Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Profesyonel kadro kutlama yapıyor, yönetim aksaklıkları soruşturuyor - Futbol Haberleri

        HTSPOR / Meriç MÜLDÜR

        U20 Dünya Kupası, Türkiye adına hayal kırıklığıyla sona erdi. Olayın saha içindeki boyutunda Gana ve Irak kadar bile olamadık, final hedefiyle başladığımız turnuvaya henüz 2. turda veda ettik... Saha dışındaki tablo ise, saha içinden daha kötüydü belki de! Tribünlerin ilgisi açısından sınıfta kaldık. Şampiyona tarihinin en düşük ikinci seyirci ortalaması ile maçları oynadık. Bunun yanında türlü türlü organizasyon aksaklıkları ile karşı karşıya kaldık. Başta Servet Yardımcı olmak üzere bazı yöneticiler bu organizasyon için gecesini gündüzüne katsa da özellikle profesyonel çalışanların hataları sıkıntı yarattı. Turnuva boyunca ortaya çıkan aksaklıklar medyaya yansıtılmasa da U20 Dünya Kupası, TFF içindeki çekişmeleri de gün yüzüne çıkardı.

        UĞUR ÖVGÜ YAĞDIRDI

        Turnuva bitti, kriz patlak verdi. TFF içinde adeta bembeyaz ve simsiyah iki tablo ortaya çıktı. Önce ‘beyaz’ kanada bakalım. U20 Dünya Kupası Turnuva Direktörü ve Türkiye Futbol Federasyonu Uluslararası Etkinlikler Sorumlusu İlker Uğur, önceki akşam federasyon iç bünyesine bir mail attı. Uğur söz konusu mailinde organizasyon başarısından övgüyle söz ederken, “Bu turnuva aynı zamanda TFF profesyonellerinin meydan okumasıdır” ifadesini kullandı. U20 Dünya Kupası’nda çalışan 100 kişinin gelecekte Türkiye’nin ev sahipliğini yapacağı büyük organizasyonlarda önemli görevler alacağından emin olduğunu vurguladı. İşte bu mail, TFF’de ortalığı karıştırdı. Uğur’un bazı ifadeleri hem yönetim kanadında hem çalışanlarda hem de bölge müdürlüklerinde tepki gördü. Gelelim ‘siyah’ tarafa... Organizasyon sorumluları her şeyi toz pembe göstermeye çalışsa da, gelin aklımıza takılan, TFF yönetim katında da cevabı aranan bazı sorulara kulak verelim:

        Yapılmayan törene para mı ödendi?

        Açılış ve kapanış törenleri için ihale yapıldı. Ödenen para 650 bin dolar. Açılış töreni yapıldı ancak kapanış töreni yapılmadı. Yapılmamış kapanış töreninin parası ödendi mi? Kayseri’de gerçekleşen ve sadece 5 bin kişinin geldiği açılış töreni niye bu derece sönük geçti?

        Hedef 1 milyon, satış neden 50 bin?

        Turnuvanın ülkeye maliyeti yaklaşık 10 milyon lira. Sadece güvenlik için harcanan para 3.5 milyon lira dolayında. 1 milyon bilet hedeflendi. Futbolseverlere sadece 50-60 bin bilet satılabildi. 150 bin bileti bakanlık aldı. Yaklaşık 200 bini de sponsorlara, eşe, dosta bedava verildi; tribünler doldurulmak istendi. Neden hedeflerin bu kadar uzağında kalındı?

        Bilet başına ne ödendi?

        İddialara göre Biletix’e en az 600-700 bin arası bilet bastırıldı. Seyircinin ilgi göstermediği ilk günlerde ortaya çıkmasına rağmen Biletix’e toplu bilet bastırıldı mı? Bilet başına ne kadar ücret ödendi?

        Güvenlik kendi kendini mi korudu?

        Güvenlik ihalesi 1 milyon seyirciye göre yapıldı ama 52 maçı toplamda 280 bin biletli seyirci izledi. Bazı maçlarda iki seyirciye bir güvenlik düşüyordu. Bu yanlış planlamanın suçu acaba federasyonda mı profesyonellerde mi?

        Karaborsaya bilet düştü mü?

        Statlara gelen seyircilere toplu biletler verildiği, bu biletlerin karaborsada 5-10 liraya satıldığı doğru mu?

        Sahte ürün satışı var mı?

        Final maçı günü sahte ürün satışı yapıldığı, FIFA’nın da bu duruma tepki gösterdiği doğru mu? Federasyonun promosyon ürünleri, parayla satılmış olabilir mi?

        Tanıtım filmi niye çok az yayınlandı?

        Turnuvanın belli bir bedel karşılığı yaptırılan tanıtım filmi yeterince gösterildi mi? Yoksa beğenilmediği için 1-2 kez gösterilmekle mi yetinildi? Turnuvanın tanıtımı için kaç lira harcandı? Turnuvaya medya ve kamuoyunun ilgisi yeteri kadar çekilebildi mi?

        FIFA yetkilisine ‘yabancı’ şoför!

        FIFA yetkililerinin statlarla ilgili ne gibi şikayetleri oldu? Uçaklarını kaçıran FIFA görevlileri kimler? FIFA yetkililerinin ulaşımlarını sağlayan şoförlerin hiçbirinin yabancı dil bilmediği doğru mu?

        Çevirmenlere ne ödendi?

        TFF’de yabancı dil bilen profesyonel yok mudur da dışarıdan çevirmen getirtilmiştir. Çevirmenlere ne kadar ücret ödenmiştir?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ