Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        'BAKANYERLİKAYA, 'TÜRKİYE'NİN HUZURU İZMİR'İN HUZURU' PROGRAMINA KATILDI'

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir programı kapsamında İzmir İktisat Kongresi Binası’nda ‘Türkiye’nin Huzuru İzmir’in Huzuru’ programına katıldı. Programa AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ve AK Parti Konak Belediye başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı katıldı. Bölücü terör örgütü ve diğer terör örgütleriyle ilgili 1 Haziran 2023-15 Mart 2024 tarihleri arasında elde edilen verileri paylaşan Bakan Yerlikaya, “10 aylık dönem içerisinde bölücü hain terör örgütleriyle ilgili bakanlık olarak operasyonlar yapıyoruz. Kırsalda jandarmamızla, şehirde çoğunu polisimiz, bazılarını jandarmamızla birlikte yapıyoruz. 22 bin 541 operasyon yaptık. 830 terörist etkisiz hale getirdik, 60 ölü, 649 yaralı, 121 teslim." açıklamalarında bulundu.

        ‘24 TERÖRİSTİ ETKİSİZ HALE GETİRDİK’

        İzmir’de 10 aylık verileri de paylaşan Bakan Yerlikaya, “İzmir’de aynı dönemde şehir operasyonu olarak gözaltı, tutuklu, adli kontrol olan 83 operasyonda ilgili 24 teröristi etkisiz hale getirdik. 81 vilayet 922 ilçede başta terör ve terör türleri ve tüm suç türleriyle ilgili durmadan bunu yapıyoruz. Tüm dünyada terörle ilgili bir sınav var. Yakın zaman içinde Moskova’da menfur bir saldırı yaşadık. Hepimiz terörü lanetliyoruz. En büyük insanlık suçu olduğunu kabul ediyoruz, mücadele ediyoruz. Biz bir hukuk devletiyiz. Bu şekilde mücadelemizi çiziyoruz." dedi.

        ‘TERÖRİSTLERİ GÖKYÜZÜNE BAKAMAZ HALE GETİRİYORUZ’

        Terör örgütüyle son 22 yılda kararlı biçimde mücadele edildiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, “Bunların son çırpınışları olduğunu söylemek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız ‘Son terörist etkisiz hale getirilene kadar durmak yok’ diyor. Devletimizin gücü her noktada. Ülke içinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Savunma Bakanlığı yapıyor. Terörün kendi topraklarımıza gelip bize yan bakmasını beklemiyoruz. Irak ve Suriye’de sınırın öteki tarafında pençe harekatları düzenliyoruz. Yine Cumhurbaşkanımız, ‘Hain bölücü terör örgütü bize yan bakıyorsa biz de ona düz bakacak değiliz’ diyor. Meydan okuyoruz. Devlet olarak nasıl mücadele edilmesi gerekiyorsa yapıyoruz. 2016’da 2 bin 320 eylem yapılırken, geçtiğimiz yıl bu eylem sayısı 88’e düşmüş. 2024’ün ilk 2,5 aylık eylem sayıları 53." sözlerine yer verdi.

        45 bin 352 İHA, SİHA ve İKU uçuşu gerçekleştirildiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, “Teröristleri başlarını kaldırıp gökyüzüne bakamaz hale getiriyoruz. 40 yıldan beri canımız yandı. Mücadele ederken 40 binin üzerinde şehidimiz var. Ama gelmiş olduğumuz nokta onların sınırımızın ötesinde bile rahat ettirmemek noktasında İHA ve SİHA, bize fevkalade üstünlük sağladı. Sayımız oldukça güçlü." dedi.

        ‘İZMİR’DE 10 AYDA FETÖ İLE İLGİLİ 276 OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

        "FETÖ'ye yapılan operasyonlarda durmuyoruz." diyen Bakan Yerlikaya, “DEAŞ’la ilgili 10 ayda 684 tutuklu, adli kontrol ve gözaltı var. Sol terör örgütlerine 425 operasyon gerçekleştirildi. Terör örgütlerinin 46 sözde üst düzey terörist etkisiz hale getirildi." dedi. İzmir’de ise 10 ayda FETÖ ile ilgili 276 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Terör örgütleriyle ilgili mücadelede bir an bile duramayız. 15 Temmuz 2016’da hain FETÖ’nün devletimize, milletimize baş kaldırdığı ve sözüm ona el koymaya cüret ettiği karanlık gecede 85 milyon kenetlendik, irademize sahip çıktık. Aradan bunca zaman geçse bile; varsa aramızda halen tortuları bir bir adalete teslim etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        ‘İZMİR’DE 3 TERÖR EYLEMİ ENGELLENDİ’

        Türkiye’de engellenen terör eylemlerini paylaşan Bakan Yerlikaya, “96’sı bombalı eylem olmak üzere 130 terör eylemini önledik. İzmir’de PKK, DEAŞ ve sol terör örgütleri içinde 3 terör eylemi engellendi. 1 Ekim’de İçişleri Bakanlığı EGM binasına saldırı girişimi vardı. PKK'lı 2 terörist etkisiz hale getirildi, 28 Ocak Santa Maria Kilisesi’ne DEAŞ’ın yaptığı bir saldırı var, 2 terörist 10 saat içinde yakalandı, şu anda cezaevinde. 6 Şubat’ta Çağlayan Adliyesi’ne DEAŞ’ın saldırısı oldu, 2 terörist etkisiz hale getirildi." ifadelerini kullandı.

        ‘HAZİRANDA GRİ LİSTEDEN DE ÇIKACAĞIMIZI ÜMİT EDİYORUZ’

        Terörizmin finansmanı olduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, “Ülke olarak gri liste dediğimiz bir liste var. Ondan çıkmakla ilgili 40 parametrenin tamamı yapıldı. Nisan ayında gelecek. Haziran ayındaki toplantıda inşallah gri listeden de çıkacağımızı ümit ediyoruz. 185 bin operasyonda 28 milyon 722 bin TL ele geçirildi. İzmir’de 10 operasyonda 99 bin 474 TL ele geçirildi. Hain terör örgütlerine bir liranın bile geçmesine müsamaha edemeyiz. Geçiyorsa o parayı onların elinden alıp Hazine’ye teslim etmemiz lazım." dedi.

        ‘İZMİR’DE 10 AYDA 17 SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ’

        Türkiye’de organize suç örgütlerine 10 ayda bin 127 operasyon düzenlediklerini belirten Bakan Yerlikaya, "7 bin 770 gözaltı, 2 bin 804 tutuklu, bin 621 adli kontrol var. Tutuklanma oranları çok yüksek." dedi. Türkiye’de uluslararası, ulusal, bölgesel, yerel olmak üzere toplamda 417 suç örgütü çökertildiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, İzmir’de ise 10 ayda 17 suç örgütünün çökertildiğini belirtti. Türkiye’de maddi değeri toplamda 92 milyar TL olan mal varlığına el konulduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, el konulan mallar içinde lüks araçların da olduğunu belirterek, “İstanbul’un Taksim, Sultanahmet, Ayasofya gibi köprü girişleri gibi yerlerde bu araçlar sabah akşam duruyor. İzmir’de de böyle bir araç olsun mu? Talep var, bakalım zaman bize neler gösterecek." dedi.

        ‘UYUŞTURUCUNUN ÜLKEYE GELİŞİNİ KESMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

        Liman, marinalar, balıkçı barınakları başta olmak üzere kara, deniz, hava, demiryolu ve bütün hudut kapılarında olmak üzere uyuşturucunun ülkeye gelişini kesmek için mücadele ettiklerini dile getiren Bakan Yerlikaya, 10 ayda Türkiye’de toplamda 114 ton, adet olarak 38 milyon adet, kök olarak 156 milyona el koyduklarını belirterek, “280 bin 737 gözaltı yapmışız, 25 bin 360 kişi tutuklanmış." dedi. İzmir’in 10 aylık uyuşturucu operasyonları verilerini de paylaşan Bakan Yerlikaya, 26 bin 91 kişinin gözaltına alındığını, 2 bin 45 kişinin tutuklandığını açıkladı.

        ‘HAYALİMİZ İZMİR’DE HIRSIZLIĞI GÜNDE 1’İN ALTINA ÇEKMEK’

        Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta 1 Ocak-15 Mart 2024 arasında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 düşüş meydana geldiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, “Mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suç, yüzde 20 azaldı. Türkiye’de 1 Ocak-15 Mart 2024 arasında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre evden hırsızlık, Türkiye genelinde yüzde 40,40 düşmüş. İş yerinde hırsızlık yüzde 32, oto hırsızlığı yüzde 33 düşmüş. Bir tane artış var, o da dolandırıcılık. İzmir’de evden hırsızlık yüzde 47,8 azaldı. Günde 4’ün altında hırsızlık var. Hayalimiz İzmir’de hırsızlığı günde 1’in altına çekmek." dedi.

        ‘DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE EDERKEN İNSANİ VE VİCDANLI OLMAK ZORUNDAYIZ’

        Türkiye’ye 10 ayda toplamda 4 milyon 493 bin kişinin yasal göç gerçekleştirildiğini belirten Bakan Yerlikaya, 3 milyon 136 bin Suriyeli olduğunu belirtti. İzmir’de 146 bin 764 yasal göç gerçekleştirildiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, bunların 119 bin 561’inin Suriyeli olduğunu söyledi. Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine savaş ilan ettiklerine dikkati çeken Bakan Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 6 bin 127, İzmir’de 546 operasyon gerçekleştirildiğini belirtti. Düzensiz göçle mücadele ederken insani ve vicdanlı olmak zorunda olduklarını vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Bununla mücadele etmekten geri durmayacağız ama kınanacak duruma gelmeyeceğiz. Çünkü bizim inanç değerimiz bunu emrediyor. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık, faşistlik yapamayız." Dedi.

        Bugün itibariyle 30 büyükşehirde 162 mobil göç noktası aracı olduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, İzmir’de 8 araç olduğunu belirtti. Bakan Yerlikaya, 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren toplamda 106 charter (özel uçuş) seferi ile 20 bin 551 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini söyledi.

        ‘İZMİR’İ ÇOK DAHA YAŞANILABİLİR BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ’

        İzmir’de huzurun yerelde başlaması gerektiğini ifade eden AK Parti Konak Belediye başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı da muhtarların mahallerinde en çok kentsel dönüşümün gerçekleşmemesinden şikayetçi olduğunu belirtip, “Bunu tahsis etmek adına ilk yapmamız gereken işlerden bir tanesi kentsel dönüşümü, yerinde yenilenmeyi beraberce hazırlamamız lazım. Buna niyet ettik. 6 yıldır iki dönemdir milletvekili olarak mahalle mahalle ne probleminiz var biliyorum." dedi. Kentsel dönüşümün önemine değinen Çankırı, “Kentsel dönüşüm en öncelikli. Daha sonra bu şehrin kültür, turizm, ticaret açısından en kuvvetli yerlerinden İzmir’in kalbi olan Konak’ımızın artık kan pompalamayan kalbini sizlerle beraber canlandıracağımıza inanıyorum. Sizlere, kendime güveniyorum. İzmir’i çok daha yaşanılabilir bir kent haline getireceğimize canı gönülden inanıyorum." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler