Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Uluslararası medya: Anlaşma Ankara'nın zaferi

        Uluslararası medya kuruluşları, dün ABD ileTürkiye arasında imzalanan anlaşmaya geniş yer verdi.:

        NY TIMES: TÜRKİYENİN TRUMP'A KARŞI ZAFERİ

        Gazete, ABD'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmanın Ankara için 'zafer' sayılacağı yorumunu yaptı. Haberde Pence'in anlaşmayı 'ateşkes' olarak nitelemesine karşın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sadece operasyona '120 saatlik ara' anlamına geldiğini söylediği hatırlatıldı. Gazete, anlaşmadan Rusya ve İran'ın da karlı çıktığını öne sürdü.

        WASHINGTON POST: GÜVENLİ BÖLGE KALACAK

        Gazete anlaşma sayesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Kürt militanları sınırında uzaklaştırmayı hem de ABD'nin yaptırım tehdidini sona erdirmeyi başardığını yazdı. Gazeteye demeç veren bir Türk Dışişleri yetkilisi, anlaşmayla ilgili yorumunda "Biz istediğimizi aldık" diye konuştu.

        REKLAM

        WALL STREET JOURNAL:ANKARA'NIN HEDEFLERİ KARŞILANDI

        Wall Street Journal internet sitesinde, "Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde askeri operasyonlara ara vermeyi kabul etti" başlığıyla aktardığı haberde, "(ABDBaşkanı Donald) Trump, anlaşmayı övüyor, ama eleştirenler, anlaşmanın esasen Ankara'nın hedeflerini karşıladığını söylüyor" değerlendirmesini yaptı.

        CNN: TÜRKİYE ASKERİ HEDEFLERİNİ KORUDU

        Trump'ın sürekli tartışma içinde olduğu CNN ise anlaşma haberini "(ABDBaşkan Yardımcısı Mike) Pence, Türkiye'ye istediği her şeyi vermiş gibi görünen Suriye ateşkesini duyurdu" başlığıyla verdi.

        Haberde, anlaşmanınABD'nin "DEAŞ ile mücadelede bir zamanlar müttefiki olan" YPG/PKK'yı işgal ettiği toprakların büyük kısmını terk etmeye zorlayarak, Türkiye'nin askeri hedeflerinin çoğunu korumuş gibi göründüğü yorumu yapıldı.

        CNN, haberinde, Suriye'deki operasyonu yakından takip eden Amerikalı bir yetkilinin, anlaşmanınABD'nin "Türkiye'nin yaptıklarını onayladığı ve Suriye'nin bir kısmını ilhak edip, Kürt nüfusunu yerinden etmesine izin verdiği" anlamına geldiği yönündeki değerlendirmesine yer verdi.

        REKLAM

        THE GUARDIAN: ANKARA'NIN ELİNİ GÜÇLENDİREN ANLAŞMA

        İngiliz gazetesi, ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın Ankara'nın Washington'a karşı elini güçlendirdiğini belirtti. Haberde, "Anlaşma Cumhurbaşkanı Erdoğan için hızlı bir kazanım oldu" ifadelerine yer verildi.

        INDEPENDENT: ERDOĞAN KAZANDI

        Haberde, anlaşmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan için büyük bir siyasi kazanç olduğu yorumu yapıldı. Gazete anlaşmayla Türkiye'nin hem Amerikan yaptırımlarından uzak durduğunu, hem de uzun zamandır istediği güvenli bölgeye ulaştığını belirtti.

        SPIEGEL: TRUMP VE YPG KAYBETTİ

        Alman Spiegel Online'ın Türkiye ile ABD heyeti arasında varılan uzlaşıyı, “ABD Erdoğan’ın istediklerini veriyor” başlığıyla servis etti. Spiegel Online'ın da yer alan haberde, “Uzlaşma, Recep Tayyip Erdoğan’ın işine yarıyor. Buradaki kaybedenler ise Donald Trump ve YPG” denildi.

        REKLAM

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Bu bir ateşkes değil” açıklamasında bulunduğunun altının çizildiği haberde, “Türkiye, YPG’nin Kuzey Suriye’den çıkarılması yönünde belirlediği hedefine ulaştı. ABD Başkanı Donald Trump -kendi neden olduğu- bir ateşi söndürmüş olmakla övünebilir. Ancak uzun vadede Washington için bedel çok daha büyük olacaktır.

        ABD, Suriye’de önemli ölçüde hakimiyet kaybetti, aynı zamanda uluslararası statü ve etkisi de azaldı. Hangi ortak onlara halen güveniyor? Kaybedenlerin başında elbette bölgedeki YPG geliyor" ifadelerine yer verildi.

        KATHIMERINI: TÜRKİYE'NİN ÖLÇÜLERİNE GÖRE ANLAŞMA

        Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini haberi, "Türkiye'ninölçülerine göre anlaşma" başlığıyla manşetine taşıdı. Gazete, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ankara'da soğuk karşılanmalarına rağmen, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması konusundaki taleplerini kabul ettiklerini yazdı.

        Haberde, Türkiye'nin 5 günlük süre içinde YPG'nin silahlarıyla birlikte bölgeden 32 km uzaklaştırılması, mevzilerinin ve ağır silahlarının imha edilmesi ile ilgili taleplerinin ABD tarafından kabul edildiğine vurgu yapıldı.

        RUS BASINI: ANLAŞMA ERDOĞAN'IN ZAFERİ

        AA'nın haberine göre Rus basınında, Türkiye ve ABD arasında yürütülen Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin görüşmelerin ardından varılan anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferi olarak değerlendirildi.

        Rusya'nın önde gelen basın kuruluşları, Türkiye ve ABD'nin Barış Pınarı Harekatı'na ara verilmesi konusunda anlaşmaya varmasını olumlu karşıladı.

        Vzglyad internet sitesinin "ABD-Türkiye ilişkileri kurtuluş şansına kavuştu" başlığıyla verdiği haberde, Washington'ın Ankara'ya baskı ve yaptırım tehditlerinin boş çıktığına dikkat çekildi. Haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonunda ABD ile karşı karşıya kaldığı krizden zaferle çıktı." ifadesi kullanıldı.

        Kommersant gazetesinin "Ankara ve Washington kendilerini kazananlar olarak görüyor" başlığıyla verdiği haberde, Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye'nin askeri operasyonunun 18 Ekim gecesinden itibaren beş gün süreyle askıya alındığı belirtildi. Haberde, "Ankara, Washington ve Kürtler başarılı olduklarını söylüyor." ifadesine yer verildi.

        "SURİYE KONUSUNDA TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA YAPILAN ANLAŞMA OLUMLU"

        Rus hükümetinin yayın kuruluşu Rossiskaya Gazeta, anlaşmadan bu yana Rus makamları tarafından yapılan az sayıdaki açıklamalara yer verdi.

        Haberde, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un anlaşmaya ilişkin "Türk meslektaşlarımızdan bilgi almayı bekliyoruz." ifadesi aktarıldı.

        "Suriye konusunda Türkiye ile ABD arasında yapılan anlaşma olumlu" başlığı taşıyan başka bir haberde, Rus parlamentosunun alt kanadı Dumanın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev'in şu değerlendirmesi aktarıldı:

        "ABD-Türkiye arasındaki anlaşma, güç kullanımını durduracak tüm çabalar gibi genel olarak olumlu bir gelişme. ABD, Ankara'nın böyle bir güvenli bölge kurma hakkını tanıdı. İkincisi Kürtler ve Şam da daha fazla kayıp yaşamamak için benzerini yapacaklar gibi."

        "SAHADAKİ DURUM BÜYÜK İHTİMALLE TÜRKİYE'NİN LEHİNE"

        Rus Savunma Bakanlığının yayın organı Zvezda TV'de "ABD, Ankara'ya Kürtlerin kaçması için baskı yaptı" başlığıyla verilen haberde, ABD'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suriye'nin kuzeyindeki operasyonu durdurması için baskı yaptığı ve bunun sonucunda anlaşmaya varıldığı öne sürüldü.

        Türkiye uzmanı İvan Starodubtsev, Zvezda TV'ye konuşarak, "ABD, Kürtlerin kaçmasına izin verilmesi için Türkiye'ye büyük baskı kurdu. Erdoğan'ın bunu yapması kolay değil çünkü Erdoğan kendi ülkesinde terörist olarak kabul edilen kişilerin gitmelerine izin veriyor. Öte yandan ABD'nin, Türkiye'nin ekonomisine ciddi hasar verecek güce sahip olduğu ortaya çıktı. Bu yüzden, ABD'nin baskısı gözardı edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

        RT televizyon kanalına konuşan Siyasi Bilgi Merkezi Genel Müdürü Aleksey Muhin ise Türkiye'nin operasyona devam edeceği iddiasını öne sürerek, "Türkiye'nin ABD ile yaptığı anlaşma, YPG/PKK açısından başarısız olarak kabul ediliyor. Sahadaki durum büyük ihtimalle Türkiye'nin lehinedir." ifadesini kullandı.

        Rus TASS haber ajansı, "Türkiye ve ABD'nin anlaşması nedeniyle Rusya, Suriye meselesinin çözümündeki rolünü kaybetmeyecek" başlığı ile verdiği yorum yazısında, Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün Orta Doğu ve Yakın Doğu Merkezi Başkanı Vladimir Fitin'in görüşlerini aktardı.

        Fitin, "ABD, her zaman Suriye meselesinin çözümünün Rusya'nın inisiyatifine kalmamasını istedi. Neyse ki bunu yapamıyorlar. Erdoğan ise ABD'nin aksine Rusya ile çalışılabileceğini anladı. Bu yüzden, Türkiye'nin harekatı durdurma konusunda ABD ile anlaşmaya varması, Suriye meselesinin çözümü yönündeki pozisyonunu etkilemeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

        RİA haber ajansına değerlendirmelerde bulunan Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Doğu Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İrina Zvyagelskaya, Türkiye'nin ABD ile yaşadığı krizin derinleşmesini istemediğini belirterek, "Anlaşma, Türkiye'nin operasyonu tamamen durduracağı yönünde şekillenmiş değil. Türkiye operasyonu geçici olarak durduruyor, yani Kürt silahlı güçlerine bölgeden gitmelerine imkan tanıyor. Türkiye bundan sonra operasyona resmen devam edebilir." ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ