Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan
Kullanım Koşulları’nı ve
Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Kalın bağırsak kanseri belirtileri! Kalın bağırsak kanserinin tedavisi nasıl yapılır?
Kalın bağırsak kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken St. Joseph Hastanesi Kanser Merkezi'nden Medikal Onkolog Dr. Ümit Tapan, kalın bağırsak kanserinin belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi
Dünya’da her yıl ortalama 1.3 milyon hastaya kalın bağırsak kanseri yani kolon kanseri tanısı konuluyor ve yaklaşık 694 bin insan bu nedenle yaşamını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 24 bin kişi maalesef bu hastalığa yakalanıyor.
Kalın bağırsak kanseri riskini artıran faktörler arasında fiziksel aktivitenin azlığı, sigara ve alkol kullanımı, obezite ve sağlıksız beslenme sayılabilir.
03
ABD, Nashua'daki St. Joseph Hastanesi Kanser Merkezi'nden Medikal Onkolog Dr. Ümit Tapan, "Sağlıksız beslenme derken meyve ve sebzenin az, kırmızı et ve işlenmiş ürünlerin fazlaca tüketildiği beslenme tarzını kastediyoruz. Ayrıca ileri yaş, aile bireylerinde (özellikle birinci derece akrabalarda) kalın bağırsak kanseri varlığı ve bireyin kendisinde iltihabi bağırsak hastalığı olması da riski artırmaktadır" diyor.
04
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ!
Erken tanı neden önemli? sorusuna Dr. Tapan şu yanıtı verdi: "Hemen hemen tüm kanserlerde olduğu gibi kalın bağırsak kanserinin tamamen tedavi edilebilmesi ancak erken tanı konması sayesinde mümkün olabilir. Türkiye'de vakaların sadece yüzde 35’i erken evrede yakalanabiliyor.
05
Bunun en temel sebebi kolonoskopi (kamera ile kalın bağırsağın incelenmesi) işleminin vaktinde yapılmamasıdır. Bu işlem sayesinde kalın bağırsak kanseri erken dönemde farkedilip başarılı bir şekilde tedavi edilebilir, dahası kanser öncüsü olan yumuşak doku parçaları (polipler) kolonoskopi ile alınarak kanser önlenmiş olur.
06
Hayati önemi olan bu test 50 yaş ve üstü her birey için önerilmektedir. Ailenizde kalın bağırsak kanseri öyküsü varsa veya iltihabi bağırsak hastalığından muzdarip iseniz daha erken yaşta bu tarama testini yaptırmanız gerekebilir."
07
KALIN BAĞIRSAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Kalın bağırsak kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Tapan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu hastalarda en sık görülen belirtiler dışkıda kan görülmesi ve buna bağlı kansızlık (demir kaybı neticesinde gelişir),karın ağrısı, bağırsak alışkanlığında değişiklik (kabızlık, ishal),dışkının normalden daha ince olması olarak sıralanabilir. Ayrıca özellikle ileri evre kanserlerde aşırı yorgunluk, kilo kaybı, bulantı ve kusma görülebilir.
08
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
1. Cerrahi: Erken evrede yakalanıp ameliyatla kalın bağırsağın bir kısmının alınabildiği hastalar en şanslı hasta grubudur çünkü bu hastaların bir kısmında ameliyat sonrasında ek tedaviye ihtiyaç kalmaz. Eğer kanser lenf bezlerine yayılmış ise ameliyattan sonra kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanması gerekebilir.
09
2. Işın tedavisi: Genellikle ileri evre kalın bağırsak kanserlerinde kemik ağrılarını gidermek için veya karaciğere yayılmış kanserlerin tedavisinde kullanılır.
10
3. Kemoterapi (ilaç tedavisi): Kanserin kalın bağırsak dışındaki organlara yayılması durumunda başvurulabilecek tek tedavi seçeneğidir. Özellikle son yıllarda kullanıma giren ilaçlar sayesinde bu hastaların bir kısmı 5 yıla kadar yaşayabilir."
11
KALIN BAĞIRSAK KANSERİNDEN KORUYAN ÖNERİLER
50 yaşına girdikten sonra kolonoskopi için doktora başvurunuz. Birinci derece akrabalarınızda 60 yaşın altında bağırsak kanseri olan varsa daha erken yaşta başlamanız gerekebilir.
12
Kalın bağırsak kanseri riskini azaltmak için fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı, sebze ve meyveden zengin, işlenmiş gıdaların olmadığı bir diyet benimseyiniz. Ve en önemlisi sigaradan uzak durunuz.
YORUMLAR