Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İşte vücudumuz ve sağlığımızla ilgili az bilinen ilginç bilgiler...
        1

        Uzmanlar, vücudumuz ve sağlığımızla ilgili az bilinen ilginç bilgileri derledi. Bu bilgilerden biri ramazanda içtiğiniz sigaranın kalp krizine neden olabileceği. Gün boyu süren açlıktan sonra iftar ve sahurda üst üste sigara içilmesi yüksek konsantrasyonda nikotin ve diğer zehirli maddelerin hızlı şekilde kana karışmasına neden oluyor. Bu durumun ani kalp krizleri ve beyin kanamalarına yol açabileceği belirtiliyor.

        2

        İLTİHAPLI ROMATİZMAYA DA NEDEN OLUYOR

        Bir diğer az bilinen ilginç bilgi de sigaranın iltihaplı romatizmaya neden olduğu. Yapılan araştırmalar nedeni bilinmeyen iltihaplı romatizmanın en önemli risk faktörlerinden birinin sigara olduğunu gözler önüne seriyor. Bu sonuca sigara içen kişilerde iltihaplı romatizma görülme sıklığının daha fazla oluşu yol açıyor. Tarihte tütünün bulunmasından sonra romatizma hastalığının artığı yönünde yapılan araştırmalar da bu gerçeğe işaret ediyor.

        3

        GECE ÇALIŞANLARDA KANSER RİSKİ DAHA FAZLA

        Uykusuzluğun kanserle ilişkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Gece uykusu kişileri kanserden ciddi oranda koruyan bir faktördür. Kanserden koruyan ‘melatonin’ hormonu sadece gece ve karanlıkta salgılandığı için gece çalışanlar ve uykusuz kalanlarda kanser riski düzenli uyuyanlara göre daha fazladır.

        4

        GÖRME ENGELLİLERDE KANSER RİSKİ YÜZDE 30 DAHA AZ

        Avrupa'da yapılan bir araştırma, görme engellilerin kansere daha az yakalandıklarını gösteriyor. Bunun nedeninin ışığa maruziyetlerinin daha az olması olduğu belirtiliyor. Bu kişilerde vücudu kanserden koruyan ‘melatonin’ hormonunun daha fazla salgılandığına dikkat çekiliyor.

        5

        ODUN ATEŞİNİN DUMANI AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIR

        Uzun süre odun ateşinin dumanına maruz kalmak, astıma ve KoAH hastalığına yol açıyor. ‘Biomass’ olarak adlandırılan yakıtların dumanlarını solumak akciğerlerin iletici hava yollarında ve alveollerde hasara neden olup akciğer kanseri oluşumunu tetikleyebiliyor. odun ateşi ve gaz ocağında yemek pişiren kişilerin oluşan dumanın dışarı çıkması için penceleri sürekli açık tutmaları tavsiye ediliyor.

        6

        UZUN SÜRE KULAKLIK KULLANMAK BAKTERİ ORANINI YÜZDE 700 ARTIRIR

        Kulakta bulunan yabancı cisimler bakterilerin artmasına neden olur. Araştırmalar kulaklıkla bir şey dinlemenin kulaktaki bakteri sayısını yüzde 700 oranında artırdığına işaret ediyor. Kulak sağlığı açısından uzun süre kulaklık kullanmamakta yarar var.

        7

        İNSAN BURNU 1 MİLYAR KOKUYU AYIRT EDİYOR

        Sağlıklı bir insan burnu doğadaki 1 milyar kokuyu ayırt edebiliyor. Burun kemiği eğri olan kişiler çok daha az kokuyu ayırt ettikleri için bu durum tat alma duyularının da azalmasına neden oluyor. İnsan burnu 1 milyar kokuyu ayırt ediyor

        8

        YILDA 5.2 MİLYON KEZ GÖZ KIRPARIZ

        Vücudumuzda en hızlı çalışan kasımız göz kasıdır. Dakikada ortalama 17, günde 10 bin, yılda 5.2 milyon kez gözümüzü kırparız. Göz kırpmak gözleri yoğun ışık temasından ve yabancı maddelerden korur. Her göz kırptığımızda göz kapaklarımız gözleri sulandırır ve pislikleri temizler.

        9

        UYKU APNESİ GÖZ TANSİYONUNA YOL AÇABİLİR

        Uykuda rahat nefes alamamak daha az oksijen almamıza neden olur. Bu durum göz sinirlerine zarar verip göz tansiyonuna yol açabilir.

        10

        YAĞLI CİLT TİPİNE SAHİP OLANLARIN KULAKLARI DAHA FAZLA TIKANIR

        Yağlı cilt tipine sahip olan kişilerde kulak kiri diğer cilt tipine sahip olanlara göre daha fazladır. Bunun nedeni yağ ve nemin kulak kirini artırmasıdır. Kilolu ve aşırı terleyen kişilerin kulakları daha fazla nemlenip kulak kiri oluşumları daha fazla olduğu için bu kişilerde kulak tıkanması gibi sorunlara daha fazla rastlanır.

        11

        GÖZ, SANİYEDE 15 MEGAPİKSEL BÜYÜKLÜĞÜNDE 30 RESMİ BEYNE ULAŞTIRIR

        Göz, küçük açılarla anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için kendini sürekli günceller. Göz-beyin birlikteliği retinadaki foto alıcıları sayesinde teknolojinin yetişemediği kalitede 150 megapiksel çözünürlükte 30 fotoğrafı saniyede beyne ulaştırır.

        12

        DİYABET GÖZ MUAYENESİNDEN TEŞHİS EDİLEBİLİR

        Atardamarların görülebildiği tek yer göz dibidir. Göz dibi muayenesi sırasında tansiyon ve şeker gibi hastalıkların tespit edilmesi mümkündür.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ