Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cerattepe'de tulumlu, horonlu nöbet!
        1

        Artvin'in Cerattepe bölgesine çıkan yolu ulaşıma kapatan Artvin halkının polisin coplu ve biber gazlı müdahalesine rağmen direnişi sürüyor.

        2

        Atmaca Mahallesi Mevkiinde saat 17.00 sıralarında ikinci müdahalenin ardından polisin geri çekilmesi ile yeniden toplanan vatandaşlar geceyi geçirmek için ateş yaktı.

        3

        Polisin bazı araçları çekici ile kaldırdığı yola kamyon park ederek yeniden kapatan vatandaşlar tulum eşliğinde horon oynadı, alkışlarla tempo tuttu. Kalabalığa evlerinden tencere tava çalarak sesler çıkaran vatandaşlar da destek verdi.

        4

        Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan megafonla kalabalığa seslendi. İki kez gaz ve plastik mermi yediklerini ama daha iyi yerleştiklerini anlatan Karahan, şunları söyledi:

        5

        "Bunlar buradan çekilmedikçe bizim aşağıya inme şansımız yok. O nedenle direnişe devam ediyoruz. Hiç kimse aşağıya gitmiyor, oynamaya devam ediyoruz. Bugün Artvin çok güzel bir mücadele verdi."

        6

        "Yarın yine buna devam etmemiz gerekiyor. Buna devam edersek bunları buradan süpürür atarız. Ama tedbiri elden bırakmayalım. Gece de müdahale edebilirler. Eğlenelim ama tedbirli olalım."

        7

        Karahan, "Bugün rüzgarın yönünde bir acemilik yaptık. Gaz bombaları atıldığında ters tarafa koştuk. Yeniden gaz bombası atılırsa Cerattepe mevkiine doğru koşacağız. Böyle olursa gaz dumanı üzerimize doğru gelmez" uyarısında bulundu.

        8

        İSTANBUL'DAN DESTEK: Madencilik faaliyeti yapılması planlanan Artvin'in Cerattepe Bölgesi'ne giden yolu kapatarak, maden şirketi yetkilileri ve iş makinelerinin bölgeye geçişine izin vermeyen gruba Kadıköy'den horonlu ve tulumlu destek geldi.

        9

        Kadıköy Bahariye Caddesi Süreyye Opera Hause önünde toplanan grup, kemençe, tulum, gitar ve akordeon çalarak halay çekmeye başladı. Bazı grup üyelerinin giydikleri tişörtlerin ön tarafında "Madene hayır" sırtlarında ise "Artvin'ime dokunma" yazısı dikkat çekti.

        10

        Saat 19.30'a geldiğinde grup üyeleri "Doğanın talanına madenci yalanına Artvin'in düşmanına dur de" parkartı açarak "Artvinhalkı yalnız değildir", "Katil şirket Artvin'i terket", "Direne direne kazanacağız", "Diren Artvin İstanbul seninle", "Talancı şirketArtvin'i terket" şeklinde sloganlar atarak Boğa Meydanı'na doğru yürümeye başladı.

        11

        Boğa Meydanı'nda geniş güvenlik önlemi alan polis, göstericelere izin vermeyince, grup Bahariye Caddesi'ne doğru tekrar yürüyüşe geçti. Barlar Sokağı'ndan İskele Meydanı'na gelen grup burada da maden şirketi aleyhine çeşitli sloganlar atttı.

        12

        Kendilerini "Artvin insiyatifi" olarak tanıtan grup adına açıklama yapan Uğur Karakuş, "Artvinli arkadaşlarımıza destek olacağız, Cengiz Holding oradan çekilecek biz de onların yakasından düşeceğiz" dedi.

        13

        "Artvin halkı yalnız değildir" diyen Karakuş, şunları ifade etti: "İstanbul'da dayanışma alanı kuracağız, Artvinli 20 yıldır siyanürle çıkarılan madene karşı direnmiştir.

        14

        "Yargı kararlarıyla haklılığını defalarca ispatlamış Artvin halkı, Hollandalı firmayı göndermeyi başarmıştır. İki gündür Artvin'de Cerattepe'ye müdahale edilmeye çalışılıyor. İstanbul'da yaşayan Artvinliler olarak İstanbul'dan Cerattepe'yi selamlıyoruz. Maden çıkarılmak istenen yerArtvin'in kalbidir. O nedenle Artvin'de madene geçit vermeyeceğiz."

        15

        Açıklamaların ardından eylemci grup, tulumla akordiyonla horon çektikten sonra olaysız şekilde dağıldı.