Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Dünyada H3N2, Türkiye’de domuz gribi H1N1 etkili

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Sağlık Bakanlığı’nın Adana’da 2 kişinin domuz gribinden öldüğünü açıklamasının ardından gözler, illerden gelen grip verilerine çevrildi. Bakanlık raporuna göre bu yıl, dünya genelinde H3N2 virüsü daha etkili olurken, Türkiye’de domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü daha yaygın. Habertürk’ün ulaştığı “Grip Sürveyans Raporu”na göre, geçen hafta 17 ilde görev yapan 180 aile hekimi, vatandaşlardan aldığı 121 numuneyi laboratuvarlara gönderdi.

        79 ÜLKEDEN 52 BİN 160 NUMUNE

        Numuneler İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı Samsun, Erzurum, Adana ve İstanbul Halk Sağlığı Laboratuvarları’nda incelendi. İncelemelerde numunelerin 33’ünde halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1, 6’sında H3N2 virüsü tespit edildi. Numunelerdeki influenza pozitiflik oranı yüzde 33 olarak açıklandı. Numune sonuçlarının mevsimsel olarak olağan düzeyde olduğu belirtildi.

        Raporda, Türkiye’den alınan toplam numune rakamları da paylaşıldı. 28 Eylül’den bu yana alınan 650 numunenin 79’unda “pozitiflik” tespit edildi. Virüs tespit edilen 79 numunenin 56’sı H1N1, 13’ü H3N2, 10’u ise diğer virüs tipleri olarak kayıtlara geçti. Uluslararası verilerin de yer aldığı rapora göre, 79 ülkeden 52 bin 160 numune değerlendirildi. İncelemelerde bin 615 grip virüsü tespit edildi. Virüs tespit edilenlerin yüzde 57.3’ünün H3N2, yüzde 42.7’sinin H1N1 olduğu vurgulandı. Dünyada genel olarak H3N2 virüsünün etkili olduğu ifade edildi.

        Doğu Asya, Kuzey Amerika ve Afrika ile Avrupa’nın geri kalanında influenza aktivitesinin mevsimler arası düşük düzeyde devam ettiği kaydedildi. Kolombiya, Kosta Rika ve Nikaragua hariç Amerika’nın tropikal ülkelerinde, Orta Amerika ve Karayipler’de solunum yolu faaliyetinin düşük seviyelerde kaldığı bildirildi. İran’da, H1N1’e bağlı yüksek influenza aktivitesi bildirildiği ifade edildi.

        AĞIZ VE GÖZLERE ELLE TEMASTAN KAÇININ

        Gripten korunmak için şu uyarılarda bulunuldu:

        -Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.

        -Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edin.

        -Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırın.

        -Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kâğıt mendille kapatın. Kullanılan kâğıt mendili çöp kutusuna atın.

        -Sabun ve su ile elleri sık sık yıkayın.

        -Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçının.

        -Yüzeyleri sık sık temizleyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ