Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kıskançlık hakkındaki gerçekler
        1

        Günümüzde evlilik ve ilişkilerde büyük sorunlara yol açan kıskançlık duygusu, gazetelerin 3. sayfalarında sık karşılaştığımız şiddet ve vahşet olaylarına neden oluyor.

        2

        İlişkinin başlangıcında beraberliğin kuvvetlenmesine yarar sağlayabilecek, “bir tutam” kıskançlık, bir süre sonra bireyin rasyonel düşünce sistemini alt edip onu kontrol edebilecek kadar güçlü hale gelebiliyor.

        3

        Hayat, anneyi babadan, babayı anneden kıskanmayla başlıyor. Sonrasında kardeş kıskançlığı geliyor. Çocukluk döneminde atılan kıskançlık tohumları kendisini erişkinlikte gösteriyor.

        4

        Ama en çok romantik ilişkilerde çıkıyor karşımıza. Romantik kıskançlık diğer tüm kıskançlık türlerine göre daha yoğun, daha karmaşık ve daha yıkıcı olup; öfke, mutsuzluk ve korkuyla iç içe yaşanıyor.

        5

        Psikiyatr Yardımcı Doçent Dr. Onur Noyan, “Yataklarının üzerine saç teli bırakıp eve geldiğinde saç telinin, perde ve ayakkabıların yerinin değişip değişmediğini kontrol eden ya da eşini soyarak vücudunda morluk veya çizik olup olmadığını araştıran çok hastamız var” diyor.

        6

        Kıskançlık duygusu her bireyde var olduğu için, “Kıskanç değilim” diyen kişiler ya duygularını bastırıyor ya da inkâr ediyor. Bu durumda gösterilecek tepkilerin şekli de önem taşıyor.

        7

        Sevdiği kişiyi kaybetme riski düşünüldüğünde, partnerle biraz daha yakın olmaya dair çaba göstermek ilişkiyi kuvvetlendirecekken, kontrol ve takip etme davranışları birlikteliğin bozulmasına neden olabiliyor.

        8

        Böylece başlangıçta kişiye sevimli gelen kıskançlık duygusu kontrolden çıkıyor ve kartopunun çığa dönüşmesine benzer bir büyüme gösteriyor.

        9

        KADIN VE ERKEK

        Kadın ve erkeğin biyolojik ve kültürel farklılıkları nedeniyle her iki cinsin kıskançlık nedenleri arasında ayrılıklar bulunuyor. Kadınlar duygusal sadakatsizliğe, erkekler ise cinsel sadakatsizliğe daha şiddetli tepki gösteriyor.

        10

        Kadınlar bir rakibin varlığına inandıklarında ilişkilerini koruma eğilimleri nedeniyle akılcı tartışmaya girme, ilişkiyi iyileştirme çabası gibi yapıcı baş etme yöntemlerini seçiyor.

        11

        Erkeklerse böyle bir durumda yapıcı davranmak yerine benlik saygılarını koruma dürtüleriyle tartışma, bağırma, fiziksel şiddet uygulama ya da ilişkiyi bitirme gibi yıkıcı yöntemleri tercih ediyor.

        12

        Kadınların kıskançlık tepkileri daha çok duygusal iken erkeklerinkinin fiziksel olduğu belirtiliyor.

        13

        Evli olmayan bireyler evlilere göre kıskançlığa daha yoğun tepkiler veriyor ve evli olan bireylerden daha saldırgan yöntemlere başvuruyor.

        14

        Son yıllarda yapılan çalışmalarda patolojik kıskançlığın sadece 1/3’ünün genetik geçişle aktarıldığı görülüyor.

        15

        Othello Sendromu nedir?

        Shakespeare’in günümüzden yaklaşık 400 yıl kadar önce yazmış olduğu Othello adlı trajedisinde, kötü niyetli ve kıskanç İago’nun, sessiz ve sakin bir beyefendi olan Othello’nun zihnine soktuğu masum kıskançlığın çığ gibi büyüyerek neden olduğu felaketler anlatılıyor.

        31

        SINIRLAR AŞILDIĞINDA

        Kişinin aldatıldığına inanması sonucunda iç dünyasında kurduğu hayaller ve düşünceler ön plana çıkıyor. Ortada somut bir olay olmasa da hayali senaryolar hiç eksik olmuyor.

        32

        Rüyalar dahi eşin sadakatsizliği ile ilgili oluyor, kâbusa dönüyor. Eşle ilgili her değişim değerlendiriliyor ve kişi sürekli olarak aldatıldığına dair deliller elde etmeye çalışıyor.

        33

        Fazla makyaj yapılması, eş olmadığında duş alınması, yeni kıyafetler giyilmesi, enerjik olunması, evin dağınık ya da çok düzenli olması gibi farklılıklar sadakatsizlikle ilişkilendiriliyor.

        37

        TEDAVİ SÜRECİ ZORLU

        Hastalık boyutundaki kıskançlıkta beynin biyokimyasal yapısı, serotonin/dopamin dengesi bozulduğu için gerçeği değerlendirme yetisi ve yargılamanın etkilendiği belirtiliyor.

        38

        Bu kişilerde endişe ve korku ön planda oluyor. Dopamin dengesi sağlayan antipsikotik ilaçlarla birlikte uygulanan aile terapisi, tedavideki tek seçenek olarak görülüyor.

        39

        FRANSIZLAR ÖFKELİ, ALMANLAR UMURSAMAZ

        Kıskançlığa verilen tepkiler ülkeden ülkeye de değişiklik gösteriyor.