Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Derviş: Büyüklük bizde kalsın

        Sözde Ermeni soykırımını raddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Meclisi’nden geçmesi, bir yandan gösterilen tepkileri bir yandan da sağduyu çağrılarını artırdı. Fransız mallarını boykot edelim, ihalelere almayalım, ticari ilişkileri durduralım çağrılarına karşılık, Biz değil onlar kaybeder, yanlışa yanlışla cevap vermeyelim yorumları da yapılıyor.

        FRANSA Meclisi genel kurulunun, Sosyalist Parti’nin sunduğu sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesi, Fransa’ya karşı alınacak tavırların, ekonomik alanlarda yoğunlaştırılmasını gündeme getirdi. Fransız mallarının boykot edilmesinden, Fransız şirketlerinin kamu ihalelerine alınmamasına kadar bir dizi tepki üzerinde duruluyor. Bu aşamadan sonra Türkiye’den Fransa’ya gösterilecek tepkilerin ne olacağı üzerinde durulurken, sağduyu çağrıları da yapılıyor.

        BÜYÜKLÜK BİZDE KALSIN: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yaptığı ziyaret sonrasında, yasa teklifinin Fransa Meclisinde kabul edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, bunu çifte standart olarak niteledi. Derviş, İfade özgürlüğüne sınır getiren bu teklif, son derece yanlış. Bir Türk ve dünya vatandaşı olarak çok üzüldüm diye konuştu. Yanlışa yanlışla cevap verilmemesi gerektiğini savunan Derviş, Büyüklük bizde kalsın dedi.

        SORUMLULUK ONLARA AİT: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, tasarının Meclis’te kabul edilmesinin nihai nokta olmadığına dikkat çekerek, Yaptığımız temaslarda bunun Senato’nun gündemine gelmeyeceğinin açıkça ifade edildi. Yoksa Fransa aydınlıktan karanlığa yol açar, biz değil onlar kaybeder diye konuştu. Fransız mallarına dönük yaptırımlara ilişkin soru üzerine Hisarcıklıoğlu, Nükleer santral, savunma ihalelerinde kamu kendi rolünü daha iyi oynasaydı, Fransa kendi geleceğine karar verirdi. dedi. Daha sonra bir de yazılı açıklama yapan TOBB Başkanı Fransa Ulusal Meclisi, hukuk ve vicdan sınavında sınıfta kalmıştır diyerek, şunları belirtti: Bu sürecin tüm sorumluluğu Fransız Parlamentosu’na aittir. Bu kararı, Türkiye’deki kamu idarelerini, açılacak ihalelere Fransız şirketlerini davet edemez hale getirmiştir.

        BİZE YAKIŞANI YAPALIM: İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, tasarının kabul edilmesini ülkeler arası ilişkiler açısından talihsiz bir sonuç diye nitelendirdi. Hükümetten de üzerine düşeni yapmasını isteyen Yalçıntaş, Fransız ürün boykotuna yönelik tepkileri ise şöyle değerlendirdi: Türkiye büyük bir devlettir. Bize yakışan tepkileri vermeliyiz. Tepkilerimizin sonuç alınacak ve geri adım atılmayacak tepkiler olması gerekir.

        Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ