Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Isınan okyanuslar ‘afet’ alarmı veriyor

        GAZETE HABERTÜRK

        ABD’nin California Eyaleti’ndeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı tarafından yapılan bir araştırmaya göre okyanuslar, 1895’ten beri küresel ısınmayı yüzde 90 oranında ‘emiyor’. Bu nedenle de okyanuslardaki ısı artışı 1997 yılından beri hızlandı ve 2 katına çıktı. Bilim insanları okyanusların küresel ısınmayı emdiğini, bu durumun atmosferin aşırı ısınmasını engellediğini ancak okyanusların aşırı ısınmasının ileride daha fazla iklim olaylarına yol açacağını kaydediyor.

        Araştırmaya göre 1965’ten 1997’ye kadar, 32 yılda okyanusların içine çektiği enerji miktarı 150 zetajul iken 1997-2015 yılları arasında yani sadece 18 yılda okyanusların emdiği enerji 150 zetajul oldu. Amerikalı bilim insanları, “150 yıllık dönemde her 2 yılda deniz altında bir atom bombası patlatsanız, okyanusların yutacağı enerji ancak 150 zetajul olacaktır” diyerek durumun vahametini ortaya koydu.

        Oregon Üniversitesi’nden iklimbilimci Prof. Jane Lubchenco, “Okyanusların ısınması, küresel düzenli rüzgârlardan kasırgalara ve yağış rejimine kadar her şeyi değiştirebilir” dedi. Lubchenco’ya göre ısınan okyanuslarla kasırgaların sayısı ve şiddeti artacak ve sürekli hale gelecek. Lubchenco “O yüzden okyanusların ısınması patlamaya hazır bir bomba” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ