Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Binali Yıldırım'ın "B planı" açıklaması Ankara'nın yeni gündemi haline geldi

        HABERTURK.COM

        AK Parti kulislerinde bir süredir partili cumhurbaşkanlığı konuşuluyor. İlk kez yüksek sesle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti'nin anayasa konusunda B planı olduğunu söylerken, "Partili cumhurbaşkanlığına destek yüzde 50'nin üzerinde" dedi.

        AK Parti'nin önceliği başkanlık ancak yavaş yavaş partili cumhurbaşkanlığı da öne çıkıyor. Bunu ilk kez Binali Yıldırım dile getirdi.

        AK Parti kulislerine göre, başkanlık sistemine göre destek bulunamaz ya da referanduma gidilemezse bu sefer de partili cumhurbaşkanlığı seçeneği gündeme gelecek. AK Parti'nin kurmayları partili cumhurbaşkanlığının mevcut tıkanıklığı aşacağına inanıyor. Bunun için de çok büyük değişikliğe gerek olmadığı, yaklaşık 10 maddelik bir düzenlemenin yeterli olacağı belirtiliyor. Bu plana göre "Cumhurbaşkanının niteliği ve tarafsızlığı" başlığını taşıyan Anayasa'nın 101'inci maddesi kilit konumunda. "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa parti ile ilişiği kesilir" cümlesi çıkarılırsa partili cumhurbaşkanlığının önü açılıyor. Bundan sonra Cumhurbaşkanı hem partinin başkanı, hem de yürütmenin başı olacak.

        Anayasa değişikliğinin kabulü için en az 330 milletvekilinin evet demesi gerekiyor. AK Parti bunu tek başına hayata geçiremez. Ancak AK Partili kurmaylar, başkanlık sistemine karşı çıkan MHP'nin partili cumhurbaşkanlığına destek verebileceğini düşünüyor.

        ERDOĞAN: TIKANIKLIĞI AŞAR

        Aralık ayındaki Katar ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başkanlık sistemi Türkiye’ye sıçrama kazandırır. Ama olmazsa, partili cumhurbaşkanlığı da mevcut tıkanıklığın aşılmasını sağlar” dedi

        MUHALEFETTEN YANIT

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Nedense şaşırmadık. Bir partili cumhurbaşkanı atanması... Bu tek adam rejimi için sürekli yeni araçlarla bir şeyler deneniyor. Burada yeni bir bilgi yok" dedi.

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "partili cumhurbaşkanı" iddialarının sorulması üzerine, MHP'nin güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu dile getirdi.

        HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Meclis'te düzenlediği basın toplantısında partili cumhurbaşkanlığı için bir gazetecinin "Yeni anayasada yeterli çoğunluğa ulaşılmazsa, referandum sınırında kalırsa B planı olarak partili cumhurbaşkanlığı ifade edildi, nasıl karşılarsınız?" sorusu şöyle cevap verdi:

        "Bunların tamamı aslında bu rejim değişikliği hamlelerini maliyetsiz yapma çabalarıdır. Yani gündemi muğlaklaştırarak, toplumun reaksiyonlarını tamamen körelterek bu işi başarmak istiyorlar. Biliyoruz ki Erdoğan başkan olmak istiyor, dünyada örneği olmayan baskıcı bir rejimi otoriter, hegemonyacı bir anlayışı Türkiye halklarına dayatmak istiyor. Bu ısrarında ne kadar kararlı olduğunu da son bir hafta içerisindeki laikliği, demokrasiyi tasfiye etme anlayışından da çok rahatlıkla görebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ