Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Turist sayısında 2019’daki 51.7 milyon rekoruna takılıp kaldık. Ancak bu kadar turiste karşılık elde ettiğimiz 34.5 milyar dolar gelir Türkiye’nin rekabet ettiği ülkelere göre çok düşük. Evet turist sayısı çoktu, volüm yüksekti, ama elde ettiğimiz gelir de düşüktü. Araya Kovid-19 salgın süreci girince muhasebe yapma imkânı vardı. İyi değerlendirilmediği görülüyor. Turist sayısı değil, turizmden elde edeceğimiz gelir önemli. Hedefler, planlar da buna göre olmalı.

        Fakat halen daha 2 yıl önceki turist sayılarının niteliğine bakılmadan baz alınması ülkenin imkanlarının, turizm değerlerinin iyi pazarlanamadığı gerçeğine işaret ediyor. Turizm sektöründe salgın etkisini atlatmaya çalıştığımız şu günlerde gelir artıracak tarafın mutlaka masaya yatırılması şart. Ülkemizi yabancıya peşkeş çekip kirlettirmenin, ucuza tatil yaptırmanın mantıklı bir tarafı olabilir mi? Turist başına 650-700 dolarlık gelir, övünülecek seviye değil.

        Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu sene rakip ülkeleri hızlı koşarak yakaladığımızı, 25 milyon turist hedefini tutturacağımızı söylüyor. 2021 başında bu sene için beklenen rakam 35 milyon turistti. Şu an son gelişmelerle birlikte 25 milyona güncellendi. Fakat önümüzde yüksek sezon olarak tarif edeceğimiz 2-3 aylık bir zaman dilimi var.

        En fazla turist beklediğimiz Rusya’dan, Eylül-Aralık döneminde Türkiye’ye ne kadar turist geleceği tahmin edilemiyor. Çünkü Mısır-Rusya arasındaki ilişkiler de oldukça iyi ve bu dönemde Mısır’ın turizm sezonu daha cezbedici, fiyatları daha ucuz. Türkiye’ye gelmesi beklenen turistin, bu tarihlerde Mısır’a uçuş kısıtlamalarının kaldırılmasıyla buraya yönelme hesapları tur operatörleri tarafından gündemde tutuluyor.

        Avrupa’da başta Almanya, İngiltere, komşu Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkelerden beklenen turist sayısı tamamen yurtiçinde korona tedbirlerine ve “Delta” varyantı gibi gelişmelerden korunmaya bağlı. Eğer tedbirli gidersek 2020’deki yaklaşık 16 milyon turist ve 12 milyar dolarlık gelir seviyesini aşıp, 25 milyon turist 20 milyar dolar seviyesinde gelirlere ulaşabiliriz. Hatta dikkatli ve disiplinli davranırsak turist başına düşen gelir seviyesini de artırabiliriz.

        Salgın sürecinde, 2020’de turist başına düşen harcama oranı 765 dolar seviyesine ulaşmıştı. Bir yıl önceye göre yukarı çıkmış olsa da, Türkiye’nin hedefinin bin doların üstü olması gerekir. Aksi taktirde gelen turistin harcama yapabileceği ortamı hazırlayamadığımız, turizmi çeşitlendiremediğimiz, uzun vadeli yatırımlar yapmadığımız ve hedefler belirleyemediğimiz şeklinde yorumlanmaya devam edilecektir.

        Diğer Yazılar