Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam RAKIMIZ AK, PARTiMiZ AK

        Yiğit'in yanı sıra yine AKP'li olan Meclis üyeleri Mahmut Ulusoy ve Mehmet Ali Gümüş'le, vasiyeti doğrultusunda Nâzım Hikmet için hazırlanan Menderes Nehrinin aktığı vadiye bakan 300 yıllık ulu çınar ağacının altındaki gömüt yerinde, Bekilli'de üretilen harika şarapları içerek sohbet ettik.

        'Türkiye üretiminin yüzde 25'i'

        "Bu yörede antik dönemlerden beri şarap üretiliyor. İlçemizde şu an 11 şarap işletmesi var. Türkiye'deki şarap üretiminin yüzde 25'ini elinde bulunduruyor. Yılda 30 milyon litre şarap üretiyoruz. Ancak benim de üyesi olduğum AKP, hükümet olduğunda şaraba yüksek oranda ÖTV getirdi. 2002'den önce bir litre şarabın ÖTV'si 1 YTL civarındayken, 2002'de yani AKP hükümetinin gelmesiyle bu vergi 3.28 YTL'ye çıkarıldı. Bu da sadece bizim yöremizde değil, Türkiye genelinde şarapçılığa büyük bir darbe vurdu" diyor.

        'Parti oy kaybediyor'

        Bu verginin yüksek olmasının, partisinin alkollü içkilere bakışından kaynaklanıp kaynaklanmadığını henüz çözemediğini anlatan Yiğit, bölge halkının AKP'li bir belediye başkanı olduğu için kendisinden çözüm beklentisi olduğunu söylüyor.

        Yiğit, "Bölge halkı bana, 'Çözersen bu sorunu sen çözersin' diyor. AKP'li biri olarak seslerini yukarıya daha iyi duyuracak diye bakıyorlar bana. Ama beklentileri bir türlü gerçekleşmiyor. Geçtiğimiz genel seçimlerde bu yüzden parti oy kaybına uğradı. Parti ilçe genelinde ikinci, ilçe merkezinde üçüncü parti oldu" diyor.

        'Hükümet ÖTV'yi niye düşürmüyor, açıkça söylesin'

        Yiğit, şarap sektörünün önünün açılmasını istediklerini söyleyerek, "Eğer benim partim bu niyette değilse, insanların önüne çıkıp, 'Biz şu gerekçelerle böyle bir icrattan kaçınıyoruz' diyebilmelidirler. Bana yaptığım görüşmelerde, 'Partinin seçim öncesi radikal kesiminden tepki alıyoruz bahanesiyle ÖTV'yi düşürmüyoruz' denildi. Ama şimdi mademki merkeze oturma havasına girdin, bunun gereğini yerine getireceksin, politikalarını o eksende yürüteceksin. Bence bu ülkede hükümet olmaya talip olmuş insanlar ülkenin en ücra köşesindeki akli melekesi yerinde olmayan bir insanın en ufak bir sorunuyla bile ilgilenmek durumundadırlar. Şimdi bunu göstersinler. Hz. Ömer, 'Nil Nehri kenarında kaybolan bir koyunun hesabı benden sorulur' demiş. Bizim kanayan bir yaramız var, canımız acıyor. Buna derhal ya neşter vurulsun ya da tedavi edilsin. AKP yüzde 46 oy alarak merkez partisi olmuştur. AKP'yi merkez parti yapan bu halkın ta kendisidir, ama idareci kadrolar hâlâ bunun idrakine varmaksızın kendi radikal düşünceleri doğrultusunda hareket ederse, bu ülkede DSP'yi yüzde 20 ile iktidara taşıyan millet yüzde 1 ile nasıl yerin dibine gömdüyse, AKP kadrolarını da yerin dibine gömmeyi bilir" diyor.

        'Haziranda ölmek zor diyenlerdeniz'

        Nâzım Hikmet'le ilgili mezar yerinin geçen festivallerde bir sohbet sırasında gündeme geldiğini söyleyen Yiğit, "'21. yüzyılın Hayyam'ları aranıyor' adlı bir şiir yarışması düzenledik geçen sene. Bu yarışmaya ülkemizin dört bir tarafından şairler şarapla ilgili şiirlerini gönderdi. Çok ilgi gördüğü için bu sene de ikincisini yapıyoruz. Bu sohbetlerden birinde Nâzım'ın mezar yeri konusu açıldı. Ben de hemen bu ulu çınar ağacını önerdim, olursa onur duyacağımızı söyledim. Büyük kabul gördü" dedi.

        Kendisinin de Nâzım hayranı olduğunu vurgulayan Yiğit, "Biz de 'Haziranda ölmek zor' diyenlerdeniz. Şarabı seven İslam felsefecisi ve bilgini Ömer Hayyam'ı da çok okur, severim" diye konuştu.

        'Rakımız ak partimiz ak hadi vurak'

        İçkinin günah olduğu konusunun sadece bir yorum olduğuna inandığını da belirten Yiğit, bu sözlerine şöyle açıklık getiriyor:

        "Kimseye zarar vermeden içersen neden günah olsun? Her şeyin fazlası zarar değil mi? AKP'de de birçok insan içiyor, ama kendini saklıyor. Biz saklamıyoruz. İçki içmek yine de kişisel tercihtir. Bir olay anlatayım. Ankara'nın Hasanoğlan ilçesinde AKP ilçe teşkilatı bir yemek vermiş. Tabii, yemekte alkollü içecek de var. İlçe Başkanı ayağa kalkarak Orta Anadolu şivesiyle şöyle demiş: 'Rakımız ak, partimiz ak, hadi vurak.' Bunu anlatır, güleriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ