Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Sazlıdere Savaşı Tarihi, Nedenleri, Sonuçları ve Önemi Nedir? Sazlıdere Savaşı Hangi Padişah Döneminde, Nerede ve Kiminle Oldu?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Osmanlı Devleti tarafından kazanılmasıyla birlikte Avrupa’da Osmanlılara karşı Haçlı ittifaklarının kurulmasına neden olan Sazlıdere Savaşı nerede yapıldı? Sazlıdere Savaşı önemi nedir? İşte, Sazlıdere Savaşı’na dair tüm detaylar…

        Sazlıdere Savaşı Kimler Arasında Olmuştur?

        Edirne’nin Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı; Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu ve Bulgar kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin galibiyetiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı tarihi, 1361’dir.

        Peki, Sazlıdere Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? 1361 yılında gerçekleşen Sazlıdere Savaşı sırasında Osmanlı tahtında bulunan padişah I. Murad’dır.

        REKLAM

        Sazlıdere Savaşı Tarihi

        Orhan Gazi’nin ölümünün ardından Osmanlı tahtına geçen I. Murad; Balıkesir ve Bursa civarından asker toplayarak Rumeli’ye geçmiştir. Rumeli’de gerçekleşen Osmanlı ilerleyişi neticesinde Çorlu, Lüleburgaz ve Babaeski gibi yerler fethedilmiştir.

        Babaeski’nin fethedilmesinin ardından kalede bulunan tekfurun Edirne’ye kaçmasıyla I. Murad, Lala Sahin Paşa’yı Edirne üzerine yola çıkması için görevlendirmiştir.

        Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda gerçekleştireceği fetih hareketleri için çok önemli bir yer olan Edirne yaklaşan Osmanlı tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir. Bizans İmparatorluğu ve bölgedeki Bulgar kuvvetleri şehri birlikte korumak istemişler ve Osmanlı Devleti ile bu iki güç karşı karşıya gelmiştir.

        1361 yılında iki orduyu Sazlıdere mevkiinde karşı karıya getiren savaş, Osmanlı Devleti’nin üstünlüğüyle sonuçlanmış ve yenilen birlikler Edirne Kalesi’ne çekilmişlerdir.

        REKLAM

        Sazlıdere Savaşı’nın kazanılmasının ardından I. Murad’ın da kale önüne gelmesiyle, Edirne tekfuru gece yarısı kaleyi terk etmiş ve ertesi sabah şehir, Osmanlı Devleti’ne teslim edilmiştir.

        Peki, Sazlıdere Savaşı nerede yapıldı? Sazlıdere Savaşı; SEdirne’nin yaklaşık 55 kilometre doğusunda bulunan Sazlıdere Vadisi’nde gerçekleşmiştir. Savaşın gerçekleştiği Sazlıdere; bugün Edirne’nin Keşan ilçesine bağlıdır.

        Sazlıdere Savaşı Nedenleri

        Edirne’nin Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle sonuçlanan Sazlıdere Savaşı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

        • Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de gerçekleştireceği fetihlerle bölgeyi Türkleştirmek istemesi.
        • Murad’ın 1359 yılında Rumeli’ye geçmesiyle Edirne’nin Osmanlı Devleti tarafından ana hedef olarak belirlenmesi.
        • Bizans İmparatorluğu ve Bulgar kuvvetlerinin Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki ilerleyişini durdurmak istemeleri.

        Sazlıdere Savaşı Sonuçları

        REKLAM

        Osmanlı Devleti’nin gerçekleştirdiği Rumeli fetih hareketlerin önemli bir aşaması olan Sazlıdere Savaşı sonuçları şunlardır:

        • Edirne, Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir ve şehir devletin yeni başkenti olmuştur.
        • Balkanlardaki önemli bir yer olan Edirne’nin fethedilmesiyle Rumeli fetihlerinin önü açılmıştır.
        • Gerçekleşecek fetihler için Edirne önemli bir askeri üs olarak kullanılmıştır.
        • Bizans İmparatorluğu’nun Balkanlar ve Avrupa ile olan bağlantısı kesilmiş ve Bizans Devleti İstanbul’a sıkıştırılmıştır.
        • Osmanlı Devleti’nin Sazlıdere Savaşı’nı kazanması ve Edirne’yi fethetmesi Avrupa’da büyük yankı uyandırmıştır. Osmanlıların bu başarıları, Avrupa’da Haçlı ittifaklarının oluşmasına sebep olmuştur.

        Sazlıdere Savaşı Önemi

        Sazlıdere Savaşı önemi; yapılan savaşın sonunda Edirne’nin fethedilmesinden ileri gelmektedir. Şehrin fethedilmesiyle Bizans İmparatorluğu batıdan kuşatılmıştır. Ayrıca bu tarihten itibaren Balkanlar üzerine yapılacak fetih hareketlerinde şehir, bir üs olarak kullanılmıştır.

        Bizans İmparatorluğu’nun Avrupa ile olan bağlantısının kesilmesi, ileride İstanbul’un fethedilmesinin de önünü açmıştır. Kesilen kara bağlantısı ile Bizans’ın beklediği yardımlar hiçbir zaman İstanbul’a ulaşamamış ve bu durum da İstanbul’un fethedilmesini kolaylaştırmıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ