizim Hırvatistan'la birçok ortak noktamız var. Bunları aksiyonel hale getirmek suretiyle Türkiye ve Hırvatistan, 1 milyar dolarlık ticari kapasiteye ulaşmamamız için hiçbir gerekçe yoktur.

        * Bizim artık siyasi bir ortaklığımız var. Bizim artık askeri bir ortaklığımız var. Kültürel noktada tarihten gelen bir işbirliğimiz var.

        * İnanıyorum ki Türkiye ve Hırvatistan az önce arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi 1 milyar dolarlık kapasiteye ulaşmamamız için hiçbir neden yoktur.

        * Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler ve halklar arasında dostluğun ekonomik ilişkiler geride kaldı. Hayvancılığa yönelik Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir teklifi oldu. Temenni ediyorum ki işbirliğimizi bu konuda da geliştirerek güçlü bir tablo oluşturacağız.

        * Ekonomide para denilen olay çok farklı, ekonomide bir kaide vardır. Para adeta bir civa gibidir. Cıva kendine uygun zemini bulur ve oraya doğru kaçari para da öyledir. Kendine uygun zemin neredeyse para oraya kaçar.

        * O yüzden finansörler, finans yöneticileri çok da insaflı değildir. Kendileri için uygun zemin neredeyse oraya kaçarlar. Biz siyasilere düşen görev de uygun zemini hazırlamaktır. Eğer bu uygun zemini hazırlarsak finansör de girişimci de ortaya doğru koşacaktır.

        * Türkiye ve Hırvatistan birbirlerine rakip değil, ortak olarak geleceği planlayacaklardır ben buna inanıyorum. Karşılıklı yatırımlarımızın artmasında politikaların önemi çok büyüktür. Hırvatistan ile ilişkilerimizi de her geçen gün artırmak istiyoruz.

        * Hırvatistan ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Sizlerin de aynı duygular içinde olduğunu düşünüyorum.

        * Kısa bir zaman sonra İstanbul'da da bu toplantının benzerini gerçekleştirmek temenni ediyorum. Krizlere rağmen 350 milyon dolar civarındayız, ama hedef 1 milyar dolar.

        * Önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyar dolar üzerine yükseltme siyasi iradesini ben meslektaşımda gördüm. Devlet yöneticileri olarak bizler bürokratik zorluk ve engelleri kaldırmakla görevliyiz.

        "EN BÜYÜK RAKİBİM OLİGARŞİDİR"

        * Benim en büyük rakibim, bürokratik oligarşidir.

        * Hırvatistan yüksek eğitim düzeyi ve yetişmiş iş gücüyle yatırımcılarımız için önemli fırsatlar sunuyor. Türk firmalarının turizm, sağlık sektörü, yenilebilir enerji, marina yatırımları maliyeti 350 milyon euroya ulaşmıştır.

        * Önümüzde çok geniş bir işbirliği mevcut. Hırvatistan turizm alanında değerlendirilmesi gereken fırsatlara sahiptir. Turizm amacıyla devlet mülklerinin satışlarına ilgi duyacağınızı düşünüyorum. Bölgede yazılım sektöründe ve özellikle siber olayında çok güçlü konumda olduğunu düşünüyorum.

        * KOBİ'ler konusunda atılacak ortak adımların yeni iş imkanlarının önünü açacağını düşünüyorum. Hırvatistan organik tarımda iyi konumda.

        * Türkiye ekonomisinin hızla büyümesinin en önemli etkenlerden biri de uluslararası yatırımlardaki payıdır. Daha önceden 22 milyar doları yakalamıştık. Biraz düştü ancak yeniden toparlayacağız.

        * Gelişmesini sürdüren Türkiye Hırvatistan için güvenilir bir imkandır. Türkiye'nin sunduğu geniş pazar imkanları Hırvatlar için çok güzel kolaylıklar sunacaktır.

        * Ülkemizde yatırımcılara sağladığımız teşviklerden sizler de yararlanmalısınız. Hırvatistan'ın İstanbul'da bir ofis açmasını yararlı görüyorum.

        * Hırvat yetkililerden yatırım ortamının geliştirilmesi, bürokrasinin azalmasında kolaylıklar diliyoruz. Bu organizasyonu hazırlayanlara şükranlarımı sunuyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ