Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ons altın fiyatları 9 yıl sonra 1.800 doları geçti. Dün yüzde 1’in üzerinde artarak 1.818 dolara yükselen altın fiyatı yıl başındaki 1.529 dolarlık düzeyine göre primini yüzde 19’a çıkardı.

        Altın fiyatları en son 8 Kasım 2011’de 1.802.60 doları görmüştü. Rekor düzey ise bundan iki ay önce 1.920.30 dolarla 6 Eylül 2011 tarihinde kırılmıştı.

        Yurtiçinde ise doların TL’ye göre yüzde 16 artmasının etkisiyle gram altın 400 lira sınırını aştı ve gün içinde en yüksek 401.20 liraya çıktı. Yıla 290.32 liradan başlayan gram altındaki fiyat yükselişi yüzde 38.2’yi buldu. Altın bu primiyle 2020’nin en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

        BORSADA AYNI NEDEN

        -Altının getirisine en yakın kazancı yüzde 37 ile BİST 100 dışı hisse senetleri sağladı. Bu hisselere negatif faizden memnun olmayan küçük bireysel yatırımcılar ilgi gösteriyor. Yılın ilk yarısında yerli bireysel yatırımcı sayısı 1 milyon 188 binden 1 milyon 558 bin kişiye yükseldi.

        -Yeni gelen 370 bin yatırımcının alımları hem yılın ilk yarısındaki yabancı satışlarını kısmen karşıladı hem de küçük hisse senetlerine yüksek oranda prim yaptırdı.

        -Küçük bireysel yatırımcıları borsaya getiren neden ile altına dünya çapında prim yaptıran olay aynı gibi. Para bol, faiz düşük hatta negatif, getiri arayışı şiddetli ve korunma güdüsü de yüksek.

        REKLAM

        -Paranın değer kaybından ve enflasyondan korunmak aynı kapıya çıkıyor. Bu nedenle otomobil ve gayrimenkule de yüksek bir talep yaşanıyor.

        NE KADAR PARA O KADAR ALTIN

        -Bu çerçevede ne kadar küresel likidite artışı olmuşsa o kadar altının değerlenmesi olayını bir kez daha yaşıyoruz.

        -Bu dönemde altın fiyatlarında meydana gelen yükselişin gerisinde pandemi sürecinde yaşanan küresel para selinin ve düşen faiz oranlarının rolü büyük. Aynen küresel krizde olduğu gibi.

        -Bunun bizdeki karşılığı ise faiz düşüşü ile birlikte kredi patlamasının yaşanmasıdır.

        KÜRESEL KRİZDE %182 PRİM YAPTI

        -2008-2009 Küresel krizine altın fiyatları uzun vadeli yükseliş eğiliminde girmişti. Krizin en şiddetli aşaması, bu çıkışı bir süreliğine tersine döndürdü. 17 Mart 2008’de 1.030 dolardan 24 Kasım 2008’de 680.80 dolara kadar geriledi. 8 aylık düşüş yüzde 34 düzeyine vardı

        -2008 sonuna doğru küresel çapta hem faizler düşürüldü hem de merkez bankaları parasal genişlemeye gitti. Kasım sonuna doğru hem altının hem gelişen borsaların hem de İstanbul Borsası’nın dip yaptığı ve yeni bir yükselişe geçtiğini gördük.

        -20 Kasım bizim borsamızın, 24 Kasım altının ve 28 Kasım da gelişmekte olan borsaların dip noktasıydı. Sonrasında her üç piyasada da yıllarca süren yükseliş dönemi başladı.

        -Ralli yolunda önce yorulan gelişen borsalar oldu. 2.5 yıllık yükselişin ardından gelişen piyasalar 27 Nisan 2011’de tepe noktasını yaptı ve gevşemeye başladı. Bundan 4 ay sonra da altın fiyatları 6 Eylül 2011’de 1.920.30 dolarla pik noktasına çıktı. Altının 3 yıla yaklaşan zamanda primi yüzde 182’yi buldu. İstanbul borsası ise Mayıs 2013’e kadar rallisini uzattı.

        REKLAM

        İKİ PİYASANIN BİRLİKTE HAREKETİ

        -Gelişen piyasaların da, altının da ralli sürecinde beslendiği ana damar, küresel likidite artışı ve tarihsel en düşük faizlerin olmasıydı. 2011’de Yunanistan’ın öncülüğünde yaşanan Avrupa krizi ikisinin de önünü kesti. Daha sonra Mayıs 2013’te de FED’in parasal genişlemeden geri adım atacağı açıklaması geldi ve iki piyasayı da daha aşağılara itti.

        -Altın fiyatlarında başlayan düşüş 4 yıl sürdü ve 13 Aralık 2015’te onsu 1.045.85 dolara kadar indi. Oran olarak da yüzde 45.5’e varan bir fiyat gerilemesi oldu. Altın nerede ise 10 yılda elde ettiği kazanımların yaklaşık yarısını 4.5 yılda geri verdi.

        4.5 YILDA % 79 PRİM

        -Şimdi içinde bulunduğumuz yükseliş eğilimi de o tarihten bu yana , 4.5 yıldır devam ediyor. Dün gördüğü en yüksek fiyat düzeyi 1.818.12 dolar ve 4.5 yıldaki artış oranı yüzde 79’u buldu.

        -Pandemi sürecine yükseliş eğiliminde giren altın fiyatlarını, küresel kriz döneminden daha büyük bir parasal genişlemeye gidilmesi destekliyor. Para seli giderek altında bir fiyat seline dönüşüyor. Faiz oranları da küresel kriz düzeyinden daha düşük, hatta bazı ülkelerde negatife bile geriledi.

        -Dolayısıyla altın fiyatları 10 yıl önce olduğu gibi yine küresel likidite artışından besleniyor. Yılbaşına göre artışı yüzde 18 düzeyine vardı. Eğer likidite artışı altının beslendiği ana damar ise yükseliş hareketinin devamı beklenebilir.

        -Çünkü likiditenin geri çekileceğine veya küresel faizlerin artabileceğine yönelik ufukta herhangi işaret bile yok. Hatta mevcut durumun bir yıl ve daha uzun vadeyle sürmesi bekleniyor.

        REKLAM

        KAR REALİZASYONU ALIM FIRSATI MI?

        -Yalnız çok kısa zamanda hızla prim yapmasından dolayı altının kar satışları ile karşılaşması mümkündür. Ya da finansal piyasaların bir kar realizasyonuna gitmesi de altını geçici süreyle geriletebilir.

        -Ancak ortaya çıkan olağanüstü küresel likidite dünya üzerinde durdukça ve faiz oranları da yükselmedikçe, altının genel yönünün yukarı yönlü hareket edebileceğini tahmin ediyoruz.

        -12 yıl önceki küresel krizde verilen likiditenin hala piyasalarda dolaştığını ve pandemi ile bunun miktarının katlandığını ekleyelim. Yeni gelenle birlikte yaklaşık iki katına çıktığı hesaplanan küresel likiditenin daha uzun süre kalıcı olması yüksek olasılıktır.

        -Bu durumda fiyatlarındaki geçici düşüşler altına yatırımı kaçırdığını düşünenler için, yeni bir alım fırsatı olabilir.

        Diğer Yazılar