Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İşitme engelli doktor adayına "özel steteskop"

        İşitme engeli olduğu için "bölüm değiştir" denilen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Alpaslan Temen, Sabancı Vakfı'nın yurt dışından kendisi için getirttiği özel stetoskopla "hastalara dinleme yapma" sorununu aştı.

        Temen, yaptığı açıklamada, işitme probleminin ilkokul ikici sınıfta öğretmeni tarafından fark edildiğini söyledi. O günden bu yana işitme cihazı kullandığını belirten Temen, üniversite sınavına da işitme cihazıyla girdiğini anlattı.

        Üniversite sınavında rapor göstermesine rağmen bir gözetmenin kendisi hakkında işitme cihazı kullandığına dair rapor tutması nedeniyle sınavının iptal olduğunu dile getiren Temen, şunları kaydetti:

        "İlk 10 binde olmam gerekirken, 56 bininci olmuşum. Matematik sınavı sıfır net yazıyordu, sınavım iptal edilmiş. Üniversite ve tıp öğrencisi olma hayaliyle yatıp kalkan bir genç için yaşadıklarım üzüntü vericiydi. Yılmadım, hakkımı aradım. Üniversite sınavlarının tüm kademelerine işitme cihazımla girdiğim için ya hepsi iptal edilsin ya da matematik sınavı iptal edilmesin şeklinde dava açtık. İlerleyen süreçte davayı kazanmama rağmen ben tekrar sınava girmeyi tercih ettim.

        Engelliler için ayrılmış özel sınıfta sınava girdim ve sonuçta ilk 7 binde yer aldım. Bu arada Sabancı Vakfı'ndan beni aradılar ve engelliler arasında Türkiye birincisi olduğumu öğrendim. Sabancı Vakfı'nın sponsorluğunda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne devam ediyorum. Her şey gayet güzel giderken eğitim hayatımın başında bir tıp öğrencisi olarak işitme cihazıyla stetoskop kullanamayacağımı fark ettim. Meslek hayatıma atılınca hastalarıma derman olamama düşüncesi beni çok üzmüştü. Çünkü stetoskop işitme cihazının üzerine takılamıyordu."

        "HASTALARINA ŞİFA VERECEK"

        İşitme engeli olan bir hekimin stetoskop kullanabilmesinin yollarını gece gündüz araştırdığını ifade eden Temen, "Bu konuyu meslektaşlarıma danıştım. 'Hastaya dinleme yapmasan olmaz mı' şeklinde cevaplar aldım. Ya da 'fakültede bölüm seçerken stetoskop kullanmayan bir bölüm seç' deniliyordu" diye konuştu.

        Mesleğine aşık biri olarak engeline çözüm ararken üzüntü verici anlar yaşadığını dile getiren Temen, şöyle devam etti:

        "'Hekimlik yapma' ya da 'bölüm değiştir' denmesi kolay cevaplardı. Engel böyle bir şey işte. Bir tekerlekli sandalye kullanan kişiye asansör yapmazsan ya da aracını yürütemeyeceği kaldırım hazırlamasan kafalardaki engel ortaya çıkıyor. Bana da sen doktor olamazsın denildiğinde önüme engeli koymuşlardı. İnsanlar öncelikle kafalarının içindeki engeli aşmalı. Araştırmaların sonucunda işitme cihazı kullananların elektronik steteskop kullanabileceğini öğrendim. Bu cihaz sadece Amerika'da vardı ancak maalesef bundan pek kimsenin haberi yok.

        Bu stetoskop işitme cihazı kullanan hekimin kulağındaki işitme cihazını çıkartmadan hastayı muayene edebilmesini sağlıyor. Müzik dinler gibi kulağınızın üzerine koyuyorsunuz. Mekanik sistemi elektronik sisteme çevirmişler. Mini hoparlörleri sayesinde hastayı dinleyebiliyorsunuz."

        Elektronik stetoskopa Sabancı Vakfı sayesinde sahip olduğunu anlatan Temen, mesleğini rahatça yapabileceği için mutlu olduğunu kaydetti.

        Temen, aynı sorunu yaşayan bir arkadaşı için tavsiyesi üzerine Trakya Üniversitesi'nin Amerika'dan elektronik stetoskop temin ettiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ