Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Önce Üsküdar Amerikan’a şimdi Robert’e ‘sonradan’ öğrenci

        HT GAZETE

        Öğrencilerini geçen yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin sınav sonuçları ile 8. sınıf yılsonu başarı ortalamasına göre alan yabancı özel okullardan Amerikan Robert Lisesi’nde, “tepeden gelen” öğrenci krizi yaşanıyor. 224 kişilik kontenjanı dolmasına rağmen Robert’in 225. öğrenciyi Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) talimatı ile özel okullar puanına göre değil, TEOG yerleştirme puanına göre aldığı ortaya çıktı. Robert’in taban puanından 7 puan düşük öğrencinin kaydı 6 gün önce yapıldı. Benzer bir olay daha önce de Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yaşanmış, olay yargıya intikal etmişti.

        Geçen kasım ayında 168 kişilik kontenjanını dolduran Üsküdar Amerikan Lisesi’ne kontenjan dışı 169’uncu olarak bir öğrencinin kaydının yapıldığı ortaya çıkmıştı. Öğrenci velisi çocuğunun TEOG’un 6 dersinden toplam 12 sınavın yüzde 70, 3 yıllık okul notlarının da yüzde 30 etkili olduğu TEOG Yerleştirme Puanı’na (YEP) göre okula girmeye hakkı olduğunu söyleyerek MEB’e başvurmuştu. MEB müfettişi öğrencinin okula TEOG yerleştirme puanı ile kaydına karar verince bu öğrencinin kaydı yapılmış, veliler ise yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

        Aynı olay bu kez Türkiye’nin en yüksek puanlı okulu olan Amerikan Robert Lisesi’nde yaşandı. 112 kız olmak üzere toplam 224 kontenjanı dolan okula 225. öğrenci olarak TEOG yerleştirme puanına göre öğrenci kaydı yapıldı. Özel okullara giriş puanı yeterli olmayan ikiz kız kardeşlerden biri taban puanı 795 olan Robert’e 796.460 puanla yerleşirken, 789.4333 puanlı diğer kardeş Avusturya Lisesi’ne girdi. Robert kayıt süresince taban puanını değiştirmediği için öğrenci de Robert’e kontenjan dolduğu için kayıt yaptıramadı.

        ÜSKÜDAR’I ÖRNEK GÖSTERDİLER

        Aile diğer kızlarının da Robert’e geçmesi için Üsküdar Amerikan Lisesi’nde yapılan kaydı örnek gösterdi ve bakanlığa başvurdu. Okula da TEOG puanı ile öğrenci almak zorunda olduğunu belirten ihtarname çekti. Bakanlık da okula Üsküdar Amerikan’a “TEOG yerleştirme puanı ile öğrenci almasına karar veren” aynı müfettişi gönderdi. Müfettiş de tıpkı Üsküdar’da olduğu gibi öğrencinin kaydının yapılmasını istedi.

        İŞTE GAZETE HABERTÜRK KÖŞE YAZARI PERVİN KAPLAN'IN KONUYLA İLGİLİ YAZISI:

        Bazı velilerin “uyanıklığına” mı yoksa yaşanan adaletsizlik ve eşitsizliklere Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tepkisiz kalmasına mı şaşırmak gerekiyor, bilemiyorum. Sayfamızda da okuyacağınız gibi önce Üsküdar Amerikan ardından da Amerikan Robert Lisesi’nde kayıt sisteminin nasıl delindiğini görüyoruz. Bu iki olay da “hukuku arkadan dolaşıp istediğini yapmak” anlayışının eğitim sistemindeki uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor.

        Neler olduğunu anlamak için geçen yıl bu dönemlere dönmek gerekiyor. MEB geçen yıl, başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere sınavla öğrenci alan okullara artık 6 dersten toplam 12 sınavın sonucu ile 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarına göre hesaplanan TEOG Yerleştirme Puanı’yla (YEP) yerleştirme yapılacağını açıkladı.

        Aralarında yabancı özel okulların da yer aldığı liseler, bakanlık ile görüşerek, tüm derslerin sınavlarını kullanmak istemediklerini, öğrencilerini kendi yapacakları puanlamaya göre alacaklarını söyleyerek izin aldılar. TEOG’un yalnızca Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden yapılan toplam 6 sınavı sonucuna göre öğrenci alacaklar ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının da yüzde 12.5’ini kullanacaklardı. Bu formülle 800 tam puan üzerinden taban puanlarını açıkladılar ve öğrencilerini aldılar.

        Şimdi ise sistemde “çatlaklar” başladı.

        Önce özel okul puanıyla çocuğunu St. Joseph’e kaydettiren veli Üsküdar Amerikan Lisesi’ne TEOG YEP ile geçmek istedi. Bakanlık onayıyla işlemini yaptırdı. Şimdi de kızlarından birini özel okul puanı ile Robert’e, diğerini de Avusturya Lisesi’ne yerleştiren bir başka veli aynı yöntemi kullanıyor. Avusturya’daki kızını TEOG YEP ile Robert’e yerleştiriyor. Yabancı okullara nasıl kayıt yapılacağını iki veli de çok iyi biliyor ve zaten uyguluyor ama işine gelmediği noktada “Sistemi neresinden delsem?” derdine düşüyor. Bu iki işlem de müfettiş raporu ile yapılıyor.

        Dün Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan ile konuştuk. Bakın bu işlemleri “hukuku arkadan dolanıp” nasıl yaptırdıklarını anlatıyor:

        “Geçen sene TEOG sistemi geldiğinde özel okulların bu sisteme dahil olacağı söylenmedi. Bizler bakanlıktan sözlü onay alarak öğrencilerimizi açıkladığımız puana göre aldık. Sonra 5 Temmuz’da yönetmelik değişti. Öğrencilerin TEOG YEP’e göre ya da onaylanmış yönetmeliğe göre alınacağı yer aldı. Yönetmeliklerimiz ancak onaylandı. Şimdi bu iki uyanık veli, ‘O tarihte yönetmelikleri onaylı değildi, çocuğumuzu TEOG YEP’e göre almak zorundalar’ diye okullara gidiyor. Okullara ‘Kayıtları alın’ diyen müfettiş ya bilmediğinden ya da işgüzarlıktan bunu yapıyor. Bu kayıtlar adaletsiz ve eşitlik ilkesine aykırı. Puanları ve sistemi işlerine geldiği gibi kullanıyorlar. Üstelik Üsküdar’daki olay yargıda. Robert de yargıya gidecek. Aileler çocuklarına nasıl adaletsizlik yapacaklarını da böylece öğretiyorlar.”

        Gülan’ın da vurguladığı gibi önce özel okul puanına göre çocuklarını okullara kaydettiren bu veliler, bu kez “sistemde çatlak” bulup her yolu deniyor. Bunu yaparken de başka çocukların haklarını çiğnediklerini hiç umursamıyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ