Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 'ÖSYM istediğini birinci yapabilir'

        BÜLENT GÜNAL - CEMAL DOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Yaklaşık 1.7 milyon öğrencinin girdiği YGS’de cevapların özel şifre ile çözüldüğü iddiası gündemdeki sıcaklığını koruyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, şifre iddialarını “Asılsız ve gerçek dışı’’ olarak nitelendirirken, YGS’nin iptalinin söz konusu olmadığını söyledi ve ekledi: “Basına verilen de dahil her kitapçık tek tek basıldı. Algoritma incelendi. Bu tür şifreleme ilgili yazılımla mümkün değil.’’

        Peki milyonlarca öğrenciyi üniversite sınavlarına hazırlayan dershaneler YGS’deki şifre iddialarıyla ilgili ne düşünüyor?

        ‘ŞİFRELEME OLDUĞUNA İNANMIYORUM’

        İbrahim Taşel (Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı)

        YGS’de şifreleme yapıldığına inanmıyorum. Basının bu konunun üzerine gitmesi doğal, ancak ÖSYM Başkanı’nın açıklamalarından sonra konu uzarsa ÖSYM’ye haksızlık etmiş oluruz. KPSS’den itibaren ÖSYM’ye bir güven bunalımı yaşanıyor. Ama ortada ciddi bir emek var, bunu görmezden gelemeyiz. 1 milyon 700 bin öğrenciye kişiye özel soru kitapçığı hazırlamak kolay bir şey değil. ÖSYM’nin ciddi bir iş başardığını düşünüyorum. Ayrıca yayınlanan soru kitapçıklarını inceledik. Bahsedilen şifrelemenin uygulanmadığını gördük. ÖSYM’nin hatası şuydu. Basına seçeneklerin küçükten büyüğe gittiği master kitapçık dağıtması gerekirdi. Böyle yapılmış olsaydı bir sorun yaşanmazdı.

        ‘SORU KİTAPÇIKLARI İNCELENMELİ’

        Faruk Ardıç (FEM Dershaneleri Rehberlik Bölüm Başkanı)

        İddialarla ilgili net konuşabilmek için kitapçıkların tümünü görmemiz lazım. Bir kitapçık üzerinden şifreleme yorumu yapmak ve bunu genele bağlamak doğru olmaz. Zaten ÖSYM Başkanı da kurumun sitesine tüm kitapçıkların koyulacağını açıkladı. O kitapçıklardan örnekler alarak çalışmalar yapılabilir. Ama genel anlamıyla ÖSYM Başkanı’nın açıklamalarını tatmin edici buldum. Kurum, geçmiş dönemlere oranla çok daha şeffaf. Tüm bu iddialara yanıt verebilmek için tüm kitapçıkların yayınlanması gerekiyordu ki, ÖSYM de bunu yaptı.

        ‘ŞİFRE ÖNEMLİ DEĞİL, SINAV ADİL YAPILMADI‘

        Nazmi Arıkan (Fen Bilimleri Dershaneleri Yön. Kurulu Başkanı Özel Dershaneler Birliği 2. Başkanı)

        Geçen yıl ÖSYM üzerinde büyük oyunlar oynandı. Uzman kadrodan kimler görevden alındı bilmiyoruz ama ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın yerine, o kurumla yakından uzaktan ilgisi olmayan bir kişi atandı. Daha önceki ÖSYM başkanları ölçme değerlendirme alanında çalışan kişiler olurdu. Sınavda 5-10 soru kitapçığı kullanmak daha sağlıklıydı. Kişiye özel kitapçıkla ÖSYM istediği kişiyi birinci yapabilir. O soruların üzerinde cevap anahtarı olabilir. ÖSYM, Türkiye’nin en güven duyulmayan kurumlarından biri haline getirildi. Bakıyorsunuz, bir okulda sınava sadece kızlar giriyor. Tesadüf mü, bilerek mi yapıldı, açıklama yok! O okulda sınava girenlerin kitapçıkları üzerinde cevap anahtarı konulmuş olabilir mi, bilmiyoruz. Sınav şifreli mi yapıldı, inanın hiç önemli değil. Yapılan güvenilirliği ortadan kaldırıyor. Benim yüreğim sınavın adil yapılmadığı yönünde çarpıyor. ÖSYM Başkanı’nın da açıklamalarını ne tatmin edici ne de yeterli buldum. 1 milyon 700 bin kitapçığı kim, nasıl inceleyecek? Öğrencilerin ve velilerin kafasını rahatlatmak gerekir. Eğer sınav iptali bunu gerçekleştirecekse sınav iptal edilmeli.

        ‘ŞİFRE UYGULANDIĞINA İHTİMAL VERMİYORUM’

        Turgay Polat (Eğitim yazarı)

        ÖSYM, KPSS sınavından dolayı şaibeli bir kurum haline geldi. Şu anda şifre tartışmaları da KPSS sürecinden feyz alınarak yapılıyor. KPSS henüz aydınlatılmadı, şifre tartışmaları üzerine yorum yapanlar da bu sınavı referans alıyor. İddialardan sonra 250 ayrı kitapçığı inceledim. Sınavda mod medyan şifresinin uygulandığına ihtimal vermiyorum. Herhangi bir kitapçık üzerinde biz de oturup çalışalım, farklı formüller ortaya çıkartabiliriz. Öğrencilerin 2 ay sonra sınava gireceğini unutmayalım ve bu tartışmaları arka planda sürdürelim. Öğrenciler bu tartışmalardan rahatsız.

        ‘ŞİFRELEME VAR SINAV İPTAL EDİLMELİ’

        Ali Kazım Görücü (Pratik Dershaneleri Genel Müdürü)

        Son sınavda şifreleme yapıldığı kesin. Soru kitapçıkları üzerinde biz de mod medyan şifresini uyguladık, 38 soruyu doğru yanıtladık. Bu sınav ya iptal edilmeli, ya da YGS dikkate alınmamalı. Çünkü 3-5 kişi dahi uygulamış bile olsa, yüz binlerce öğrencinin hakkı yenmiş olacak. Sınavdan hemen sonra, şifre iddiaları gündeme gelmeden öğretmenlerimizle birlikte soruları değerlendirdik. 26 yıllık matematik öğretmeniyim. 40 dakikada çözülmesi gereken matematik sorularını 50 dakikada çözebildim. Sorular süreyle orantılı değildi. Matematik sınavı YGS’nin anahtarı, onu çözen başarılı olacak. Soruları şifreleme yöntemiyle doğru yanıtlayan orta dereceli bir öğrenci ilk bine bile girebilir.

        CEVAP BEKLEYEN SORULAR?

        Başkan Ali Demir, şifrelemeyi yalanlarken Türkçe testinde de şifreleme olabileceğini söyledi. Şifreleme var mı, yok mu?

        1.7 milyon öğrencinin kitapçığında şifreleme olmadığı açıklanırken, neden cevap anahtarı ekli olan basın kiti şifrelemeye uygun çıktı?

        Tüm şıkların çakıştığı 8 soruda neden doğru yanıt hep A?

        1.7 milyon aday için farklı kitapçık oluşturulduysa, neden 1.7 milyon farklı cevap anahtarı yok?

        Savcı matbaayı bastı, ipucu aradı

        “Şifreli kopya” iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruların hazırlandığı matbaada inceleme yaptı.

        “Şifre” iddiasının ardından inceleme başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün resmen soruşturma başlattı.

        Soruşturma görevi de daha önce KPSS’deki “kopya” iddialarını araştıran Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’a verildi. Sakınan, sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, öğleden sonra da Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin yetkilileri ile görüştü.

        MATBAADAKİLERİN LİSTESİ ALINDI

        Bu görüşmelerin ardından, Savcı Sakınan’ın talimatıyla özel bir polis ekibi, YGS sorularının basıldığı Bilkent’teki Meteksan’a giderek incelemelerde bulundu. Polisler, matbaada bulunan makinelerde inceleme yaptı ve kitapçıkların basımı sırasında çalışanların isimlerini aldı.

        POLİS, BASIN KOPYASINI ARADI

        Edinilen bilgilere göre, aralarında uzman bilirkişilerin de bulunduğu öğrenilen inceleme ekibi, öncelikle şifrelendiği iddia edilen ve basına dağıtılan kitapçığın, sınava giren adaylara dağıtılan kitapçıklar arasında olup olmadığına baktı. Basın kitapçığının adaylara dağıtılan kitapçıklarla aynı tarihte basılıp basılmadığını araştırdı. Soruştarmanın, polisin elde edeceği verilere göre şekilleneceği aktarıldı.

        SAVCI, ÖSYM BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

        Savcı Sakınan’ın, ÖSYM Başkanı Ali Demir’le bir telefon görüşmesi yaparak, yapılması gereken çalışmalar konusunda ve sınava ilişkin bilgi alışverişinde bulunduğu öğrenildi.

        LYS için 1 hafta erteleme

        YGS’de şifre iddialarıyla başı ağrıyan ÖSYM, üniversiteye girişin ikinci basamağı olan LYS başvuru tarihlerini 1 hafta erteledi. Buna göre başvurular 25-29 Nisan 2011 tarihleri arasında alınacak. ÖSYM’nin, sınava başvuru tarihlerini değiştirme kararını bir hafta önce aldığı öğrenildi.

        YGS anketi: % 68’le iptal

        YGS cevaplarındaki şifre iddialarıyla ilgili haberturk.com’da yayınlanan “Sizce YGS iptal olmalı mı?’’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 68.80’i “Evet iptal olmalı’’ derken; yüzde 31.20’si ise “Hayır iptal olmamalı’’ yanıtını verdi.

        ‘SINAVI MİLLİ PİYANGO YAPSIN’

        Dün bazı internet sitelerinde ÖSYM esprilerle eleştirildi. “YGS’yi Milli Piyango İdaresi yapsın, şike olmaz” esprileri hayli taraftar buldu.

        ‘Sayın Gül gibi tatmin olduk’

        YGS’de şifreli kopya iddiaları Başbakan Erdoğan başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu’nda da gündeme geldi. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gazetecilerin sorularını yanıtladı: “Bağımsız bir organda meydana gelen bir gelişmedir. ÖSYM Başkanı da bir açıklama yaptı. Biz bu açıklamanın doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıyoruz. Ben bugün gazetelerde okudum. Bir kısım dershane sahipleri işlemlerde yanlışlık olmadığını ifade ediyor ama en önemlisi Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yaptığı açıklamadır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın tatmin olduğu konuda biz de tatmin olmuşuzdur.”

        Bu da ‘sağdan kaydır’ şifresi

        Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre tartışmaları bitmiyor.

        İnternette forum sitelerinde YGS öncesinde sınava girecek öğrenciler arasında önce “mod medyan” tartışması yapıldı. YGS’de “şifre kullanılacak” iddiaları ortaya atıldı ve cevapların çözülebileceği sınavdan iki gün önce tartışılmaya başlandı. Ancak basına verilen soru kitapçığının “şifreli” olduğunun ortaya çıkmasının ardından “mod medyan” konusu boyut değiştirdi. Forumlarda öğrenciler bu kez de yeni şifreyi kendi aralarında paylaşmaya başladı. Buna göre yeni şifre şöyle: “Cevapları küçükten büyüğe doğru sırala, seçenekler ile bu sisteme göre yapılan sıralama arasında çakışan yani eşlesen varsa (basına dağıtılan kitapçıkta olduğu gibi) doğru cevap eşleşen şıktır. Ancak eşleşen olmuyorsa bu kez seçenekleri sağdan başlayarak kaydır, çakışan olursa bu çakışan seçenek doğrudur.”

        Öğrencilerin kendi aralarında tartıştıkları bu şifreyi HABERTÜRK olarak biz de denedik. İnternetten ÖSYM’nin yüklediği sınava giren bir adayın indirdiğimiz kitapçığında iki uzman eşliğinde uyguladık. Sonuçlar şöyle:

        Cevap seçeneklerini küçükten büyüğe doğru sıraladığımızda çakışan (eşleşen) şıklara göre 5 doğru cevap, küçükten büyüğe sıraladığımızda eşleşmeyen şık olduğunda bir sağa kaydırdığımızda 7 doğru cevap olmak üzere toplam 12 doğru.

        Mod medyan nedir?

        Mod medyan; İlköğretim 7. sınıfta matematik dersinde işlenen bir konu. Mod aynı dizim içinde tekrarlanan sayı demek, medyan da rakamsal dizin içinde ortadaki rakamı ifade ediyor. Uzmanlar, şifre kurulması durumunda bütün sorularda 5 cevap şıkkı olduğu için medyanın dizimdeki “c” şıkkına denk geleceğini bunun da imkânsız olduğunu belirtiyor.

        Testi çözdük, 40 sorudan 10 net çıktı

        Ankara Akademi Dershanesi ekibinin 10 kitapçık üzerinde iddia edilen “şifre kopya” modeli ile yaptığı çalışmada, 40 soruluk matematik testinde 10 doğru yanıta ulaşıldı. Diğer kitapçıklarda, 3, 7, 8, 9 gibi değişen rakamlarda doğru cevap tespit edildi. ÖSYM, dün akşam saatlerine kadar Adana ile Burdur arasındaki illerdeki tüm kitapçıkları yayınladı.

        Kitapçıkları inceleyen uzmanlar, sonuçları yorumlarken her kitapçıkta en az 3 en fazla 10 sonucun tutmasını “normal” olarak değerlendirdi.

        UZMANLAR: ŞİFRE YOK

        Bunun bir şifre anlamına gelmediğini vurgulayan uzmanlar, test sistemi gereği her şıktan en az 8 tane olması gerekliliğine dikkat çekerek, 10 doğruya ulaşılmasının da normal olduğunu aktardı. Uzmanlar, şıkların küçükten büyüğe dizilerek çakışanın doğru şık olma ihtimalinin hiçbir kitapçık için genel geçer bir sistem kabul edilemeyeceğini anlattı.

        Akademi Dershanesi Matematik Öğretmeni Ramazan Acar, YGS’nin ardından yaşanılan sıkıntıların bir kriz ortamı yarattığını ve ÖSYM’nin bu durumu iyi idare edemediğini söyledi. Acar, “ÖSYM sınavda şifreleme yönteminin olmadığını ispat etse bile öğrenciler psikolojik olarak etkilendi. Bu durumun giderilmesi de artık çok güç. ÖSYM çok basit bir durumdan kaynaklı bir krizin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiş ve bu durumu da gerektiği gibi yönetememiştir” dedi.

        RASTGELE SEÇİLEN 10 KİTAPÇIKTAKİ TESTİN ‘ŞİFRE’Lİ SONUÇLARI

        HABERTÜRK, kitapçıklar arasından 10 tanesini “rastgele” seçerek uzmanlara şifre modeli ile çözdürdü. Matematikteki şıklar küçükten büyüğe doğru sıralandığında çakışan şık “doğru”yu işaret ediyor. İşte 10 kitapçıktaki durum:

        Ankara 11182.43344 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 3 doğru

        Aydın 11163.19504 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 10 doğru

        Aydın Nazilli 11223.65164 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 3 doğru

        Bingöl 11164.12875 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 7 doğru

        Ağrı 11169.36522 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 10 doğru

        Ağrı 11196.99135 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 9 doğru

        Bitlis 11251.30815 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 3 doğru

        Ankara 11220.29824 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 10 doğru

        Balıkesir 11160.47944 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 8 doğru

        Balıkesir 11179.62773 numaralı soru kitapçığı: 40 soruda 7 doğru

        Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da, konuyla ilgili olarak "Bu iddialar üzerinden siyasi sonuç çıkarmak yakışıksız ve insafsızca. Şifreleme olamaz, iddialar gerçek dışı. ÖSYM Başkanı'nın açıklaması tatmin edici. ÖSYM Başkanı'nın istifasının istenmesi insafsızlıktır. Yarımağan'ın söyledikleri ise üzücü" açıklamasında bulundu. Yarımağan ise, Çubukçu'ya, 'ben sadece gerçekleri söyledim' yanıtını verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ