Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RB Leipzig maçında birkaç sıra önümüzde, sahaya uzansa yan hakemden makas alacak kadar yakın bir yerde, bir ‘dişi Kartal’ ataklarda hop oturup hop kalkıyordu. Ofsayta bayrağı kaldıran hakeme de, Caner’in sarı kart gördüğü pozisyonda Talisca’nın adamını kovalamamasına da aynı öfkeyle bağırdı. Cenk’in soldan inip ortaya çıkardığı topta Babel’in golüne de, Q7 ile genç hemşerisinin ortaklaşa yaptığı sayıya da sol yumruğunu havaya kaldırarak aynı şekilde sevindi.

        Futbolu etrafındaki birçok erkekten daha çok sevdiği ve de bildiği her halinden belliydi.

        Son yıllarda statlarda daha fazla kadın taraftar görüyorum. Formalarını giyen, takımlarının ilk 11’ini bir çırpıda sayan, ofsaytı da ara pasını da bilen kadınlar tribünlerde, futbolun kucağına doğan biz erkeklerden (tabii ki hepimizden bahsetmiyorum:) rol çalıyorlar resmen...

        Ancak tribünlerde artan kadın nüfusuna karşın ekranlarda futbol programı yapan kadın sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Kastettiğim spor programı sunan kadın spikerler değil. Konuklarıyla futbol, taktik konuşan, maç analizi yapan kadınların sayısının azlığı...

        4-3-3’Ü BİLEN KADINLAR

        2000’lerin başında sırtımda Norwich City forması ‘Junior Canarie’ olarak bir hafta Gillingham, öbür hafta Crystal Palace deplasmanında gezerken ITV’de Gabby Logan, ‘On The Ball’ programında konuklarıyla Premier Ligi masaya yatırıyordu.

        Şansal Büyüka’ların Faik Çetiner’lerin ülkesinden gelen bir adam olarak bir kadının hem de futbolun beşiği İngiltere’de karşısındaki ‘eski futbolcular’la çatır çatır futbol konuşmasına şaşırdığımı itiraf etmeliyim.

        FIFA Başkanı Sepp Blatter’in, “Kadınlar voleyboldaki gibi dar taytlarla futbol oynasın, daha çok seyirci tribünlere gelir” gibi vecizeler yumurtladığı günlerde Logan, bir kadın olarak ‘futbol’ dünyasının saygısını kazanmayı başarmıştı. Ondan yıllar sonra Dünya Şampiyonu Fransa’nın kaptanı Blanc’ın PSG’yi çalıştırdığı dönemde röportaja gelen İsveçli kadın spor yazarı Johanna Franden’ın taktikle ilgili sorularıyla, “Kadınlar futbolda taktik konuşuyor ne güzel! Demek 4-3-3 ne demek biliyorsun...” diye alay ettiği günlerde BBC’nin yarım asrı deviren efsanevi programı Match of the Day’in ilk kadın spikeri olan Jacqui Oatley, bir kadın olarak bulunduğu yere gelmenin ne kadar zor olduğunu anlatıyordu: “Bu işe başladığımda insanlar ilk ‘acaba kimin sevgilisi?’ diye düşünüyordu. İzole edildiğimi hissettim. Yıllar içinde söylenenlerden etkilenmemek için derimin üzerine bir kat daha deri ekledim...”

        ‘ADAM’ GİBİ ADAMLAR?

        Son yıllarda ülkemizde kadın ‘futbol programcısı’ deyince aklıma gelen ilk isim olan Pınar Bekbölet’in işine son verildiğini öğrendiğimde Gabby Logan, Jacqui Oatley geldi aklıma... Okay Karacan ve Burcu Kapu’yla yaptıkları ‘Tutkumuz Futbol’ programıyla tanıdığım Bekbölet, bir Galatasaray taraftarıyla Barcelona’da çektirdiği fotoğraf nedeniyle BeINSports tarafından işten çıkarılmış. Pınar Bekbölet’in ‘suçu’ taraftarın poz verirken eline tutuşturduğu atkıdaki Fenerbahçe’ye edilen bir küfürün baş harflerini anlamamış olması! Fenerbahçeli taraftarlar, 10 yıl öncesine ait olan ve Bekbölet’in kendisinin daha önce açıklama yapıp özür dilediği, bu fotoğrafa, artık iyice bir ‘linç meydanı’na dönen ‘sosyal medyada’ isyan etmiş! “Böyle rezillik olur muymuş, futbolla ilgileniyorsa bunu bilmesi gerekiyormuş” falan filan...

        Burdan tüm Fenerbahçe taraftarlarına soruyorum: 2003’te Beşiktaşlıların ‘Cesur Yürek Ortega’ yazıyor diye ellerine tutuşturdukları ‘Cobarde Gallina Ortega’ pankartını aslında ‘Korkak Tavuk Ortega’ yazdığını bilmeden maç boyu tribünde sallayan ‘sarı-lacivert âşıkları’ taraftarlıktan atıldı mı? “Bizi rezil ettiniz” denilerek tribünlere girmeleri yasaklandı mı?

        Futbol âlemimizde zaten bir elin parmaklarından az olan kadın programcılardan Pınar Bekbölet’e en başta sahip çıkması gereken Fenerbahçe yöneticileri eski futbolcularının ‘özel hayatları’yla ilgili imalar yapmaktan buna vakit bulamadılar herhalde! Hakemin hatalı bir kararını 40 değişik ekranda saatlerce tartışan, ileri geri aldıra aldıra pozisyonların üzerinde tepinen ‘futbol ulemalarımız’ın böyle saçma sapan bir sebepten işten atılan bu genç kadınla ilgili söyleyecek tek bir sözleri yok mu merak ediyorum.

        BeINSports’ta yorum yapan, hadi futbol camiamızın o çok sevdiği kelimeyle yazayım, ‘ADAM’lara da burdan iki çift lafım var:

        “Takım arkadaşınıza böyle mi sahip çıkıyorsunuz siz?!” Yazıklar olsun!

        Diğer Yazılar