Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Muharrem orucu nedir, nasıl tutulur? 12 İmamlar - Yas-ı Matem Muharrem orucu kuralları

        Yarın yani 9 Ağustos Pazartesi günü 2021 Muharrem ayının ilk günü ve Muharrem orucu da yarın itibariyle başlayacak. Peki, Muharrem orucu nasıl tutulur? İşte tüm yönleriyle Muharrem orucu hakkında merak edilenler...

        MUHARREM ORUCU NEDİR?

        Muharrem orucu İslam'ın ilk yıllarından beri tutulan ve sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed'in çeşitli hadislerinde övdüğü oruçların başında gelmektedir. İslam öncesinde de Muharrem ayında Yahudi ve Hristiyanların oruç tutukları tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Özellikle Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure gününe duyulan büyük hürmet nedeniyle İslam dünyasının genelinde Muharrem ayının 9 - 10 veya 10 -11. günlerinde oruç günümüze kadar büyük teveccühle tutulagelmiştir.

        REKLAM

        Bununla birlikte Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in 72 yakını ile birlikte 680 yılındaki Aşure gününde şehit edilmesi sonrası Muharrem ayı özellikle Aleviler için matem ayı olarak görülmüş bu matem atmosferinde tutulan oruç ise Anadolu'da Yas-ı Matem Orucu olarak adlandırılmıştır.

        Yine Ehl-i Beyt'e duyulan sevginin nişanesiyle 12 Ehl-i Beyt imamına ithafen yüzyıllardır bilhassa Anadolu ve Balkan Alevileri tarafından Muharrem ayının ilk 12 gününde oruç tutulmaktadır. Oruçların 12 İmam'a adanması nedeniyle de Aleviler, Muharrem orucuna 12 İmam orucu da demektedirler.

        MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

        Yas ve matemin hakim olduğu bir süreçte tutulduğu için Alevi inancında Muharrem orucu bazı kısıtlamaları da beraberinde getirmiştir.

        Kısaca özetleyecek olursak Muharrem orucu şu şekilde tutulmaktadır:

        • Oruç Muharrem'in ilk 12 gününde tutulur.
        • Her gün gün doğarken oruç başlar gün batımında oruç açılır
        • Oruç süresince kesinlikle yenilip içilmez
        • Oruç açıldıktan sonra da Kerbela'da yaşanılan susuzluğa duyulan acı ve tepki nedeniyle kesinlikle saf su içilmez. Meşrubat, çay veya ayranla su ihtiyacı karşılanır.
        • 12 gün boyunca cana kıymanın haram olduğuna inanılması nedeniyle deniz canlısı veya kanatlı canlıların da etleri dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmez ve içerisinde et bulunan ürünlerde tüketilmez.
        • Bu 12 gün boyunca oruç açıldıktan sonra da eşlerin cinsel ilişkiye girmeleri de doğru bulunmaz.
        • 12 gün boyunca düğün veya eğlence yapılmaz.
        • Zorunlu haller dışında (Memuriyet gibi) süslenmek amacıyla tıraş olunmaz, saç sakal kesilmez.
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ