Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan
Kullanım Koşulları’nı ve
Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Ülkelerin para birimlerinin adlarının nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Oxford Dictionary tarafından yayınlanan makalede para birimlerinin hangi kelimelerden türetildiği açıklandı.
02
1- Dollar (Dolar) Dolar, dünyanın en yaygın kullanılan para birimi. ABD, Avustralya, Kanada, Fiji, Yeni Zelanda ve Singapur gibi bir çok ülke dolar kullanıyor. OxfordWords'e göre Flemenkçe'de bulunan "joachimsthal" kelimesiyle Joachim'in Vadi'sine gönderme yapılıyor. Joachim'in Vadisi gümüşün ilk kez çıkarıldığı maden olarak biliniyor. Bu madenden çıkan paralara ilk başta "joachimsthaler" denmiş sonra kısaltılıp "thaler" olmuş en son da evrilerek "dollar"a dönmüştür.
03
2- Peso (Pezo) Peso İspanyolca'da ağırlık anlamına geliyor.
04
3- Lira Türk ve İtalyan para biriminin adı olan "lira" ağırlık anlamı taşıyan Latin kelime "libra"dan geliyor.
05
4- Mark Eurodan önce Almanya ve Finlandiya'da kullanılan mark da ağırlık anlamı taşıyor.
06
5- Rial Qatar, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkelerin kullandığı rial, Latin kelime "regalis"ten geliyor. Anlamı ise kraliyet.
07
6- Rand Güney Afrika para birimi rand da aynı dolar gibi altın madeni bulunan Güney Afrika şehri Witwatersrand'ın Almanca isminden türetilmiş.
08
7- Yuan, Yen, Won Yuvarlak anlamını taşıyan Çin yazı karakteri "圓," bu 3 para biriminin adının kökenini oluşturuyor.
09
8- Crown (Koruna) Çoğu İskandinav ülkesinin kullandığı para birimi "taç" anlamına gelen Latin "corona" kelimesinden türetilmiş.
10
9- Dinar Ürdün, Sırbistan, Kuveyt ve Cezayir tarafından kullanılan para birimi dinar, Latin kelime "denarius"tan geliyor. Denarius antik Roma'da kullanılan güçün paranın adı.
11
10-Rupee (Rupi) Sanskritçe gümüş anlamına gelen kelime "rupya" Hint ve Pakistan rupisine adını vermiş.
12
11-Pound İngiliz poundu ağırlık anlamına gelen Latin kelime "poundus"tan geliyor.
13
12- Ruble Rusya ve Belasrus'ta kullanılan ruble gümüş için ağırlık ölçüsü anlamına geliyor.
14
13- Zloty (Zloti) Zloti Lehce'de altın anlamına geliyor.
15
14- Forint Macaristan forintinin adı İtalyanca "fiorino" kelimesinden geliyor. fiorino, Floransa'dan gelen altın paraya verilen ad. Fiorino kelimesi ise İtalyanca çiçek anlamına gelen 'fiore'den türetilmiş. Kaynak: Fortune Türkiye
YORUMLAR