Merkez Bankası 6 aylık Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı. Yeni rapora göre ‘dövizini boz’ kampanyasının olduğu Aralık 2016’dan Mayıs 2017 sonuna kadar sadece dolar milyonerleri dolar biriktirdi. Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre kampanya sırasında 12 milyar dolar bozduran halk sonradan bir kısım alım yaptı. Sonuçta milyonerler hariç vatandaşın dolar bozunca 1 yıl önce 97.2 milyar dolar olan döviz mevduatı 88.8 milyar dolara indi. Son 6 aydaki bu gelişme nedeniyle benzer şekilde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre de, kur etkisinden arındırılmış döviz mevduatı artışı sadece büyük montanlı tasarruf mevduatında izlendi. TL mevduat artışı ise tüm tutar kırılımlarına yayıldı. Bu dönemde, YP mevduat artışında etkili olan faktörlerden birinin para takası (swap) ile YP mevduat elde etme işlemleri olduğu değerlendiriliyor.
1 YILDA 87 MİLYAR LİRA ZENGİNLEŞTİK
Bu işlem kapsamında bankalar, kişilerden sözleşme ile TL fonlama sağlayıp karşılığında döviz vermekte ve genellikle tasarruf sahiplerinin elde ettikleri dövizi yine bankaya yatırmalarını istiyor. Sözleşme süresi sonunda müşteriler banka hesaplarında tuttukları dövizi bankaya verip TL olarak geri alıyor. Rapora göre son 1 yılda vatandaşın varlığı 917 milyardan 1 trilyon 56 milyar liraya ulaşarak 139 milyar lira arttı. Hanehalkı borçları ise 441.9 milyardan 499.9 milyara yükseldi. Böylece borçlar 57 milyar lira artarken toplamda vatandaşın varlığı borcundan 87 milyar daha fazla arttı. Hanehalkı varlıklarının yüzde 15.1 artışında 5.3 puan katkısı olan TL mevduat 438 milyardan 487 milyara geeldi. TL mevduatının yanı sıra döviz kurunun etkisi ile TL karşılğı artan döviz mevduatının etkisi de oldu. Döviz mevduatının TL karşılığı 279 milyardan 322 milyara liraya ulaştı. Emekillik fonlarının 51.6 milyardan 64.6 milyara tırmanması da halkın varlığını artıran bir diğer etken oldu.
YURTİÇİ YERLESİKLERİN DÖVİZ MEVDUATI TERCİHİ OCAKTA YÜKSELİSE GEÇTİ
1 MİLYON SINIRI ÜZERİNDE HEM DÖVİZ HEM DE TL MEVDUAT ARTTI
BORÇ 57 MİLYAR ARTTI
Hanehalkı borcu tarafında ise konut kredileri ve kredi kartı borcundaki artış etkili oldu. Konut kredileri 161.3 milyardan 190.1 millyara, kredi kartı harcamaları ise 85.1 milyar liradan 89.4 milyar liraya yükseldi.
FİNANSAL VARLIKLAR % 15 ARTTI
Not: Mart - 2017 döneminde dolaşımdaki para, 2016 - III Finansal Hesaplar İstatistikleri’nde 2016-Ç3 itibarıyla hanehalkının elinde bulunan pay ilerleyen dönemde sabit kabul edilerek hesaplanmıştır.
KREDİ İLE MEVDUAT MAKASI AÇILIYOR
Raporda, bankacılık sektörü kârlılığının, 2016 yılında görülen artış eğilimini 2017’de de devam ettirdiği belirtilerek, kredi verme iştahındaki toparlanmayla net faiz gelirlerindeki iyileşme ve faiz dışı giderlerdeki tasarruf tedbirlerinin devamının sektörün kârlılığına katkı sağladığı vurgulandı. Kur etkisinden arındırılmış toplam firma kredisi büyüme oranı martta yüzde 14,6 ile bir yıl önceki büyüme değerlerine yaklaştı. Kredi faizlerinin ise yüzde 15’i aştığı buna karşın mevduat faizlerinin yüzde 11-12’de kaldığı Merkez’in çalışmasında görülüyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.