Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kaçak sigara bitti, tiryakiler tütüne koştu
        1

        EMNİYET raporlarına göre, Türkiye’de kaçak sigara kullanım oranları 2013 ve 2014 yıllarında yüzde 19-20’ye kadar çıktı.

        2

        Özellikle 2014 yılında açılım süreci çerçevesinde sınır kapıları ve yol denetimlerinin azaltılması nedeniyle terör örgütü PKK’nın daha rahat hareket etmesi, kaçakçıların da önünü açtı.

        3

        2015 ve sonrasında ise sigara kaçakçılığıyla etkin mücadele sonuç vermeye başladı. Kaçakçılara yapılan yüzlerce operasyonda milyonlarca paket sigara ele geçirildi.

        4

        Gazete Habertürk'ten Nihat Uludağ'ın haberine göre operasyonlar nedeniyle piyasada 2-5 TL arasında satılan kaçak sigaraların fiyatı da katlanıp 5-7 TL aralığına kadar çıktı. Bu, arz ve talebin de gerilemesine neden oldu.

        5

        PKK’YA GELİR KAYNAĞI

        Araştırmaya göre, kaçak sigaraların terör örgütü PKK’ya gelir sağladığı yönündeki bilgiler de bu yeraltı piyasasında önemli oranlarda gerilemeye neden oldu.

        6

        Türkiye’de kaçak sigara kullanım oranı 2013’te yüzde 19.03, 2014’te yüzde 20.66’ya çıkarken, operasyonlarla birlikte 2015’te yüzde 11.74’e geriledi. 2016 yılında ise kaçak sigara kullanım oranı yüzde 13.3 oldu.

        7

        ROTA TÜTÜN VE SARMA

        Emniyetin verilerine göre, sigara tiryakilerinin yeni gözdesi tütün ve sarma sigara (makaron).

        8

        Bundaki en önemli etken de tütünün Türkiye’de yetiştirilmesi, kaçak sigara fiyatının artması, kaçak sigaranın PKK’ya finans yarattığı algısı, tütün ve sarma tütünün fiyatının 2-3 TL’ye kadar düşmesi.

        9

        EVLER İMALATHANE

        Tiryakilerilerin tütüne yönelmesi üzerine polis, kaçak tütün satan yerleri de takibine aldı.