Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar 18 altı Wattpad yazarları başlı başına bir gezegen / Gülenay Börekçi'nin yazısı

        Gülenay BÖREKÇİ/ GAZETE HABERTURK-PAZAR

        Şu sıralar hayatımızda “Wattpat” diye bir fenomen var, bir bağımsız yayıncılık platformu. “Facebook’un bağımsız yazarlar ve okurları için olan versiyonu” diye tarif edebilirim. Çoğu 16 yaşın altında olan çok genç insanların romanları yayınlanıyor. Daha doğrusu kendi yazdıklarını kendileri yayınlıyorlar. Üstelik kapaklarını bile kendileri hazırladıkları bu romanlarla zevkleri ve okuma tercihleri bakımından tam da kendilerine benzeyen gencecik okurlara ulaşıyorlar. Hem de ne ulaşmak! İnanmayacaksınız ama Wattpad’de 3 milyon, 5 milyon, 6 milyon kez okunmuş kitaplar var. Üzgünüm ama halihazırdaki meşhur yazarlardan pek azı bunu düşleyebilir.

        “Nasıl kitaplar bunlar?” diye soracak olursanız, aşk romanları... Bazısı eğlenceli, bazısı ateşli, büyük bir kısmı da doğrusu pek amatörce.

        Hemen her defasında çok satan kitaplar bulup çıkarmayı başaran Destek Yayınları, yeni yazarlar keşfetmek açısından Wattpad’in müthiş bir potansiyel taşıdığını düşünerek Genç Destek adıyla bir alt marka kurmuş. Yayınlamaya değer buldukları Wattpad romanlarını burada basıyorlar. Bu hafta Genç Destek’in yayın koorditatörü Özlem Esmergül’le konuştum. “Gençlerin vizyonunu anlamak, hayal dünyalarını keşfetmek, yaşam biçimlerini, ilgi duydukları konular ve hayalleriyle gerçekler arasındaki büyük mesafeleri öğrenmek açısından biz yetişkinler için ilginç bir deneyim oldu” dedi. “Gençler bizim gibi düşünmüyor, hissetmiyor, yaşamıyor... Seyrettiğimiz diziler de okuduğumuz kitaplar da farklı. Başlı başına bir gezegen gibiler. Ne tanımak istemişiz, ne de seslerini önemsemişiz... Yetişkin dünyasının ‘Büyü de gel!’ tavrından öyle nefret etmişler ki kendilerini ifade edebilecekleri platformları ve edebiyatlarını yine kendileri yaratmışlar...” Esmergül’le Wattpad gençlerini ve romanlarını konuştuk..

        ‘GENÇLER KAZANAN OLMAYI ÖNEMSİYOR’

        Yazarlarınız arasında 13, 14 yaşında olanlar var ama ille de aşk ve ilişkiler üzerine yazıyorlar.

        Evet. Ya çok zengin ya da aristokrat olan erkek kahramanların hepsi çok yakışıklı, zengin, ulaşılmaz, aykırı tipler. Her biri ölesiye yakışıklı ve cüretkâr. Memleketin bütün kadınları onların peşinde. Ama sorunlular da. Ya çok öfkeliler ya da kıskanç.

        Esas kızlar da çok güzel olmalı...

        Elbette. Kimsenin elde edemediği erkeği, güzelliği ve baş eğmezlikleriyle kazanan kızlar onlar. Galiba gençlerin estetik kaygıları çok yüksek. Maddi kriterleri de yüksek görünüyor. Ve rekabeti cezbedici buluyor, kazanan olmayı önemsiyorlar. Finalde kahramanımız güzelliği ve zekâsıyla esas çocuğu elde ederek zaferini ilan ediyor...

        ‘İMAM HATİP ÖĞRENCİSİYDİ, ROMANINI YAYINLAYAMADIK’

        Yazarların çok genç olması yayıncı açısından sorun yaratıyor mu?

        Yaşları küçük olduğu için yasal süreci aileleriyle yürütüyor, sözleşmeleri de ailelerinin resmi refakatiyle imzalıyoruz. Bir keresinde Wattpad’de milyonlarca kez okunmuş bir yazarla temasa geçtim. Çok heyecanlandı, mutlu oldu ve hemen sözleşme imzalamak istedi. Ben de anne ya da babasıyla birlikte buraya davet ettim ve sözleşmeyi ancak onlarla yapabileceğimizi söyledim. Panikledi; imam hatip okulu öğrencisiymiş, kitabın içinde erotik öğeler bulunduğu için muhafazakâr biri olan babasının kızacağından korkuyormuş. “Rumuz’la yayınlayamaz mısınız?” diye sordu. Kabul edemezdik, böyle bir şey bizim için riskli olurdu, projeyi iptal ettik.

        “Hayatımın Öküzü”, internet üzerinde milyonlarca kez okunmuş. Bu romanı nasıl keşfettiniz?

        İyi ki yayınladık, en ilgi gören kitaplarımızdan biri ve yeni baskıya girdi bile. Yazarı henüz 15 yaşında, lise öğrencisi tatlı bir kız... Okuma yazma öğrendiği günden beri masal yazıyormuş. Büyüdükçe yazdığı şeyler de “büyümüş” doğal olarak. “Hayatımın Öküzü”nü, çok samimi ve esprili bir dille yazmış. Gençlerin kullandığı jargon bana ilginç geliyor. Wattpad’deki “Kepekli Rapunzel” adlı yazar da aklımda duranlardan. “Hayatımın Öküzü”, önce ismiyle dikkat çeken, ayrıca yüksek okunma oranıyla düşünmeye değer bir dosya olarak çıktı karşıma. Biraz düşündükten sonra basmaya karar verdik.

        ‘HERKES BU DÜNYADA İZ BIRAKMAYI HEDEFLİYOR’

        Peki o halde esas soruma gelelim... Niçin herkes yazmak istiyor?

        Bazı insanlar sadece yazmak için dünyaya gelmiş. Daha iyi yapabildikleri başka bir şey yok. Yazmakla yaşamak arasında bir fark yok onlar için. öte yandan yazarken çok eğlenen, popülerliğinin tadını çıkarmak isteyenler de var ve ben bunda bir yanlış görmüyorum. Ama işim zor, mail kutum binlerce dosyayla dolu, yazmak için doğmuş bir dâhinin üzerine basıp geçmekten korktuğumdan hepsine mutlaka göz atıyor ve ayda yaklaşık 600 dosya okuyorum. Şu tuhaf: Hayatında bir kez bile kitap satın alıp okumamış kişiler bile yazmak isteyebiliyor. Belki biz farkında bile değiliz ama birçok kişi içlerindeki değersizlik duygusuyla savaşıyor aslında. Gencinden yaşlısına amaçları kendilerini değerli hissetmek ve geride anlamlı bir hatıra bırakabilmek... Herkes dünyanın bir köşesine çentik atıp yazdıklarıyla iz bırakmayı arzuluyor.

        Peki okur en çok ne okumak istiyor, hangi konularla, hangi türlerle ilgileniyor?

        Başka bir deyişle çocuk yaştaki yazarların yazdığı bu kitapları kimler okuyor? Yaşları küçük ama cesaretleri kocaman bu yazarlara yetişkinlerin ilgisi büyük. Kendi üslupları ve jargonlarıyla, diledikleri gibi yazan, hiçbir edebi kuralı tanımayan bu çocuklar, sanırım kitap yazma hayali kuran abilerine, ablalarına klişelerin dışına çıkma cesareti veriyor. Kuralları ders kitaplarına gömmüşler; ne dil ve anlatım kuralları umurlarında ne de TDK sözlüğü... Hiçbir edebi kaygı gütmeden özgürce edebiyat yapmayı göze almışlar. Bence tek başına bu bile takdire değer... ‘

        HEY, ÇOK YETENEKLİSİN!’

        Kitap seçerken sezgilerinize mi güveniyorsunuz yoksa okunma rakamlarını mı değerlendiriyorsunuz?

        İyi bir hikâye, iyi bir anlatım, güçlü bir samimiyet, sahicilik, sağlam bir önerme, doğru bir isim, kapak, sadık bir okur kitlesi; hepsi önemli.

        Bağımsız yayıncılık platformu Wattpad en önemli keşif alanlarınızdan. Anlatır mısınız?

        Wattpad, yazım dünyasına heveslenen herkes için muazzam bir er meydanı. Yeteneklerin ortaya Hepsi 18’in altında, bazıları 13, 14 yaşında. Ama internetin yeni bağımsız yazarlar platformu Wattpad’de inanılmaz hayran kitleleri var. 3 milyon, 5 milyon, 6 milyon okunuyorlar. Şimdi de yayın dünyamızda yerlerini almaya hazırlanıyorlar. Onları, yayıncıları Özlem Esmergül anlattı... Yamuk Prenses - Psikopatın Aşkı döküldüğü, hayal güçlerinin özgürce açığa çıktığı bir platform. Bir yazarı seçerken tek ölçütüm çok okunması değil. Mesela umut vaat eden birkaç yazarı keşfedip takibe aldım. Okunma oranları çok düşük, takipçi sayıları yok denecek kadar az ama öyle sağlam şeyler yazıyorlar ki, adeta “Bekleyin beni, az kaldı” der gibi geliyorlar. Onlarla henüz temasa geçmedim. Kafalarını karıştırmak, işi aceleye getirmek istemiyorum. Gerçi sadece iyi yazdığı için bastığımız Wattpad dosyaları da oldu. Mesela Kübranur Şahin’in romanı “Manik Yeşili”. Kübranur lise öğrencisi. Wattpad’de bir kitlesi yoktu ama hikâyesi çok güzeldi. Üstelik bir çocuk için fazlasıyla emek harcamış, inanılmaz araştırmalar yapmıştı. Popüler değildi ama iyiydi. Bunu önemsiyoruz. n

        Başka ne gibi kaynaklarınız var?

        Sosyal medyadan faydalanıyoruz. Bazen yazım potansiyelinin farkında olmayanları dürtüp uyandırıyoruz ve “Hey farkında mısın, senin çok iyi bir hikâyen ve leziz anlatımın var. Herkes gibi düşünmüyor, herkes gibi bakmıyorsun. Sıradan bir olayı bile sıra dışı yapabiliyorsun. Hadi git ve yaz artık” diyoruz.

        Wattpad’in genç star’ları

        “Bunun için özel bir çabamız olmadı ama Genç Destek bünyesindeki yazarların hepsi kız... Şu sıralar harıl harıl genç erkek yazar dosyaları okuyorum. Birkaçıyla görüştüm de ama onlar açıkçası kızlar kadar cesaretli değil. Yazar olarak sektöre adım atmak konusunda daha temkinliler, heyecana kapılıp acele hareket etmek istemiyorlar” diyor Özlem Esmergül. Genç Destek yazarlarının ilk hedefi para kazanıp şöhret sahibi olmak değilmiş. Onlar yazmaktan, yayınevi de onların yazdıklarını yayınlamaktan zevk alıyormuş. “Biz kitaplarını basmasak bile yazmaya devam edecekler, zaten her biri kendi camialarında birer şöhret” diyor Özlem Hanım. İşte bazıları takma isimle yazan o yazarlardan birkaçı...

        Hayatımın Öküzü, Deniz Özkurt, Wattpad’de 4 milyon kez okundu

        Aşkı bilmez, Ayşenur Demir, Wattpad’de 4 milyon kez okundu

        Egoloman, Berna Baki, Wattpad’de 3 milyon 180 bin kez okundu

        Ufaklık, Irmak Kaplan, Wattpad’de 2 milyon kez okundu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ