Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Yenidoğan bebek bakımının püf noktaları, göbek bağı ne zaman kesilmeli, göbek kordonu, bebek bakımı, Damla Çeliktaban, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, yenidoğan bakımı nasıl olmalı

        Damla ÇELİKTABAN / HT GAZETE

        Yenidoğmuş bebekler süt gibi, krema gibidir… Kendilerine has şahane bir kokuları, bilgiç bakışları, buruşuk elleri vardır. Yenidoğan bakımı özellikle ilk defa anne-baba olan kadın ve erkek için ilk başta ürkütücü gelebilir. Bazı püf noktalarına dikkat edildiği takdirde yenidoğan dönemini daha rahat atlatmak mümkün…

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç’a göbek bağının işlevini ve doğumdan sonraki bakımını sordum…

        Göbek bağı ne işe yarar?

        Göbek kordonu (bağı) anne karnında bebek ile plasenta yani anne arasında tişimi sağlar, bu damarları saran jelatinimsi bir madde ile travmalardan korunur, bebeğin beslenme ve gelişmesi için gerekli oksijen, besinler ve faydalı diğer faktörlerin iletişimini sağlar. Göbek bağı ortalama elli santimetredir, doğum sonu göbeğin 2-3 cm yukarısından önce klempe edilir ve sonra kesilir. Bebek nefes almaya başladığında, bebeğin akciğerlerine oksijen girer, bu damarlar kapanır ve fonksiyonları biter.

        Göbek bağı ne zaman düşer, bakımı nasıl yapılmalıdır?

        Her bebeğin göbek bağı farklı günlerde düşer. Göbek bağı ortalama 5-15 gün arasında düşer, erken ve geç düşmesi durumunda göbek bakımı yapılmaz ise enfeksiyon olasılığı artar. Göbek düşene kadar göbeğin enfeksiyon (mikroplanma) riski yönünden yüzde yetmişlik alkol solüsyonu ile günde iki veya üç kez pansuman yapılması, açık bırakılması ve kesinlikle üstünün kapatılmaması gereklidir. Islak göbek, gaz bezi veya buna benzer maddeler ile kapatılırsa tetanos ve diğer mikroplar yönünden enfeksiyon riski yüksek olur, ayrıca göbeğe bebek pudraları ve bilinmeyen pomatlar sürülmemelidir. Fazla alkol pansumanı göbek bağının sertleşmesine yol açarak göbek bağı düşmesini geciktirir. Göbek bakımı uygun yapılır ise göbek bağı düşmeden de banyo yapılabilir.

        Doğru bakım yapılmaması durumunda karşılaşılabilecek riskler nelerdir?

        Yenidoğan bebeklerde enfeksiyon bulaşma yolları olarak göz, göbek ve deri önemlidir. Vücuda bu bölgelerden giren mikroplar kan yolu ile yayılarak kan zehirlenmeleri, menenjit ve zatürree yapabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük bebeklerde bu risk daha fazladır. Göbek bağı düştükten sonra bu bölgelerin bakımı önemlidir.

        Yenidoğan bebeğin hemen yıkanması deri üstündeki koruyucu tabakanın (vernix caseosa) kaybolmasına yol açar bunun sonucunda mikropların deri yolu ile girerek yine sepsis, menenjit ve zatürree riski oluşturur. Göbeğin steril olmayan maddeler ile kesilmesi sonucu bebeklerde oluşan tetanos hastalığı yüzde doksan ölümle sonuçlanır. Annenin hamilelik sürecinde tetanoz hastalığına karşı aşılanması, göbek bakımının uygun yapılması bu riski çok azaltır.

        ‘VERNİKS’İ BİLİYOR MUSUNUZ?

        Amerikan obstetrik ve jinekoloji dergisi “Amniyotik Sıvının ve Vernix Caseosa’nın Antimikrobiyal Özellikleri ve Anne Sütüyle Benzerlikleri” adında bir çalışma yayınladı. Bu çalışmaya göre yeni doğan bebeğin ilk banyosunun doğumdan en az yirmi dört saat kadar ertelenmesi gerekiyor. Neden derseniz bebekler verniks adı verilen bir tabakayla kaplı olarak doğuyorlar.

        Beyaz ya da sarımsı, bazen tüm vücudu kaplayan, bazen sadece kıvrımlı bölgelerde olan bu tabaka yağ ile krem arası bir kıvamdadır. Verniks’e insan hayatındaki enfeksiyonlara karşı oluşan ilk savunma kalkanı da denebilir. Bebeklerin cildini kuruluktan, su kaybından korur. Hamileliğin 3. üç aylık döneminde oluşan verniks rahimde geçirdiği günler boyunca bebeğin cildini yaşadığı sulu ortamdan da korur ve yeni deri oluşumunu kolaylaştırır.

        Verniks aynı zamanda bebeğin doğum kanalından yumuşacık ve kayar gibi doğmasına yardımcı olur. Doğumdan sonra bebeklerin yıkanmasının geciktirilmesi işte bu mucizevi tabakanın görevini yapmasına izin vermek içindir. Bebeğin cildini yıkamak yerine sildiğimizde temizleyici bir krem görevi görür ve bebeğin vücut ısısını korumasına yardımcı olur.

        GÖBEK BAĞININ GECİKMELİ KESİMİ

        Mevcut doğum ortamında alışılagelen uygulama bebeğin annenin bedeninden çıktığı anda kordonunun kesilmesi şeklinde. Sanki kordon bir zincirmiş ve bebeğin en hızlı şekilde ondan kurtarılması gerekiyormuş gibi...

        Güney Florida Üniversitesi’nde Dr. Paul Sanberg öncülüğünde yapılan araştırmalar sonucu, kordonun geç kesilmesinin;

        Anemiyi önlediği,

        Bebeğe daha fazla kan gitmesini sağladığı,

        Erken doğumlarda kordon penslemenin geciktirilmesinin organ bozukluklarını önlediği,

        Özellikle düşük kilolu bebeklerde ortaya çıkabilen kan zehirlenmesi tehlikesini azalttığı,

        Kan pıhtılaştırıcı maddelerin tüm setinin bebeğe aktarılmasını sağlayacağı,

        Kordonu geç kesilen bebeklerin, demir depolarının çok daha fazla olacağı,

        Solunum sıkıntısı, kronik akciğer rahatsızlığı, beyin kanaması, göz hastalıkları da dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin azaldığı tespit edildi.

        Çalışmada göbek kordonu kanında çok sayıda kök hücrenin varlığına işaret ederek, bu hücrelerin bebeğe azami miktarda transferinin ancak geciktirilmiş penslemeyle sağlanacağından bahsediliyor. Göbek kordonundan elde edilen kök hücrelerin önemi, bunların pek çok başka hücreye dönüşebilme yeteneğine sahip olmaları.

        NE ZAMAN KESİLSİN?

        Bebek doğduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüşmeye başlayarak yeni doğana kan pompalıyor. Kan basıncı dengelendiğinde, kordondaki atımlar duruyor ve bebeğe kan aktarımı sona eriyor. Bu sanki göbek kordonunun kalp atışı gibi. Doğum anından hemen sonra, annesinin kucağına verilen bebeğin göbek kordonu atışı, birkaç dakika beklenildiğinde kendiliğinden sona eriyor. Kordondaki atış bittikten sonra penslenip kesildiğinde, bahsi geçen tüm yararlar bebeğe geçiyor.

        Leboyer’in iddiası

        Fransız doğum uzmanı Frederick Leboyer “Birth VVithout Violence” (Şiddet İçermeyen Doğum) kitabında kordonun geç kesilmesinin hem fiziksel hem de psikolojik yararlarından bahsediyor. Annesinin karnındayken tüm ihtiyaçlarını kordon vasıtasıyla karşılayan bebeğin alacağı ilk nefesin bağımsızlığa, özgürlüğe atacağı ilk adım olduğunu; bunun aceleye getirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

        Eğer aceleye getirilirse ileriki hayatında karşılaşacağı değişikliklere, sanki hepsi birer ölümcül tehlikeymiş gibi yaklaşacağını iddia ediyor. Kordonun geç kesilmesinin bebeğin ciğerlerle solumaya alışmasına imkân vereceğini; tabiatın kanununun, bebeklerin hayatlarının ilk dakikalarında iki kaynaktan birden oksijen almaları olduğunun altını çiziyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ