Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kusursuz erkek problemi

        Heja BOZYEL / HT PAZAR

        Televizyon reklamlarını izlemek bir süredir kadınlar için daha keyifli! Nasıl olmasın ki? Artık onları düşünen reklamcılar var. Biz ince çorap reklamlarında otomobillerin açılan kapısından süzülen güzel bacaklarla büyümüş bir kuşağız. Araya kaslı vücutları ve çapkın gülüşleriyle ürünleri sunan erkekler karışınca kadınların da yüzü gülüyor.

        Ama işin aslı daha derinlerde... Zira bu durum Türkiye'ye özgü değil. Artık ya dünya farklı ya da reklamlar. Çünkü hem televizyonda, hem dergi ve gazetelerde yarı çıplak erkekler, beceriksizliğiyle tahammül sınırlarını zorlayanlar, evin kadını gelmeden çocuğuyla çamaşır makinasına kirlileri atmaya çalışan "derin sesli" babalar giderek daha fazla boy gösteriyor.

        KADINLAR ZEKİ ERKEKLER ŞAPŞAL GÖRÜNÜYOR

        Üşenmedim, araştırdım. Bunlara kafayı takan bir tek ben değilmişim. Tabii ki bilim adamları bunu da farkedip araştırmalar yapmış.Amerikan İstatistikçiler Birliği (ASA) sözcüsü Claire Forbes, erkeklerin başrolde olduğu bu yeni reklamlarla ilgili gelen eleştiri ve şikâyetler karşısında şöyle bir açıklama yapmış: "Halkın algıları değişti. Bir asır önce erkeklerin esprili ya da zararsız gördüğü şeyler artık suç olarak algılanabiliyor. Bu da aldığımız sayısız şikâyet olarak bize yansıyor..."

        ASA'nın bu açıklamasını İngiltere'nin reklamcılar derneği Chartered Institute of Marketing de destekliyor. Derneğin yaptığı araştırmada 1000 yetişkinle görüşülmüş. Bu 1000 kişinin 3'te 2'si reklamlarda kadınlar zeki, duyarlı, iddialı görünürken erkeklerin şapşal ve değersiz göründüğünü ifade etmiş. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 14'ü reklam erkeklerinin zeki olduğunu söylemiş.

        London School of Economics'in yaptığı başka bir araştırmadaysa 140 erkekle görüşülmüş. Reklamlarda "kusursuz" görünen o erkeklerin normal erkekleri sinirlendirdiği, kendi fiziksel görünüşleri hakkında aşağılık duygusuna kapılmalarına sebebiyet verdikleri sonucu çıkmış. Araştırmacılardan sosyal psikolog Rosalind Gill, "Artık reklamlarda erkekler birer tüketim objesi olarak sunuluyor. Daha önceden kadınların olduğu şekilde" diyor. "Görüştüğümüz erkeklerin yarısından çoğu bunun kendilerini güçsüz hissetmelerine yol açtığını ifade etti..."

        EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİ

        Velhasıl şimdi de erkeklerin kendi bedenlerine yabancılaştıkları bir noktaya gelmek üzereyiz... Araştırmalar, bunun sebebini özellikle son senelerde yaşanan ekonomik krizlerle birlikte ev içerisindeki erkek-kadın rollerinin değişmesi olarak gösteriyor. İşsiz kaldığı için evde çocuklarına bakan erkeklerin sayısı artıyor. Kadın çalıştığı için evde eşine yardım eden erkeklerin sayısı da öyle. Bu arada kadının alım gücü, toplum içindeki yeri de yükseldi. İstatistiklere göre, seks işçiliği yapan erkeklerin sayısı son 5 yılda kayda değer bir artış gösterdi. Bunu gören reklamcılar da sadece kadınlara yönelik ürünler için kadını tavlayacakları reklamlar yapmıyor. Bilakis, erkeklerin ne seçeceğine de kadınların karar vermesini istiyorlar.

        İnternette tepkiler artıyor

        Reklamlara karşı erkeklerin tepkileri şiddetlenmeye başladı. İnternette "http://stupidmancommercials.blogspot.com" adresinde tamamen "Aptal erkek reklamları" gösteriliyor. Ünlü erkek sitesi askmen.com adresindeki forumlarda "Erkeklere karşı bir kumpas mı bu" başlıklı tartışmalar var. Aynı sitede "Erkeği küçülten en kötü 10 reklam" makalelerine denk gelebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ