Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır? Yeni kimlik randevu nasıl alınır, ne zaman veriliyor?

        Yeni kimlik kartı başvurusu dün Türkiye'nin tüm şehirlerinde yapılmaya başladı. Vatandaşlar yeni kimlik kartı için yoğun ilgi gösteriyor ve ilgili merkezlerde, internette ve çağrı merkezi hattında yoğunluk had safhada.

        İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Yeni Kimlik Kartı dağıtımı projesi kapsamında düzenlenen 'Yeni T.C. Kimlik Kartı' için başvurular online ve 199 telefon numarasından çağrı merkezi desteği ilebaşladı.

        Vatandaşlar yeni kimlik kartı başvurusu yapmak için başvuru merkezlerinde, internet sitesinde ve 199 çağrı hattında adeta birbiriyle yarışıyor. Peki yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır? Yeni kimlik randevusu nasıl alınır?

        YENİ KİMLİK KARTI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

        Vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından oluşturulan "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr/" adresine giriş yaparak karşısına çıkan RANDEVU AL butonuna basmalı.

        İkinci aşamada ise kimin adına randevu alınacağı seçiliyor ve ardından sağ taraftaki boşlukların gerekli şekilde doldurulması gerekmekte. T.C Kimlik No ve İsim Soyisim yazılarak bir sonraki aşamaya geçiliyor.

        Üçüncü aşamada yeni çipli kimlik kartı için nereden başvuru yapmak istediğinizi seçmeniz gerekiyor. Bu aşamadan da size en uygun olan merkezi ve uygun saati seçtikten sonra teslimat bilgileri ekranı geliyor. Bu kısımda kartınız basıldıktan sonra hangi adrese geleceğini belirtiyorsunuz. Son olarak da dördüncü aşamada karşınıza randevunuzla ilgili detaylar çıkıyor.

        YENİ KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

        İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır.

        YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETİ NE KADAR?

        2016 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL’dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir.

        18 YAŞINDAN KÜÇÜK VATANDAŞLARIN KİMLİKLERİ KİME TESLİM EDİLİR?

        Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.

        15 YAŞINDAN KÜÇÜK VATANDAŞLARIN BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

        Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir.

        ÇAĞRI MERKEZİ DE HİZMET VERECEK

        Yeni kimlik kartı için internetten başvuru yapamayan vatandaşlar için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir çağrı merkezi de oluşturuldu. Vatandaşlar "199" kodlu çağrı merkezini de arayarak başvuru yapabilecek.

        YENİ KİMLİK KARTI KULLANIM AMAÇLARI

        Kimlik Kartı Olarak Kullanımı

        Kimlik kartı ile kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda erişmek kolaylaşacaktır. Böylece vatandaş, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanabilecektir.

        E-imza Amacıyla Kullanımı

        Elektronik imza uygulaması, kart sahibinin T.C. Kimlik Kartı’nda yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini yapabilmesini sağlar. Kişi, sahip olduğu bu kart üzerindeki elektronik imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, hukuksal bağlayıcılığı olan ıslak imza kullanımında olduğu gibi, elektronik imzasını da atabilecektir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kişiye teslim edilen T.C. Kimlik Kartı üzerindeki temaslı yongada elektronik imza özelliği bulunacaktır. Kart sahibi, elektronik imza özelliğini kullanmak istediği taktirde, e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir ESHS(Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı)’den elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükletebilecektir.

        Seyahat Belgesi Olarak Kullanımı

        Kartın ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ICAO 9303-3 standardına uygundur. Kartın arka yüzündeki MRZ alanı ve kart üzerindeki temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde T.C. Kimlik Kartı geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir.

        YENİ KİMLİK KARTININ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

        Yeni kimlik kartlarının dağıtımı tamamlandığında ve tüm Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları tarafından aktif bir şekilde tüm özellikleriyle birlikte kullanıma başlandığı zamandan başlayarak, 10 yıl süreli geçerlilik süresi bulunmaktadır.

        BİRÇOK ŞEHİR VALİSİ VE KAYMAKAMLAR YENİ KİMLİK KARTI İÇİN BAŞVURUSUNU YAPTI

        Başvuruları açıldığı andan itibaren oldukça ilgi gören Yeni Kimlik Kartı, valilerin ve kaymakamların da aynı şekilde ilgisini çekmiş durumda. Şehir valileri ve kaymakamlar ilgili merkezlerden yeni kimlik kartı başvurularını yaparak Türkiye'ye ve vatandaşlara hayırlı olmasını temenni etti.

        Sakarya ValisiHüseyin Avni Coş yeni çipli kimlik kartı için başvrusunu yaptı. Uygulamanın sahteciliği ortadan kaldıracağını söyleyen Coş, "Bu uygulamayla vatandaşın kimlik bilgilerinin başkaları tarafından alınması önlenecek, bu şekilde sahteciliğin önüne geçilmiş olacak" dedi.

        Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni cipli kimlikkartını alabilmek için Merkez Nüfus Müdürlüğüne giderek başvuruda bulundu. Vali Yazıcı Balıkesirlilere "Bir an önce yeni kimliklerinizi alın" tavsiyesinde bulundu.

        Antalya Valisi Münir Karaoğlu ile bazı kaymakamlar ve belediye başkanları, çipli yeni kimlik kartı için birlikte başvuru yaptılar. Başvurusunu yapanAntalya Valisi Karaloğlu:"Yeni kimlik kartlarının en büyük özelliği, sahteciliğe karşı vatandaşı koruyor olması" dedi.

        Menteşe İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne Çip'li kimlik kartı için ilk başvuruyu yapan Muğla Valisi Amir Çiçek, "Türkiye genelinde en sağlıklı kayıtların tutulması için çalışmalar yapılıyor. Yine ülkemizde e-hizmet uygulaması konusunda önemli adımlar atılıyor. Muğla'da yeni akıllı kimlik kartı başvurusunu ilimizde öncü olması açısından ilk ben yaptım. İnsan kayıtlarının en sağlıklı, en güvenilir ve en hızlı işlemlerin yapıldığı yer İçişleri Bakanlığımıza bağlı Nüfus ve Vatandaşlık Genel müdürlüğümüz. Türkiye bu konuda hızlı bir adım attı. E-hizmet dediğimiz bu sistem vesile oldu bu sistemin gelmesine. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

        Iğdır ValisiVali Ahmet Turgay Alpman, nüfus cüzdanlarının yerini alacak olan çipli kimlik kartları için ilk müracaatı Nüfus Müdürlüğü'nde yaptı.Vali Alpman yaptığı açıklamada, "Ülkemizde 2016 yılı içerisinde pilot illerimizde dağıtımına başlanan çipli kimlik kartlarının 2017 yılı itibari ile ülkemiz genelinde dağıtımına başlandı. Birçok kişisel bilgimizi içerisinde barındıracak olan yeni kimlikkartımız oldukça güvenli bir şekilde tasarlandı. Ben bundan sonra çipli kimlik kartımızın taklit edilemeyecek seviyede olacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımız için kimlik bilgilerini korunması adına çok daha yüksek güvenlikli kimlik kartlarımızın ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

        Sinop Valisi Hasan İpekbaşvuru yaparak parmak ve el ayası izleri alındıktan sonra imza atarak yeni çipli nüfus cüzdanının ücreti olan 16 lirayı görevli memura teslim etti. Sinop İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Dursun Hızarcıoğlu yaptığı açıklamada, "Bu projenin avantajları, 10 yıl gibi uzun süre taşınabilir olması, taşıma kolaylığının olması. Vize muafiyeti olan ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilmesi. En büyük özelliklerinden bir tanesi bana göre sahteciliğin en asgariye yani sıfıra indirmek gibi bir özelliğini olması. Tüm Türkiye'de kimlik kartı almayan vatandaş kalmayacak. Elbette bugün ilk gün olması nedeni ile bir yoğunluk var. Cihazların yeni olması, ilk kullanım olması bazı aksaklıklara neden oluyor. Ama zamanlar her şey oturacaktır" dedi.

        Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusunda bulundu. Edremit Kaymakamı Sırmalı yeni kimliklerin teknolojik olarak üstünlükleri olduğunu ve kişisel verilerin korunmasında büyük önemi olduğunu ifade etti. Kaymakam Ali Sırmalı vatandaşları yenikimliklerini almak için başvuruda bulunmaya davet etti.

        Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Garnizon Komutanı Personel Albay İzzet Adagideli ile birlikte Bodrum Kaymakamlığı Nüfus Müdürlüğü binasında yeni kimlik kartı için başvuru yaptı. Bu sırada Bodrum Nüfus Müdürü Ahmet Güner'in basılmış yeni kimlik kartını inceledi. Eski ve yeni kimlik kartlarını karşılaştıran Kaymakam Yılmaz, TC kimlik numarasını söyleyerek başvuru için gereken parmak izini verdi. İşlemin çok kısa sürmesine şaşıran Yılmaz, şu anki kullanılan kimlik kartını göstererek, "Bu da eski kimlikkartımız. Yeni kimliklerimizin özelliği pratik, kolay taşınabilir olması, güvenli, çipli, çağdaş, modern bir kimlikolması. Kimlik tespitiyle ilgili mağdurlukları ve yolsuzlukları önleyici özellikleri var. Güvenlik tasarımlı, çipli ve E-devlet şifresi uyumlu bir kimlik kartı. Başvurularımız bugün başlıyor. Yalnız vatandaşlarımızdan şunu bekliyoruz. Çok telaşa gerek yok. Bu eski kimliklerimiz 3-4 yıl geçerli. Bu süreç içerisinde yenileme yapılacak. O yüzden acele etmeyelim. Aceleye gerek yok çok izdiham olmasın ki vatandaşlarımız mağdur olmasın. Detaylı bilgiyi de web sayfamız üzerinden açıklayacağız" dedi.

        Batman Kozluk Kaymakamı Orhan Aktürk, Nüfus Müdürlüğü'ne giderek yeni kimlik kartı için başvuruda bulundu. Kaymakam Aktürk, vatandaşların rahatlıkla taşımasına ve kullanmasına imkan verecek olan kartların uluslararası standartlara uygun bir şekilde tasarlanan akıllı kartlar olduğunu belirterek, kartın taklit edilemez olduğunu kaydetti.

        FOTOĞRAFÇILARDA "BİYOMETRİK FOTOĞRAF" YOĞUNLUĞU

        Yeni kimlik kartlarının verilmeye başlanmasıyla beraber, Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir'deki nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanırken, biyometrik fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar, fotoğrafçılara akın etti.

        Yeni yıl ile beraber yeni kimlik kartlarının başvuruları alınmaya başlandı. Yeni kimlik kartlarında kullanılacak olan biyometrik fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlarda fotoğrafçılara akın etti. Kayseri'de fotoğraçılık yapan Recep Kebabçı, hem yıl sonunda hem de yeni yıl itibariyle işlerinde artış olduğunu kaydetti. Kebapçı, "Yeni kimlik kartlarının verilmeye başlaması ile bizim işlerimizde de artış oldu. Yılbaşından öncede biyometrik fotoğraflarla ilgili talepler geliyordu. Yeni kimlik kartları ve ehliyetlerini değiştirmek isteyen vatandaşlar talepte bulunuyor. Vatandaşlarımızın da biyometrik fotoğraflar hakkında bilgisi olmadığı için bize soruyorlar. Biyometrik fotoğrafların 8 tanesini 10 TL'den basıyoruz" ifadelerini kullandı.

        RANDEVUSUZ GİDEN VATANDAŞLAR YOĞUNLUK OLUŞTURDU

        Edirne Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne çipli kimlik kartı başvurusu yapmak için randevusuz gelen vatandaşlar, yoğunluğa neden oldu.

        İnternet üzerinden randevu sisteminin çöktüğü öne sürülürken kalabalığın yaşandığı nüfus müdürlüğünde sıra alan vatandaşlar, saatlerce bekledi. Kimliklerin ücretleri ile ilgili bilgi verilen açıklamada, "Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir" denildi. Çipli kimlik için vatandaşlardan parmak izinin aldığı gözlenirken yeni kimlik kartlarının kullanım ömrü ise 10 yıl geçerli olacağı öğrenildi.

        Kuyrukta bekleyen Almanya'da yaşadığını belirten Nejat Kelemer, "Almanya'ya döneceğim kısa sürede kimliğimi çıkartmam gerekiyor. Randevuyla gelemiyorum çünkü yurt dışında çalışıyorum. Acil karta ihtiyacım var. Yasalara uymak mecburiyetindeyiz. Kimliğimi değiştirmeye geldim" dedi.

        Öte yandan Edirne Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin bulunması yeterli olacak" ifadeleri kullanıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ