Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Artvin Cerattepe'ye polis ve jandarma takviyesi yapıldı

        Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek için başlatılan eylem sürüyor. Artvinliler geceyi ateş yakarak yaylada geçirirken, bölgeye takviye olarak çok sayıda polis ve jandarmagönderildi.Kente 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkisinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarını geçirmesine izin vermeyen Artvinlilere, polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulundu.Müdahale sonrası 4'ü kadın 10 kişi gözaltına alındı.

        YENİ BARİKAT KURDULAR

        Direniş sırasında halkın yolu kapatmak için bıraktığı araçlar, güvenlik güçleri tarafından çekiciyle kenara alındı, kamyonlar da vinç yardımıyla kaldırıldı.

        Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine, direniş için bu kez yaklaşık 200 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak barikatın arkasında beklemeye başladı.

        BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜCÜ

        Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum'dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.

        "BEDENİMİZLE SAVUNUYORUZ"

        Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, direnişe bugün de devam edeceklerini belirterek, "Bugün farklı bir müdahale olacağını görebiliyoruz. Biz de 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok. Başka hiçbir şeyimiz yok. Bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. Bugün de bunu sürdüreceğiz" dedi.

        10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Artvin'de bakır çıkarılmasını protesto etmek amacıyla toplanarak Cengiz İnşaat önüne gelen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrası 4'ü kadın 10 kişi gözaltına alındı.

        Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde bakır çıkarmak isteyen şirketi protesto etmek için toplanan grup, şirketin Çankaya Kader sokakta bulunan binasının bulunduğu sokağa geldi. Emniyet güçleri tarafından kalkanlarla önü kesilen grup, polis barikatının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

        "Geziden hatırla bizi her yıkımda karşına dikileceğiz", "Altınsız olur Artvinsiz olmaz" dövizleri açan grup, "Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez" sloganları atarak şirket önüne geldi. Emniyet güçleri geniş güvenlik önlemi alarak grubun binaya yaklaşmasını önledi.

        Polislerin belirlediği yere gelerek, yapılan basın açıklamasında, "Bugün Artvin'de savaş yaşanıyor. Cerattepe'ye geçemeyeceksiniz. Bugün geçtiğiniz her noktaya binlerce Artvinli yığılacak her ağacın önüne yatacağız her arabanın önüne geçeceğiz. Cerattepe'ye çıksanız bile oradan elde ettiğiniz madeni asla taşıttırmayacağız. Her adımda önünüze geçeceğiz. Bu mücadelemiz devam edecek" denildi.

        Yapılan açıklamanın ardından grup oturma eylemine geçti. Emniyet güçlerinin dağılmaları konusunda yapılan ikazlarına aldırış etmeyen gruba biber gazı sıkılarak kalkanlarla müdahale edildi. Gazdan etkilenen grup sokağın aşağısına doğru ilerlerken, 4'ü bayan olmak üzere 10 kişi göz altına alındı. Gözaltına alınan eylemciler doktor raporu için hastaneye sevk edildi.

        BAKAN EROĞLU: BU MADENLERİ İŞLETMEYELİM, DIŞARIDAN MI GETİRTELİM

        Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin Cerattepe'deki eylemlere ilişkin, "İşletmeye galeri işletmesi yapılması şartı koyduk, yol izni vermedik, mevcut yolları kullanacak hatta teleferikle taşıyacak, ayrıca verdiğimiz alan 77 bin 439 metrekare gibi son derece küçük bir alan. Şimdi, bu madenleri işletmeyelim, dışarıdan mı getirtelim" dedi.

        Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısı'na katılan Bakan Eroğlu ve Çevre Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Artvin Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine yönelik gerçekleştirilen eyleme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Konunun CHP tarafından istismar edildiğini, kendi iç meselelerini başka hedeflere yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Eroğlu, yeşili, doğayı, tabiatı en çok koruyan hükümetin AK Parti hükümetleri olduğunu ifade etti.

        Bakan Eroğlu 13 yılda 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını, her yıl 100 bin hektarlık alanda yeni orman alanları oluşturduklarını vurgulayarak, AK Parti hükümetlerinden önce kentlerde katı atık tesislerinin bile bulunmadığını bildirdi.

        "Ormancılık konusunda Birleşmiş Milletler'in ve OCED'nin takdirini kazanmış bir ülkeyiz" diyen Eroğlu, maden alanlarının ise korunma ve kullanma dengesi gözetilerek kullanıldığını aktardı.

        Madenlerin ülke ekonomisi için çıkarılmasına müsade edildiğine işaret eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "TBMM, maden ruhsatı verilen bir alanda orman kanunun 16. maddesine göre izin verilmesini emrediyor, bizde ne yapıyoruz, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsat verdiği zaman hemen ÇED süreci başlıyor. ÇED süreci bunun çevreye etkisi var mı telafi edilecek hususlar var mı bunları en detaylı bir şekilde inceliyoruz ve aşağı yukarı bütün kurumlardan olumlu görüş aldıktan sonra ÇED raporu veriliyor. Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığına izne geliyor, biz de orman tahribatı var mı yok mu buna bakıyoruz. Neticede tahribatı da asgari indirmek üzere bir çalışma yapıyoruz."

        Eroğlu, bakan olduktan sonra işletmelerden maden izinleriyle rehabilitasyon projesinin hazırlanmasını talep ettiğini ve kesilen ağaç için en az 3 misli kadar ağacın dikilmesi şartını koyduklarını açıkladı.

        "ORADA 17 MİLYON TONLUK BAKIR MADENİ VAR"

        Carettepe'deki işletmenin de Maden İşleri Genel Müdürlüğünden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından izin aldığını aktaran Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

        "Orada 17 milyon tonluk bakır madeni var, önemli ülkemiz açısından, tenör de yüksek, yüzde 0,5 ile 5 arasında tenör var. Şimdi bu konu bize geldiği zaman ben de bir çevre mühendisiyim, ormanları korumakla mükellefim. Madde bir, dedik ki 'açık işletme olmaz orası hassas', Artvin'de benim en büyük yatırım yaptığım Artvin'i Orman ve Su İşleri Bakanlığının ili olarak bilir ve ne yatırım yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Bir açık işletme mümkün değil, ne yapacağız o zaman firma pahalı olmasına rağmen burada galeri işletme yani yeraltından tünel açarak sadece ağızdan izin vereceğiz. Tamamen yeraltından alacak. İkincisi, dedik ki 'burada bakırı zenginleştirmek için bir tesis kuramazsınız.' Üç, 'mevcut yol dışında hizmet veremeyiz, mevcut yol izni kullanacaksınız, iyileştireceksiniz hatta galeri ağzından bütün cevheri bir teleferik hattıyla taşıyacaksınız' dedik."

        77 bin 439 metrekarelik bir alan için izin verildiğini açıklayan Bakan Eroğlu, kesilen her ağaç için de en az 3 fidan dikilmesi şartı koyduklarını belirtti.

        Artvin'e bugüne kadar her alanda önemli yatırımlar yapıldığını, 28 milyon fidanın toprakla buluştuğunu, okul, hastane bahçelerinin ağaçlandırıldığını, 3 bal ormanı kurduklarını anlatan Eroğlu, "İşletmeye galeri işletmesi yapılması şartı koyduk, yol izni vermedik, mevcut yolları kullanacak hatta teleferikle taşıyacak, ayrıca verdiğimiz alan 77 bin 439 metrekare gibi son derece küçük bir alan. Şimdi, bu madenleri işletmeyelim, dışarıdan mı getirtelim" diye konuştu.

        Artvinlilerin zarar göreceği, ormanların tahrip edileceği hiçbir projeye "evet" demeyeceklerini anlatan Eroğlu, işletmenin dünyaya da örnek olacağını kaydetti.

        "Birileri, birilerinin gazına gelmesin" diyen Eroğlu, "CHP bizi takdir etmeyebilir, tenkit edebilir ama Birleşmiş Milletler, bizi takdir ediyor" ifadesini kullandı.

        Bakan Eroğlu, işletme faaliyete geçtiğinde de sıkı bir şekilde kontrollerin yapılacağına işaret ederek, Artvinlilerin endişe etmemelerini istedi.

        Eylem yapanların tamamının Artvinli olmadığını, başka yerlerden de gelen insanların yer aldığı belli bir grubun eylem yaptığını öne süren Eroğlu, kendilerinin kanunlara göre hareket ettiklerini kaydetti.

        Maden işletmesi devreye girdiğinde istihdamın ve ekonomiye katkı sağlanacağını aktaran Eroğlu, endemik türlerin korunacağını, vatandaşın doğru bilgilendirilmesi konusunda eksikliklerin olabileceğini, ömrü tükenen ağaçların da kesilmesi gerektiğini, hiçbir ağacın ilelebet yaşamadığını ifade etti.

        Bakan Eroğlu, işletmenin sosyal yaşamı olumsuz yönde etkilemeyeceğini de vurguladı.

        "19 KURUMDAN OLUMLU RAPOR VERİLDİ"

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise Artvin'de vatandaşın çevreye gösterdiği hassasiyet kadar kendilerinin de bu konuda hassas olduklarını belirtti.

        Maden ocağının kapalı işletme olması, çıkarılan cevherin teleferik ile taşınması noktasında ön şartlarının olduğunu vurgulayan Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

        "Burada verilen ÇED raporu 19 kurum ve kuruluşun ortak olumlu kararıyla verilmiştir. Bu ÇED raporunda çeşitli kurum ve kuruluşlar var, hazırlanan raporlarda Karadeniz Teknik Üniversitesinin birimlerinden de faydalanılmıştır. Çevrede oluşabilecek herhangi bir etki varsa, bu etkiyi giderme noktasında bütün tedbirler alınarak ÇED raporu verilmiştir. Biz vatandaşlarımızın bu konuda doğru bilgilendirilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızın hassasiyetine biz de önem veriyoruz. Maden sahasından çıkartılacak bakır madeni kapalı ocaktan çıkarılacak, çıkartılan maden hiçbir şekilde ormana zarar vermeden, yeni yollar açılmadan teleferik sistemiyle taşınacak. Ayrıca alanda herhangi bir maden depolaması bulunmayacak. Buradaki ÇED raporunda gerekli rapora göre de bütün düzenlemeler yapılacak."

        Vatandaşın sağduyulu yaklaşmasını isteyen Sarı, gerekli hassasiyeti proje başladıktan sonra da göstereceklerini sözlerine ekledi.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN TWEET

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cerattepe'de yaşananlar hakkında Twitter'dan yazdı.

        DHA-AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ