Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa beşinci dalgaya hazır!

        Fransa'da ilk kez 17 Kasım'da akaryakıt zamlarına tepki olarak sokağa çıkan Sarı Yelekliler, bugün üst üste 5. cumartesi gösterilerini yapmaya hazırlanıyor.

        Fransa çapında yoğun güvenlik önlemleri alındığı belirtilirken, başkent Paris'te yaklaşık 8 bin polis görev yapacak.

        Emniyet Müdürü Michel Delpuech, RTL'e yaptığı açıklamalarda radikal grupların gösterilere sızmasından endişe ettiklerini belirtirken, polis güçlerinin temel görevinin Zafer Takı ve başkanlık sarayı gibi yerleri korumak olduğunu söyledi.

        "En kötü senaryoya hazırlanmamız lazım" diyen Delpuech, bu hafta sonu Paris'teki yaşamın gösterilerden daha az etkilenmesini beklediklerini belirtti.

        İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise gösterilerin sona ermesi gerektiğini belirterek, Sarı Yelekliler'in zaten hedeflerine ulaştığını belirtti.

        17 Kasım'da akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan gösteriler, zamanla kitleselleşerek Macron karşıtı bir kimliğe bürünmüştü. Fransız hükümeti önce tepkilere yol açan akaryakıt zammı konusunda geri adım atmış, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron asgari ücretin arttırılacağını açıklayarak göstericilerin bir dizi talebine daha olumlu yanıt vermişti.

        Bugünkü gösterilerin Macron'un attığı adımlar için de bir test niteliğinde olması bekleniyor.

        MACRON SÜKUNET ÇAĞRISI YAPTI

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'Sarı Yelekliler'in düzenleyeceği eylemler öncesinde 'sükunet' ve 'düzen' çağrısı yaptı.

        Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenleyen Macron, "Ülkemizin sükunete, düzene ihtiyacı var. Demokrasimizin, kamusal alanların işgali ve şiddet unsurlarını kabul edebileceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. Sarı Yelekliler’in taleplerine cevap verdiğini hatırlatan Macron, "Ülkemizin normal işlemesi gerekiyor" dedi.

        Macron asgari ücretin 2019 yılından itibaren 100 euro artacağını, fazla mesailerin vergiler ve harçlar olmadan ödeneceğini, ayda 2 bin euronun altında kazanan emeklilere yönelik sosyal güvenlik vergisindeki artışı iptal edeceğini açıklamıştı.

        Strazburg terör saldırısından sonra hükümetin "eylem yapmayın" çağrılarına rağmen Macron'un tekliflerini yetersiz bulan ‘Sarı Yelekliler’ ülke genelinde protestolarına devam edecek.

        Fransa'da ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ve daha sonra Macron hükümetine yönelik isyana dönüşen 'Sarı Yelekliler' eylemleri sırasında 4 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ