Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Polonya-Türkiye, sokak sanatı, polonyalı sokak sanatçıları M-City, Chazme ve Sepe, polonya kültürü, kadıköy yeldeğirmeni

        Pınar ERBAŞ / HT PAZAR

        perbas@htgazete.com.tr

        Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı nedeniyle düzenlenen kültür programı kapsamında, 2014 yılı boyunca Polonya kültür ve sanatı 100’ü aşkın konser, tiyatro, dans gösterisi, sergi, söyleşi, panel ve film gösterimleriyle Türkiye’ye konuk oluyor. Etkinlikler, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan “Culture. pl” koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Yine bu kapsamda Polonyalı dünyaca ünlü sokak sanatçıları M-City, Chazme ve Sepe’nin “Sokak Sanatı Ortak Deneyimi” projesi Türkiye’ye geldi. Kadıköy Talimhane Sokak Yeldeğirmeni’ndeki duvarlarda açık hava performansları sergilediler.

        ■ İstanbul sokaklarını boyamak nasıl bir deneyim?

        M-City: Organize bir kaos. Şehri vinç üzerinden görmek çok güzel. Her gün insanları, arabaları gözlemlemek, hem de 17 metre yukarıdan...

        ■ İstanbul size nasıl bir ilham verdi?

        Chazme: Şehre ilk gelişimizse eğer, orada karşılaşabileceğimiz duyguları kestirmeye çalışıyoruz. Çünkü işimiz o şehirde hissettiğimiz atmosferi yansıtmak. Bu arada, İstanbul’un kelime anlamının “şehire gitmek” olduğunu keşfettik. Burası hakikaten muazzam büyüklükte, insanların başı çektiği dünyanın bir merkezi.

        ■ Neden yüzünüzü göstermiyorsunuz?

        M-City: Bunun çalışmamızın anlaşılması açısından bir önemi yok. Biz bu şehirden gideceğiz ama çalışmamız kalacak.

        ■ Sokak sanatının o şehrin insanına nasıl bir katkısı olur?

        Sepe: Sanat sadece seçilmiş insanlar için, galeri duvarları ardında kapalı kalmak adına yapılmamalı. Sanatın özgür ve ulaşılabilir olması gerekir. Sokak da insanı sanatla buluşturmanın en kestirme yolu.

        ■ Kendi alanınız ‘sokak sanatı’ açısından Türkiye ve Polonya’yı kıyaslanamanızı istesem...

        M-City: Poloya’da olduğu gibi Türkiye’de de halkın bu sanata karşı mesafeli bir duruşu var. Polonya’nın politik olarak geçirdiği zor zamanlarda, grafitinin ‘karşı ve muhalif’ bir mesajı vardı. Bence Türkiye’de de bu özgürlük dili başlıyor. Polonya’da kamusal alandaki hareketler pop kültürün bir parçasıdır. Ve sanıyorum burada hâlâ bu tarz hareketlere güvenilmiyor. Ama kabul etmeliyim ki Kadıköy’de herkes çok açık fikirli.

        Polonyalı ve Türk sanatçılar bir arada “Polonya –Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600 yılı” kültür etkinlikleri kapsamında önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek etkinlikler şöyle:

        ■ 42. İstanbul Müzik Festivali kapsamında dünyanın önde gelen orkestra topluluklarından Sinfonia Varsovia,17 Haziran’da Aya İrini’de konser verecek. Konseri usta besteci ve orkestra şefi Krzysztof Penderecki yönetecek.

        ■ Klasik müzikten beslenen ve doğaçlamaya öncelik veren Polonyalı grup Stryjo, elektroakustik müzik bünyesinde geleneksel enstrümanları yaratıcı bir şekilde kullanan Fatih Kıdemoğlu “European Jazz Club – Avrupa Caz Kulübü” konserleri kapsamında 3 Temmuz’da Salon IKSV’de olcak.

        ■ Kuad Galeri ve Wroclaw Sanat ve Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Kopuşlar ve Kavuşmalar” adlı sergi, Nezaket Ekici, Angelika Fojtuch, Karolina Freino, Koray Kantarcıoğlu, Piotr Kmita gibi Polonya ve Türkiye’den çağdaş sanatçıları bir araya getiriyor. Sergi, 26 Haziran’a kadar Kuad Galeri’ de izlenebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ