Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi MBFW İstanbul’a geri sayım başladı

        Esra ÇORUH / MODA DÜNYASI

        HT CUMARTESİ

        Londra, New York, Milano ve Paris’ten sonra moda başkentimiz İstanbul için moda dolu günlere geri sayım başladı. Türkiye’nin en prestijli moda etkinliği olan Mercedes Benz Fashion Week Istanbul, 2016 sonbahar-kış koleksiyonları için 16-21 Mart tarihleri arasında Tophane Antrepo’da moda severlerle buluşacak. Bu sene Mercedes-Benz başarılı tasarımcı Gülçin Çengel’e sponsor oldu. Heyecanlarını paylaşmak ve bu sezon yapılan yenilikleri öğrenmek için Gülçin Çengel, Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama Ve Satış Türkiye Müdürü Şükrü Bedikhan ve IMG Doguş Moda Direktörü Banu Bölen ile konuştuk.

        Banu Bölen: Profesyoneller yüzünü İstanbul’a çevirdi

        MBFW İstanbul için geri sayıma başladık, bu seneki yenilikler neler?

        Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI) 5. sezonunu gerçekleştiriyor. Bu sene etkinlik Karaköy Antrepo 7’de gerçekleşecek. Bunun yanında ilk defa runway “U” şeklinde olacak ve Antrepo 1 ile Antrepo 7’yi birleştiren bir köprü yapılıyor. Ayrıca Antrepo alanı dışında yapılacak defile, sunum, parti, kahvaltı ve kokteyller ile MBFW İstanbul’un yine renkli bir etkinlik olacağını düşünüyoruz.

        Moda haftasına hazırlık süreci nasıl geçiyor?

        Etkinliğe iki haftadan az bir süre kaldığından, oldukça yoğun. Tasarımcılar son hazırlıklarını yapıyor, moda dergileri etkinliklerinin son detaylarını planlıyor ve biz IMG Doğuş olarak global ölçekte gerçekleştirdiğimiz tüm moda organizasyonlarında olduğu gibi tecrübemizle tüm sürece destek veriyoruz.

        Bu sezon hangi tasarımcılar katılıyor?

        Bu sezon 40’tan fazla tasarımcı katılıyor. Özgür Masur, Gülçin Çengel, Merve Bayındır, Zeynep Tosun, Mehtap Elaidi ve Niyazi Erdoğan gibi tasarımcılar yeni sezon kıyafetlerini sergileyecek.

        Milano, New York moda haftalarıyla kıyaslandığında MBFW İstanbul’un moda dünyasında önemli bir ağırlığı var mı?

        Elbette. Mercedes-Benz’in isim sponsorluğunu üstlendiği Berlin, Madrid, Zürih gibi merkezlere kıyasla İstanbul kendine özgü dinamiklere sahip. İstanbul’un sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginlik ile genç ve yaratıcı nüfusu benzersiz bir enerjiyi yansıtıyor. Gerek kültür-sanat, gerekse tasarım anlamında profesyoneller yüzünü İstanbul’a çevirmiş durumda. Moda dünyasında emin adımlarla istediğimiz yere gelmeye başladığımızı düşünüyorum.

        Bu sezon yabancı basın ve yabancı alıcı gruplarından katılımcılar var mı?

        Geçtiğimiz sezon etkinliği ABD, Azerbaycan Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İsrail, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden basın mensupları ve satın alma sorumluları etkinliği takip etti. Bu sezon bu sayının daha da artacağını öngörüyoruz. Bunun yanında geçen sezon da olduğu gibi “Core Showroom” açılacak. MBFWI’ye katılan tasarımcıların koleksiyonları bu showroom’da sergilenerek satışa çıkarılacak. Core Showroom, Türk tasarımcıların koleksiyonlarını bir arada uluslararası satın alma sorumlularına sunuyor. Bu sebeple tasarımların satışa dönmesinde Core Showroom’un büyük rol oynadığını da söyleyebiliriz.

        Gülçin Çengel:

        Her sezon Mercedes-Benz Fashion Week tüm dünyada sponsorluğunu üstlendiği moda haftalarında olduğu gibi desteklemek üzere bir tasarımcı seçiyor, bu sezon şanslı isim sen oldun, nasıl hissediyorsun?

        Ucuna ağırlık bağlanmış uçan balon gibi hissediyorum. Henüz üçüncü koleksiyonumu hazırlarken Mercedes-Benz’in desteğini almak müthiş bir duygu ve aynı zamanda çok büyük sorumluluk. Bu destek her ne kadar ayaklarımı yerden kesse de çuvallarsam onları da hayal kırıklığına uğratacağımı bilmek yere daha sağlam basmamı sağlıyor. Üstelik Mercedes-Benz’in desteği yalnızca yurtiçi defilesiyle de sınırlı değil. Sağladıkları değişim programıyla yurtdışındaki Mercedes-Benz Fashion Week’lere katılım şansının da tasarımcıya tanınması, projenin en heyecanlı yanlarından biri. Defilenin yanı sıra; tasarımcının defile kulis hazırlıklarını içeren, genç bir moda fotoğrafçısının fotoğraflarından oluşan “Backstage Entrance” kitabı bir şekilde sizin somut olarak tarihte yer etmenizi sağlıyor. Bir önceki koleksiyon ürünlerinin ise kendi showroom’larında sergilenmesi, markanın ve ürünlerin çok farklı platformlarda yer almasını sağlıyor.

        ‘BİR YANDA KEMOTERAPİ DİĞER YANDA DEFİLE HAZIRLIĞI’

        Bu sezon önümüzdeki kışın trendleri belirlenecek. 20152016 sonbahar-kış koleksiyonun için hazırlık sürecin nasıl geçiyor? Koleksiyon hazırlıkları dışında sağlık açısından da zor günler geçirdiğini biliyoruz. Bu sürecin koleksiyon hazırlığına nasıl bir etkisi var?

        Üçüncü defa katılacak olduğum Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul için bu sezon hazırlıklar benim için biraz daha farklı. Bir yandan meme kanseri tedavisi için kemoterapi görürken bir yandan defile hazırlıkları içindeyim. Kemoterapiden dolayı zaman zaman tedavinin yan etkilerini yaşadığım zamanlar oluyor, genellikle de en yoğun olduğumuz dönemlere denk geliyor ama bu kadar heyecanlı bir koşuşturma içinde olmak bana ilaç gibi geliyor! Bu sezon önceki sezonlardan farklı olarak aksesuvar ve triko koleksiyonu da hazırlayıp ürün gamımızı artırıyoruz. Bu sezon bir çok yeniliği ve umuyorum ki güzel başlangıcı bünyesinde barındırıyor.

        Koleksiyonun hikâyesinden bahseder misin?

        Bu sezonun ilhamını Patagonya’ya yaptığım bir seyahatten alıyorum. Perito Moreno buzullarında yaptığım trekking sırasında çektiğim fotoğraflar koleksiyonun ana çıkış noktasını oluşturuyor. Patagonya’daki buzulların renkleri ve birbiriyle uyumu bu koleksiyonda kendini gösteriyor.

        Yeni sezon için neler hazırladın? Önümüzdeki kış için ilham kaynağın ne?

        Perito Moreno buzulları sonbahar-kış sezonunda kullandığım renk, doku ve model kalıplarındaki çıkış noktamı oluşturuyor. Koleksiyonda, buzul soğukluğundaki beyaz-mavi-lacivertlerin yanı sıra yeşil ve turuncu gibi doğa renkleri de yer almakta. Kristal efektli işlemelerin ve jakarlı kumaşların sıklıkla kullanıldığı bir koleksiyon oldu. Aynı şekilde kışın olmazsa olmazları trikoları da koleksiyona ekledik.

        İstanbul’u uzun vadede dünyanın moda başkentlerinden biri olarak görüyor musun?

        Tabii ki! Bu kadar fıkır fıkır kaynayan bir oluşumdan aksi beklenebilir mi? 2008’de ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Fashion Days’ten bugünkü Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul organizasyonuna geçiş de bunun bir göstergesi niteliğinde. Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’un ve IMG’nin şüphesiz ki bu gelişmedeki rolü çok büyük. Aynı zamanda artan bir tasarımcı popülasyonu var ve rekabetin artması tasarımcıların her sezon daha iyinin ve daha farklının peşinden koşmasını sağlıyor. Bu sektörü diri tutuyor. Bunların yanı sıra Türkiye’de tasarımcıları destekleyen çok ciddi yapılar ve destekler oluşuyor. IHKIB tarafından desteklenen benim de parçası olduğum genç tasarımcılara yönelik Istanbul Fashion Incube ve tasarımcıların yurtdışı ihracatlarını artırmayı hedefleyen Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği URGE Projesi gibi destekler olduğu sürece uzun vadede İstanbul’un moda başkenti olmaması için bir neden göremiyorum.

        Şükrü Bedikhan: Uluslararası bir vizyon bizim için önemli

        Bu sezon Mercedes-Benz Türk olarak hangi tasarımcıya sponsor olacaksınız?

        Bildiğiniz gibi, dünya çapında sponsorluğunu üstlendiğimiz moda haftaları arasına 2013 yılında İstanbul’u da ekledik. Sahip olduğumuz global moda platformuyla Türk tasarımcıları da desteklemeyi sürdürüyoruz. Bu sezon, Mercedes-Benz Türk olarak genç ve başarılı tasarımcı Gülçin Çengel’in defilesini sunacağız. Gülçin Çengel, Türkiye’de koleksiyonunu ilk defa iki sezon önce MBFWI’de sergilemiş olmasına rağmen o sezonun en çok konuşulan isimlerinden olmuştu. Bu ivmeyi geçtiğimiz sezon da devam ettiren Çengel, istikrarlı duruşu, uluslararası vizyonu ve yaratıcılığıyla bu sezon desteklemeye karar verdiğimiz isim oldu.

        Daha önceki sezonlarda sırasıyla Özlem Kaya, Zeynep Tosun, Gül Ağış’ın markası Lug VonSiga ve Hande Çokrak’ın markası Maid in Love’ı desteklediniz. Tasarımcıyı belirlerken kriterleriniz nedir?

        Mercedes-Benz olarak tüm dünyada sponsorluğunu üstlendiğimiz moda haftalarında destekleyeceğimiz tasarımcıları; özgün stilleri, yaratıcılıklarını yansıtan yetenekleri ve kaliteli işçilikleri gibi kriterleri göz önünde bulundurarak seçiyoruz. Seçtiğimiz tasarımcıların tasarımdaki başarıları dışında ayrıca markalarını geliştirme hedefleri, uluslararası bir vizyona sahip olmaları da bizler için önemli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ