Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Taksim Meydanı'na yönelik, "Taksim işçinin Kabe'sidir" demediğini söyledi

        Serbest Muhasebeci ve Yeminli Mali Müşavirler Odası'nı ziyaret eden Demirtaş, her zaman demokrasiyi, mahalleye kadar inen bir yerinden yönetim anlayışını hakim kılmak istediklerini söyledi.

        Her şeyi bilen siyasetçi tipinden herkesin rahatsız olması gerektiğini belirten Demirtaş, siyasetçinin her şeyi bilmek gibi zorunluluğu bulunmadığını, bunun da mümkün olmadığını ifade etti.

        Türkiye'de özellikle iktidardaki siyasetçilerin, her konuda bir şeyler söylediğini dile getirerek, 7 Haziran'daki seçimlerin önemine değinen Demirtaş, şöyle devam etti:

        "Sadece hükümeti seçmeyeceğiz. İki ayrı anlayış arasında seçim yapacağız. Diktatorya oluşturmak için büyük hevesle ülkenin tüm kaynaklarının kendi etrafında olmasını savunan bir model var. Başkanlık yok ama bir başkan gibi davranıyor. Anayasa ve yasaları askıya almış durumda. Bir bu çizgi var. Bir de 'değişim, dönüşüm lazım' diyen, temel hak ve özgürlüklerin artmasını savunan bir anlayışla ezilenden yana olan bir çizgi var. İkisinin de etrafında toplanmış ittifaklar var. Kim ne derse desin, seçime bu iki temel çizgi yarışı içinde giriyoruz."

        Seçim akşamı Türkiye'de yeni iktidar alternatiflerinin ortaya çıkacağını savunan Demirtaş, "AKP'ye mahkum ya da mecbur olmadığımızı herkes görecektir. Toplumsal kesimlerin hazırlığını bu şekilde yapmasında fayda var. Bu zihniyetle artık Türkiye'yi bir santim ileriye götüremeyiz. Bu iktidara oy verenlerden değil, bu iktidar anlayışından kurtulmamız lazım" diye konuştu.

        TAKSİM MEYDANI'NA YÖNELİK SÖZLERİ

        Demirtaş, işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü "bayram tadında" kutlamak istediğini ve Taksim Meydanı'nın da bunun sembolü olduğunu aktardı.

        Bu konuda bazı açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Demirtaş, şunları anlattı:

        "Ben, Taksim işçinin Kabe'sidir' demedim. Mekanlar bazı şeylerle doğrudan bağlantılıdır. Siz bir Müslüman'a, 'Başka yerde hacı ol' diyemezsiniz. Onun Kabe'ye gitmesi lazım. Taksim'de anma yapılacaksa, Kazancı Yokuşu'nda, işçilerin öldürüldüğü yerde yapılması lazım' dedim. Bugün, 'Demirtaş, Taksim bizim Kabemiz'dir demiş' dediler. Başbakan mitingde aynen, 'Ey Demirtaş. Senin inancın nedir bilmeyiz ama biz Kabe'ye şirk koşulmasına izin vermeyiz' demiş. İnancımızı sorgulama yetkisi bir Başbakanda değil. Davutoğlu, Müslümanlığımı, inancımı, imanımı sorgulama yetkisi ve haddi sende değildir."

        Demirtaş, Diyarbakır'dan müftü bir aday gösterdiklerini anımsatarak hem müftü hem de sosyalist adayları olduğunu dile getirdi.

        İşçinin yanında olduklarını ifade eden Demirtaş, "Taksim'in emekçilere açılması gerektiğini bir daha ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ