Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ders çalışmayı sevmeyen çocuk için öneriler

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Yeni sınıf, yeni okul, yeni dönem, yeni dersler, yeni arkadaşlar ve yeni öğretmenler... Sözü edilen durumlar çocukların çoğu için kaygı ve korku kaynağı anlamına geliyor.

        Çocuğun içinde yaşadığı bu kaygılar kendini bazen okula gitme konusunda isteksizlik, bazen uykuya dalmakta zorluk, bazen iştahsızlık, bazen de karın ya da baş ağrısı gibi belirtilerle gösteriyor. Bu belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek için çocuğu, bu sürece okulla ilgili tüm bilgileri vererek hazırlamak gerekiyor. Yeni dönemin kendisine neler sunacağını, hangi konuları öğreneceğini, yapacağı etkinliklerin neler olduğunu öğrenen ve bu konuda bilgilenen çocuklar, okul yaşamına daha hazır oluyorlar.

        ‘BÜTÜN ÇOCUKLAR OKULA GİTMELİ’ DEMEKTEN KAÇININ

        Yapılması gereken en önemli şeyin, “Bütün çocuklar okula gitmeli” gibi genel ifadelerden kaçınılması olduğu belirtiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Psikoloğu Seval Uslu Yazıcı, “Çocuğun gözünde her yeniliğin aynı zamanda bir belirsizlik olduğu unutulmamalıdır” diyor.

        ÇOCUĞUNUZ DERSE KONSANTRE OLAMIYORSA...

        * Ders tekrarlarını yapmasına yardımcı olun.

        * Ödevlerini kısa aralıklarla mola vererek yapmasını sağlayın.

        * Zihnini meşgul eden duygusal sorunları varsa bunları öğrenerek açıklığa kavuşturmasına yardımcı olun.

        * Ders çalıştırma yöntemlerini işitsel ve görsel materyaller ekleyerek farklılaştırın ve daha çok keyif almasını sağlayın.

        * Ders çalıştığı ortamdan başta televizyon, bilgisayar ve cep telefonu olmak üzere dikkat dağıtan her şeyi kaldırın.

        * Ders çalışma sistemi (rutini) kazandırın.

        * Bilgileri anlayabileceği şekilde özetleyerek düzenli olarak paylaşın ve ders taslağı oluşturmasına yardımcı olun.

        DERS İÇİN EĞLENCELİ ÇİZELGELER OLUŞTURUN!

        * Çocuğun bilgisayar, televizyon gibi uyarıcı faktörlerden uzak bir ortamda sade ve sakin şekilde çalışmasını sağlayın.

        * Oyun ve ders çalışma saatlerini düzenli bir programa oturtun ve çocuğunuzla beraber onun da hoşuna gidebilecek eğlenceli çizelgeler oluşturun.

        * Derslerini kendi başına yapması için teşvik edin. Tek başına ders yapabilmesi için kısa aralıklarla ders başına oturmasını sağlayın ve önemli olanın gayreti olduğunu belirtin.

        * Çocuğunuza bir konuyu öğretirken sabırlı olun ve öğrettikten sonra ne anladığını tekrar etmesini isteyin.

        * Birlikte ders çalışmanın yanında oyun da oynayın. Bunu yapmanız çocuğun performans kaygısını azaltacak, sizinle olan paylaşımını artıracaktır.

        * Yatma saatlerini ayarlayın ve bunu başarmak için odasının kapısına birlikte hazırladığınız bir afiş asın. Tatildeki istisnalara alışan çocuğunuza, okul dönemiyle daha net bir duruş sergileyin.

        KAPASİTESİ VAR AMA YAPAMIYOR

        “Ebeveynler çocukları için sıklıkla ‘kapasitesi var ama yapmıyor’ cümlesini kullanırlar” diyen Psikolog Seval Uslu Yazıcı, “Bunun sonucunda çocuğun yaptıklarından yola çıkarak kapasitesiyle ilgili bir öngörüyü tercih etmektense sahip olduğunu tahmin ettikleri kapasiteyle ilgili yanlış beklentilere giriyorlar” diyor. Yazıcı, “Çocukların bazıları akademik alanda, bazıları spor alanında, bazıları ise sanatla ilgili konularda başarılı oluyorlar. Her alanda başarılı olan çocuk oranı yok denecek kadar azdır” diyor ve ekliyor: “En doğrusu anne baba olarak çocuğumuzun mutluluğunu hedef seçmektir.”

        DERSTE DAHA AKTİF BİR ÇOCUK İÇİN

        * CESARETLENDİRİN: Çocuğun fikirlerini söyleyebilmesi, soru sorabilmesi, karşıt olduğu fikrini savunabilmesi, topluluğa sesini duyurabilmesi, doğru bildiğinin arkasında durması, okul öncesinde, ebeveynleri karşısında geliştirilen becerilerdir. Anne babaların bu yaklaşımla hareket etmesi gerekir.

        * ARAÇLARINI ÇEŞİTLENDİRİN: Çocukların ilgi ve katkısını sağlamak için 5 duyu organına hitap edecek her tür malzeme kullanılmalı.

        * TARTIŞMA ORTAMI YARATIN: Sorunu gündeme getirip çocuğun düşüncelerini alarak katılımını artırın.

        * SORU SORMA BECERİSİNİ ARTIRIN: Çocuklar neyi nasıl sorabileceklerini bilemeyebilecekleri için onlara model oluşturun. Çocuğunuzu öğretmene sorular yöneltmesi konusunda destekleyin.

        YARIN: ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ