Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Paranın yaratabileceği her şey bu şehirde...

        Sema EREREN / GAZETE HABERTÜRK

        Dubai’yi görmek üzere geçtiğimiz ay Sharjah’a uçmaya başlayan Atlasglobal’le yollara düştük. Uçağımız İstanbul’dan yaklaşık 4.5 saat sonra Dubai merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan Sharjah’a iner inmez kendimi dışarı attım. Neyse ki hava gözümü korkuttukları kadar bunaltıcı değildi. En az başkent Abu Dabi kadar popüler olan Dubai’ye vardığımızda şehir ışıl ışıldı. Öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki 7 emirlikten ikinci büyüğü, bu kum rengi şehrin meşhur gökdelenlerden başlayalım. İnşaatları durmak bilmeyen gökdelenleri sebebiyle “Çöl üzerine parayla kurulmuş, yapay şehir” eleştirilerine hedef olsa da şehir sakinlerinin çoğu durumdan memnun. Çünkü gökdelenlerin şehri daha yürünebilir kıldığı düşünülüyor. Şehirde gökdelen furyası 1979’da 149 metrelik Dünya Ticaret Merkezi’yle başlamış. Bugün şehirde 150 metrenin üzerinde yaklaşık 170 gökdelen var ki bunların birçoğu Dubai Marina, İş Körfezi ve Şeyh Zayid Caddesi’nde konumlandırılmış. Gökyüzüne uzanan binası bol şehirde dünyanın en yüksek binası olan, 828 metre yüksekliğindeki 163 katlı Burç Halife, en çok ziyaretçi akınına uğrayanlardan... Ben 125’inci katına kadar çıktım ki bir akşam üzeri Dubai’ye tepeden bakmak, güneşin batışını izlemek epey keyifliydi. Bu arada Burç Halife, betonarme bina üzerine çelik kat çıkılan ilk yapı olma özelliğini de taşıyor. Son 13 katı çelikten. Dünyanın en hızlı asansörü de, saatte 64 kilometreyle Burç Halife’ninki. 125’inci kata sadece 59 saniyede varmıştık.

        SAFARİ YAPMADAN DÖNÜLMEZ

        Gelelim şehirde deneyimlenmesi gereken diğer yerlere... Denizin kumla doldurulmasıyla oluşturulmuş Palmiye Adası, 7 yıldızlı meşhur otel Burj Al Arab, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden ‘The Dubai Mall’ ve ‘Mall of the Emirates’ mutlaka görülmesi gerekenlerden. Ülkede alışverişte vergi uygulaması olmaması cazibeyi artırıyor. Marina Walk’ta yürüyüş, Kite Beach’te su sporlarının tadına varmak veya Al Qudra’da ıssız çölün ortasından geçen 75 km’lik parkurda bisiklete binmek de spor tutkunları için ideal. Safari turları da şehirde en çok rağbet gören aktiviteler arasında. Uçsuz bucaksız çöllere, şehirden otomobille kısa bir sürede ulaşmanız mümkün. Safariye çıktığımızda aracımızın kuma gömülmesini talihsizlik sanmıştım ama bizim araç gömüldüğü yerden çıkana dek çölün ipeksi kırmızı kumunun tadını çıkarmak paha biçilmezdi. Şehir çölün üzerine kurulu ama Basra Körfezi, ziyaretçilerine denize girme imkânı da tanıyor. Ekimden sonra havalar serinlemeye başlıyor ama kış aylarında bile bronzlaşmak ve yüzmek mümkün. Beyaz kumlara ve masmavi denize kendini kaptırmış olan ben yarım saatte epey yandım. Bir de malum petrol zengini Dubai’de benzin sudan ucuz, haliyle herkes arabasıyla seyahat etmekten yana. Şehir lüks arabadan geçilmiyor. Turistlerin kurtarıcısıysa taksiler, hem de çok ucuzlar. Yemeklere gelince İtalya’dan Lübnan’a dünyanın hemen tüm mutfaklarını Dubai’de tatmak mümkün ama yerel lezzetleri de denemekte fayda var. Bu arada şehrin sıcağından gözünüz korkmasın, zaten klimasız bir yere rastlamanız mümkün değil.

        Dubai’ye gitmek artık daha kolay!

        Geçtiğimiz yaz 8 ülkeye uçuyorken ayda ortalama 2 yeni destinasyon açan Atlasglobal, bu yaz yurtdışında uçuş gerçekleştirdiği ülke sayısını 30’a yükseltecek. Transit uçuşları destekleyen sefer saati düzenlemeleri ve yeni destinasyonlarıyla, Türkiye’nin doğusunda bulunan ülkeleri Avrupa’ya bağlayacak. Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nden Sharjah’a başlattığı seferle yurtdışında uçtuğu destinasyon sayısını 28’e, ülke sayısınıysa 20’ye yükselten Atlasglobal’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Bu uçuşlar aynı zamanda Sharjah yolcularının İstanbul üzerinden 15’i aşkın uluslararası destinasyona erişimini de kolaylaştırıyor. Transit yolcu taşımacılığında İstanbul her geçen gün önemini artırıyor” diyor. Bugün Atlasglobal’in Türkiye, Ukrayna ve Irak’ta 22 uçağı var ve temmuz itibarıyla uçak adedini 28’e yükselecek. Yeni destinasyon yatırımlarıyla beraber 2016’da ortalama yüzde 35 büyüme öngören şirket, geçen seneki yüzde 82’lik doluluk oranı yakalanmasa bile en az yüzde 75’lere varan doluluk oranı yakalamayı bekliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ