Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Hakkari ve Çukurca'da bazı alanlar "Özel güvenlik bölgesi" ilan edildi

        Hakkari'de il merkezi ve Çukurca ilçesi sınırlarında bulunan bazı alanlar 10 gün süreyle, "Özel güvenlik bölgesi" ilan edildi.

        Valilikten yapılan açıklamada, il sınırları içinde faaliyet gösteren bölücü terör örgütü ve diğer terör örgütlerinin son zamanlarda yaptıkları terör ve yıldırma eylemlerinin kentin sosyal ve ekonomik gelişmesini de olumsuz etkilediği belirtildi.

        Bu eylemler nedeniyle vatandaşların ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kaldıkları vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Günlük hayatları olumsuz etkilenen vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Valilik makamımız, öncelikle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, devletimizin ve milletimizin her türlü terörist tehdidi ve saldırıdan korunması maksadıyla bölgesinde emniyet ve asayiş temin etmek için ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü tedbiri almaktadır."

        2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 32/A maddesi gereğince, bazı alanlarda "Özel güvenlik bölgesi" ilan edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Çukurca ilçe sınırlarında bulunan Geçimli Köyü, Dikenli Mahallesi, Akkaya Köyü, Düztaş Tepe, Düzçukur Tepe, Keliton Tepe, 1982 Rk. T. arasında kalan bölge, Akkaya Güneyi, Mollahüseyin T. Uzanımı, Çimenli Mah. Kuzeyi, Gündeş Mah. Kuzeyi, Kuşsivrisi T., Düztaş T. arasında kalan bölge), Merkez İlçe sınırlarında bulunan Kapıdere Tepe Uzanımı, Geçimli, Benarik Mah., Düz T., Davuş T., Abdurrezzak Dağı, Şamora, Karlı Sırtı, Kova T., Uryetun T. arasında kalan bölge) 09 Mayıs 2016, saat 00:30:01’den 18 Mayıs 2016, saat 23:59:59’a kadar 'özel güvenlik bölgesi' ilan edilmiş olup vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen bölgelere izinsiz olarak girmesi yasaklanmıştır."

        BAZI BÖLGELERDEKİ DE KALDIRILDI

        Hakkari'nin Çukurca ilçesinin bazı bölgelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

        Hakkari Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimiz merkezine ve Çukurca ilçesine bağlı köy ve mezralarda ilan edilen ve kaldırılan sokağa çıkma yasaklarına ilişkin olarak; ilimiz merkezine bağlı Geçimli köyü ve Çukurca ilçesine bağlı Akkaya köylerinin sınıra yakın konumu itibariyle bölücü terör örgütü mensuplarının sınır bölgesinden ülkemize geçişinin engellenerek etkisiz hale getirilmesi ve muhtemel terör eylemlerinin engellenerek bölgenin kolluk kuvvetlerimizce temizlenmesi/arındırılması, bozulan asayiş ve huzur ortamının, kamu düzeninin tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince, ilimiz merkezine bağlı Geçimli köyü ve Çukurca ilçesine bağlı Akkaya köylerinde 9 Mayıs 2016 günü saat 00.30'dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olup, Geçimli ve Akkaya köylerine giriş-çıkışlar da yasaklanmıştır. İlimiz Çukurca ilçesinde artan terör olayları nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince 4 Mayıs 2016 günü saat 00.30'dan geçerli olmak üzere Çukurca ilçesine bağlı Çığlı köyünde ve 6 Mayıs 2016 günü saat 23.00'ten geçerli olmak üzere Çukurca ilçesine bağlı Gündeş köyü Ormanlı, Çimenli, Güzeldere ve Köprülü mezralarının tamamında ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı kararı alınmış, bahse konu köy ve mezralara giriş-çıkışlarda yasaklanmıştı. Çukurca ilçesine bağlı Çığlı köyü ile Gündeş köyü Ormanlı, Çimenli, Güzeldere ve Köprülü mezralarında yapılan operasyonlar sonucunda huzur ve asayiş ortamının tekrar sağlanması üzerine 9 Mayıs 2016 günü saat 00.30'ten itibaren sokağa çıkma yasağı kaldırılmış olup, vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı konusunda göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz" denildi.

        YASAKLANAN BÖLGELERDE OPERASYON BAŞLATILDI

        Hakkâri merkez Geçimli köyü ile Çukurca ilçesi Akkaya köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından operasyon başlatıldı.

        Hakkâri Valiliğinin Geçimli ve Akkaya köylerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağını ilan etmesinin ardından bölgede hava destekli operasyon başlatıldı. Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında kalkan helikopterler bölgeye sevk edilirken, köy evleri başta olmak üzere bölgenin didik didik arandığı bölgelerde operasyonların devam ettiği belirtildi. Kırsal kesimde de örgüt mensuplarının ülkeye geçişinin engellenmesi için operasyonların aralıksız devam ettiği öğrenildi.

        Çukurca ilçesinde sınır boylarını rahatlıkla gören yüksek kesimlere kurulan son teknoloji termal kameraların en ufak bir ayrıntıyı anında tespit ettiği belirtildi. Kameraya takılan olası hareketliliğin göründüğü noktalar obüs toplarıyla vurulduğu kaydedildi.

        AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ