Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Bakanlıktan çocuklara beslenme çantası

        HTGAZETE

        Sağlık Bakanlığı çocukların beslenme çantasında neler olması gerektiği konusunda aileleri ve öğretmenleri uyardı.

        Sağlık Bakanlığı, ilkokula giden çocukların yeterli ve dengeli beslenmesine yönelik beslenme çantası için örnek mönü hazırladı. Beslenme çantasında taze sebze ve meyve ile hazır kek ve bisküviler yerine evde hazırlanan yiyecekler bulunması gerektiği belirtildi. Beslenme çantalarının Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen mönü örneklerine göre hazırlanması gerektiği ifade edildi.

        İşte ailelerin beslenme çantası hazırlarken dikkat etmesi gerekenler:

        - Çocuklar beslenme saatlerinde patates kızartması ve çikolata gibi yiyecekler yerine, peynir, yumurta, ekmek, taze sebze ve meyve tüketmeli.

        - Gazlı ve diğer hazır içecekler yerine de süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmeli.

        - Çocukların kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri şart.

        - Göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri büyük önem taşıyor.

        - Dengeli bir kahvaltı için peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya bir bardak süt, poğaça ve meyve tüketilebilir.

        - Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığı da kazandırılmalı. Çocuklar özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, oyun oynadıktan sonra eve gelince ellerini ılık akan su altında, sabunla iyice ovuşturarak yıkamayı alışkanlık edinmeli.

        ÖĞRENCİLER İÇİN HAFTALIK PROGRAM

        Pazartesi: Börek veya poğaça, ayran, meyve (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm veya 5 erik şeklindeki seçeneklerden biri)

        Salı: Haşlanmış yumurtalı sandviç, 5 adet zeytin, meyve suyu

        Çarşamba: Peynirli tost veya sandviç, ayran, çiğ sebze (Mevsimine göre 1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, 1 orta boy havuç veya 5-6 yaprak marul şeklindeki seçeneklerden biri)

        Perşembe: Kek (tercihen meyveli), süt, meyve (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm veya 5 erik şeklindeki seçeneklerden biri)

        Cuma: 1 kibrit kutusu peynir, 5 adet zeytin, tam buğday ekmeği, süt, çiğ sebze (Mevsimine göre 1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, 1 orta boy havuç veya 5-6 yaprak marul şeklindeki seçeneklerden biri)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ