Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Futbola Dolar - Euro darbesi! - Futbol Haberleri

        Bu sezon oyuncuların büyük çoğunluğunu avro cinsinden transfer ettiklerini belirten Ünal, şunları söyledi:

        ''Kaynaklarımız lira, yabancı oyuncuya ödediğimiz para Avro. Dövizin artış göstermesi kulüpleri zarara uğratıyor. Bu anlamda oyuncu maliyetleri kendiliğinden artmış durumda. Eskişehirspor Kulübü olarak herhangi bir kur sabitlemesine gitmedik. Şu ana kadar hiç bir kulübe bonservis bedeli borcumuz kalmadı. Kur düşükken tamamını ödemiştik. Ama oyuncular takımımızda bulunduğu sürece Avro olarak maaşlarını, hak edişlerini alacaklar. Bu noktada elbette oyuncuların maliyetlerinin artışı söz konusudur.''

        "2,5 MİLYON LİRA ZARARIMIZ VAR"

        Sivasspor Başkanvekili Erdal Sarılar ise, avro ve dolar kurundaki artışın kulübü mali açıdan oldukça fazla etkilediğini belirtti.

        Kulüplerin futbolcularla yaptıkları anlaşmaların genellikle avro ve dolar bazında olduğunu anlatan Sarılar, ''Kulüp olarak sabit bir kur üzerinden anlaşma yapmadık. Diğer kulüplerin de kur sabitlemesiyle bir anlaşma yaptığını zannetmiyorum. Şuan 2-2,5 milyon lira zararımız var'' ifadelerini kullandı.

        Sarılar, dövizdeki artışın sürmesi halinde kur sabitlemesi konusunun görüşülebileceğini söyledi.

        "TEK TARAFLI OLACAK BİR ŞEY DEĞİL"

        Trabzonspor Kulübü Genel Sekreteri Hasan Yener de, kurdaki yükselmenin kulüplerin aleyhine bir gelişme olduğunun altını çizdi.

        Kurdaki dalgalanmanın aleyhlerine yönelik devam etmesi halinde döviz cinsinden anlaşma yaptıkları oyuncularla yeniden görüşmelerinin olabileceğini vurgulayan Yener, ''Ancak bu görüşmelerde futbolcuların düşünceleri önemli. Tek taraflı olabilecek bir şey değil'' dedi.

        Yener, kur sabitlemeyle ilgili şuan bir hazırlıklarının ve çalışmalarının bulunmadığını ifade ederek, ''Gelişmelere göre hareket edeceğiz. İlerleyen günlerde gelişmelere göre bazı şeyler düşünülebilir'' diye konuştu.

        "FUTBOL CAMİASINI SARSTI"

        Spor Toto Süper Lig'in yeni takımı Mersin İdmanyurdu Kulübü Başkanı Ali Kahramanlı ise, döviz kurlarındaki artışın futboldaki transfere etkisi ile ilgili ''Avro ve dolarda son günlerde yaşanan artış, özellikle büyük kulüpleri ekonomik olarak sıkıntıya sokabilir'' dedi.

        Kahramanlı, Süper Lig'de özellikle yabancı oyuncu transferinde anlaşmaların dolar veya avro üzerinden yapıldığını söyledi.

        Buna karşın son dönemde dövizdeki artışın futbol camiasının bütçesini sarstığını ifade eden Kahramanlı, şöyle konuştu:

        ''Ancak bu konuda yapacak bir şey yok. Biz futbolcuya belirtilen ödeme gününde döviz kuru ne ise ona göre ödeme yapacağız. Anlaşma yapılırken döviz kurunu sabitleme gibi bir imkanımız yok. Çünkü döviz düştüğünde de futbolcu bizden anlaşma sağlanan gündeki kurdan para talep edemez. Avro ve dolarda son günlerde yaşanan artış, özellikle büyük kulüpleri ekonomik olarak sıkıntıya sokabilir. Çünkü Anadolu kulüpleri biraz daha düşük bütçeli oyuncuları kadrosuna kattığı için bundan daha az etkilenecektir.''

        Kahramanlı, transferlerde döviz kurunun sabitlenmesi ile ilgili gerek kulüpler gerekse futbolcular nezdinde görüşmelerin yapılabileceğini dile getirerek, bunun da Türk futbolunun geleceği açısından önem taşıyacağını kaydetti.

        "SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

        Samsunspor Kulübü Asbaşkanı ve Futbol Şube Sorumlusu Suat Çakır da, diğer kulüp yöneticileri gibi dolar ve avrodaki artışın kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

        Anadolu kulüplerinin maddi açıdan sıkıntılarla boğuşan kulüpler olduğunu anlatan Çakır, şunları söyledi:

        ''Buna bir de dolar ve avro üzerindeki artış eklenince özellikle transfer döneminde bu kulüplerin durumu oldukça zorlaşıyor. Her takımda olduğu gibi biz de bu durumdan mutlaka etkileniyoruz. Özellikle yabancı oyuncularımızı dolar ve avro bazında aldığımız için sıkıntılar yaşıyoruz. Bu durumun bize etkileri oluyor. Transfer döneminde bu yüzden sıkıntılar yaşıyoruz.''

        Çakır, Samsunspor Kulübü olarak kur sabitlemesi yapmadıklarını ancak yönetim kurulu toplantılarında bu konu hakkında görüşmelerinin olduğunu sözlerine ekledi.

        "SÖZÜMÜZÜN ARKASINDA DURURUZ"

        Gaziantepspor Kulübü Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü Mehmet Kızıl ise, yönetim kurulu olarak ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

        Dövizdeki ani çıkışların dengelerini bozduğunu vurgulayan Kızıl, ''Buna rağmen Gaziantepspor Kulübü olarak futbolcularımıza hangi taahhütte bulunmuşsak bunun üzerinden ödemelerimizi gerçekleştiririz. Sözümüz neyse bizde onun arkasında dururuz'' dedi.

        "BİZ BÜYÜK PARALARA ANLAŞMIYORUZ"

        Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav da, dövizdeki artışın ne kadar etkisi olursa olsun Gençlerbirliği Kulübü olarak futbolcu ödemelerinde dolar ya da avro kurunu sabitlemelerinin mümkün olmadığını söyledi.

        Kulüp olarak yabancı futbolculara en fazla 300-400 bin avro ödediklerini kaydeden Cavcav, ''Biz öyle büyük paralara anlaşmıyoruz futbolcularımızla. Zaten bu paralara mukavele yapan futbolculara üstüne bir de 'kur, şu olsun' diyemeyiz. Gençlerbirliği Kulübü olarak, ben bunu yapamam. Diğer kulüplerin de yapabileceklerini zannetmem. Futbolculara yapılacak ödemeler sözleşmelerde belli'' diye konuştu.

        "ANTALYAYI ÇOK ZORLAMADI"

        MedicalPark Antalyaspor Başkanı Hasan Akıncıoğlu ise, dövizdeki kurun yükselmesinin takımı çok fazla etkilemediğini ifade etti.

        Antalyaspor'un 4 yabancı oyuncusu olduğunu belirten Akıncıoğlu, şunları kaydetti:

        ''Onlara verilen para çok yüksek değil. Toplam ödenen para 1 Milyon Avro'yu bulmamaktadır. Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle yüksek bir rakam çıkmamaktadır. Dolayısıyla Antalyaspor bütçesini de çok zorlamamaktadır. Kur farkı ile ilgili sorunumuz yok.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ