Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çok partili demokrasiye geçtiğimiz günden beri siyasal partilerin birbirinden farklı olduğu yönler ön plana çıkmıştır. Neredeyse birbirinin aynısı olan partiler ve politikalar bile "hayır hayır biz asla onlara benzemeyiz" slogan ve alt metinleriyle donanmış, uzlaşı aramak bir "zaafiyet" olarak kodlanmıştır.

        Altılı masa tecrübesi ise, ilk kez "asgari müşterekler" adına bir zemin oluşturdu ve altı farklı partinin 240 sayfadan oluşan ve 2300’ü aşkın maddede "uzlaşabildiğini" ortaya koydu.

        Pazartesi günü artık "Millet İttifakı" adını almış altı partinin yayımladığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" bu açıdan çok önemli bir deneyim. Sadece kendileri açısından değil, Türkiye’nin demokrasi yolculuğu açısından da öyle.

        Türk siyaset tarihi bakımından eşsiz ve son derece değerli olan bu deneyimi zorlayan, adeta istemeden de olsa ebeliğini üstlenen Cumhur ittifakı'na ne kadar teşekkür etsek azdır.

        Ama şimdi ironiyi bir kenara bırakalım ve pazartesi günü benim de katıldığım toplantıya ve açıklanan metne gelelim.

        REKLAM

        Açıklanan dedim ama aslında "okunan" demem lazım.

        Çünkü toplantıda yine altı partiden ilgili kişilere rol dağıtımı yapılmıştı ve onlar da kürsüye çıkıp kendilerinin çalıştığı bölümleri okudular.

        Oysa bu metin artık Millet İttifakı'nın hükümet programıydı. Parti liderleri de kürsüye çıksa ve ortak politika mutabakatnamesindeki bazı konu başlıklarını örneklerle cisimleştirerek bu program nasıl bir diskura dönüşecek yolundaki merakları karşılayabilseydiler, çok daha doğru bir enerji açığa çıkardı diye düşünüyorum.

        Özetle, “Bir tutturdunuz aday kim diye, oysa önemli olan buradaki çalışmalar” deniliyorsa, bu çalışmaların toplumla buluşmasını, topluma değmesini sağlama bağlamında daha etkili bir iletişim ve etkileşim stratejisi geliştirilmesi gerekiyor.

        Öte yandan asgari müştereklerden ortaya çıkan politika metni içerdiği reformlar, çözüm önerileri ve planlar açısından ülkenin hukuk-adalet-yargı krizini, kamu yönetimi, şeffaflık ve denetim krizini ve herkesin canını farklı derecelerde yakan ekonomik krizi aşma potansiyeli bakımından gayet donanımlı bir metin.

        Benim de eleştirdiğim kısımlar var, özellikle son kısım, göç, sığınmacılar, göçmenlerle ilgili kısımda "yanlış" bulduğum yerler var. Bunu sonra yazacağım.

        Bakın "eksik buldum" demiyorum.

        Çünkü bana göre, dünya görüşü, hayat tarzı, teamülleri ve gelenekleri, hassasiyetleri hatta belki "özgürlük" "güvenlik" gibi temel kavramlara yükledikleri anlamlar bile farklı olan altı farklı partinin "uzlaşabildikleri" konular üzerinde oluşturdukları bir metni “şu neden yok, bunun adı geçmemiş, buna yer verilmemiş” diye eleştirmek doğru değil.

        REKLAM

        Zira adı üzerinde bu bir "asgari müşterekler" listesi. Ve müştereklerin üç beş madde değil, binlerce madde olması ülke adına çok umut verici.

        Çünkü neden gülün dikeni var? Diye üzülmek yerine dikenler arasından ne çok gül var diyerek enerji toplamamız gereken bir süreçteyiz, zaten zor iken iyice zorlaştırılmış, çıkmaza sürüklenmiş bir ülkeyiz.

        Lafı uzatmadan kendi adıma çok önemli bulduğum maddeleri alıntılamak istiyorum.

        Çünkü hepinizin ikibinüçyüz’ün üzerinde madde ve ikiyüzkırk sayfadan oluşan bir kitapla boğuşmasının zor olduğunu biliyorum.

        Aşağıda kimini netliği kimini ise ince dokunuşları-ince ayarları nedeniyle değerli bulduğum maddeleri derledim.

        Özellikle "hayati" bulduğum, eğer uygulanırsa gemiyi suyun yüzeyinde tutacağını düşündüğüm ya da milletin içine su serpeceği, hayatını rahatlatacağı için öncelik verdiğim maddeler…

        “EVET DOĞRUSU BU” DEDİRTEN VAADLER …

        - Devlet sırrı ve ticari sır kavramlarını, Meclis’in bilgi edinme ve denetim yetkilerini engellemeyecek şekilde yeniden tanımlayacağız.

        - Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız.

        - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başkanı ana muhalefet milletvekilleri arasından seçilen Kesin Hesap Komisyonu kuracağız

        - Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son vereceğiz.

        - Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönememesine ilişkin düzenleme yapacağız.

        REKLAM

        - Başbakan veya Bakanlar Kurulu’nun tamamı aleyhine verilecek güvensizlik önergelerinde yeni Başbakanın isminin yer almasını ve önergenin TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu tarafından imzalanmasını güvence altına alacağız.

        Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız.

        ÖZGÜRLÜKLER, BARAJLAR, YIKILAN BARİYERLER

        - Düşünce, kanaat ve ifade hürriyetlerini güçlendireceğiz.

        - Basın özgürlüğünü güçlendirecek, TRT ve Anadolu Ajansı’nı bağımsızlık ve tarafsızlık esaslarına göre yeniden yapılandıracağız.

        - Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz

        - Yetişmiş insan gücümüz için uygun ekonomik ve sosyal koşulları yaratacak, akademisyenlerin özlük haklarında ve gelirlerinde iyileştirmeler yapacağız.

        - Seçim barajını %3’e düşüreceğiz.

        - Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz.

        - Siyasi partilere ve adaylara yapılan belirli miktarın üzerindeki bağışların ve seçim dönemlerinde yapılan tüm harcamaların kamuoyuna açıklanmasını zorunlu tutacağız.

        - Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.

        - Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz.

        KAMU VE MALİYE YÖNETİMİ: VERİMLİLİK, LİYAKAT, ŞEFFAFLIK

        - Devlet Personel Başkanlığı kuracağız.

        - Mülakat uygulamalarına son verecek, yazılı sınavda en yüksek puan alandan başlamak üzere personel alımı yapılmasını sağlayacağız.

        REKLAM

        - KPSS sınavlarının sayısını artıracak ve sınavlardan ücret almayacağız.

        - Kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin vekil ya da taşeronlar eliyle yürütülmesine izin vermeyeceğiz.

        - Kamu gözetim gücünün siyasi rakiplere karşı silah olarak kullanılmasının önüne geçeceğiz.

        - TBMM’de “Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu” kuracağız.

        - Yolsuzluktan elde edilen ve yurtdışına kaçırılan gelirleri ülkemize geri getirecek, bu çerçevede “Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi”ni kuracağız.

        - Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın mali kaynakları ile personel ve bilişim alt yapısını güçlendirecek, çalışmalarında idari özerkliğe sahip olmasını sağlayacağız.

        - Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına tam uyum sağlayacak ve ülkemizi “gri liste” den çıkaracağız.

        - Vergi cennetleri listesini ve kara paranın aklanması bakımından riskli ülkeler listesini acilen yayımlayacağız.

        - Vergi affı ve varlık barışlarının kara para aklanması aracı olarak kullanılmasını engelleyeceğiz.

        - Kamu Özel İşbirliği projelerinden kaynaklanan garanti ve diğer koşullu yükümlülükleri şeffaf bir biçimde yayınlayacağız.

        ETİK, EKONOMİK, PRATİK

        - TÜİK istatistiklerinin akademisyen ve uzmanlardan oluşan komisyonlar tarafından düzenli biçimde kalite ve güvenilirlik kontrolüne tabi tutulmasını zorunlu hale getireceğiz.

        REKLAM

        -Siyasi Etik Kanunu’nu çıkaracak, Türkiye Büyük Millet Mec bünyesinde Siyasi Etik Komisyonu kuracak, grubu bulunan siyasi partiler bünyesinde siyasi etik kurulları oluşturulmasını düzenleyeceğiz.

        - Enflasyonu iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz.

        - Türk lirasına yeniden itibar ve istikrar kazandıracağız.

        - Haksız gelir ve servet transferi ile rant devşirmeye dayalı politikalara son verecek, gelirin bireyler, haneler ve bölgeler arasında adil ve dengeli dağılımını sağlayacağız.

        - Beş yılın sonunda yıllık ihracatı 600 milyar dolar seviyesine, ihracatın kilogram değerini 2 doların üzerine, yüksek teknoloji ürünleri ihracatının payını ise iki katına çıkartacağız.

        - Merkez Bankası rezervlerinin şeffaf olmayan bir biçimde ve dolambaçlı yollarla satışına ilişkin işlemleri idari ve hukuki denetime tabi tutacak, tespit edilen hata, usulsüzlük, yolsuzluk ve kamu zararının sonuna kadar takipçisi olacağız.

        - İktidara gelir gelmez yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılmasını durduracak, mevcut hesapları vade sonlarında kapatacağız.

        - İtibar gerekçesine sığınılarak gerçekleştirilen tüm gereksiz harcamalara son vereceğiz.

        - Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız.

        - Kamunun zorunlu haller dışında döviz cinsinden sözleşme yapmamasını sağlayacağız.

        - Vergi denetimini iş dünyası üzerinde siyasi baskı kurmanın bir aracı olmaktan çıkaracağız.

        -Beyana tabi gelir unsurlarının kapsamını genişletecek, böylece dolaylı vergilerin ağırlığını azaltan bir vergi yapısı tesis edeceğiz.

        - Çalışanlar üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünü indireceğiz.

        REKLAM

        - İşyeri kira ödemelerinde stopaj oranını sıfırlayacağız.

        - İlk kez konut alımında tapu harcı almayacağız.

        -Her türlü eğitim ve öğretim hizmetinden alınan KDV’yi indireceğiz.

        - Şoför esnafının 10 yaşın üzerindeki araçlarının yenilenmesinde ÖTV almayacağız.

        BAZILARINI ÜZECEK HABERLER

        - Usulsüzlük ve yolsuzluk tespit edilen Kamu-Özel İşbirliği projeleri için ulusal ve uluslararası tüm hukuki yolları kullanacak, gerekirse tahkim süreçlerini işletecek, varsa kamuyu zarara uğratan yüklenici şirketler, bunların ortakları ve sorumlu şahıslarla ilgili yasal işlemleri başlatacak ve oluşan zararların ilgililerinden tahsilini sağlayacağız.

        -Borsa’da manipülasyon ve yolsuzluk iddialarına ilişkin ilgili kurumları da kapsayacak şekilde bir inceleme ve denetim başlatacak ve tespit edilen usulsüzlük ve yolsuzlukların takipçisi olacağız.

        - Varlık Fonuna aktarılan Türk Telekom ve Turkcell hisselerini Hazineye devredecek ve çağdaş yönetişim ilkelerine göre bağımsız bir şekilde yönetilmelerini sağlayacağız.

        - Değer artış payı ve imar rantlarına ilişkin diğer düzenlemeleri gözden geçirecek, kentsel rantları kapsamlı ve etkili bir biçimde vergilendireceğiz.

        - Uyuşturucu baronlarının, organize suç örgütü üyelerinin ülkemizde faaliyet yürütmelerinin önüne geçeceğiz

        - 18 yaş altı ve eğitime devam eden gençlere uyuşturucu veya kimyasal uyuşturucu satıcılarına yönelik cezaları en az 2 katına çıkaracak, bu suçlarda infaz indirimlerinden yararlanmayı önleyecek hukuki düzenlemeleri yapacağız.

        REKLAM

        DİJİTAL DÖNÜŞÜM, GENÇLİK, BEYİN GÖÇÜ

        - Çok boyutlu bir Beyin Göçüyle Mücadele Eylem Planı hazırlayacak ve uygulayacağız.

        - Yurtdışında yaşayan yetenekli yapay zekâ araştırmacılarını ülkeye çekmek ve ülkede kalmalarını sağlamak için burs ve araştırma imkanları sağlayacağız.

        - Silikon Vadisi gibi küresel ölçekte başarılı girişimcilik ekosistemlerinin bulunduğu yerlere Özel Temsilci/Büyükelçi atayacağız

        - Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı kuracağız.

        - İnternete erişimi temel bir insan hakkı olarak tanımlayacak, vatandaşlarımızın her yerde, güvenli, hızlı, ucuz ve sansürsüz internete erişimini sağlayacağız

        TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ

        - Tarım ve Orman Bakanlığı’nı “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı” olarak yeniden yapılandıracağız.

        - Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelerdeki eksiklileri gidereceğiz ve farkındalığı artıracağız.

        - Tarımsal ürün ithalat izinlerini, yeter miktarda üretilmeyen veya üretilme imkan mayan ürünler ile Dahilde İşleme Rejimiyle sınırlı tutacak ve rekabetçi bir ortamda şeffaf bir şekilde vereceğiz.

        YERLİ ,MİLLİ, RASYONEL

        REKLAM

        - Savunma Sanayiinde özel sektörün önünü açacak ve sektörde adil rekabeti sağlayacağız.

        - Büyük tedarik projelerini, kuvvet yapısı ve kuvvet planlamasını bozmayacak şekilde somut güvenlik ortam ve ihtiyacına uygun olarak, ülkenin dış politikası ile çelişmeyen bir biçimde yöneceğiz.

        - Geliştirme takvimleri sürekli sarkan Milli Muharip Uçak, Jet Eğitim Uçağı, A TF 2000 Firkateyni, 4G ve 5G baz istasyonu ve ağ alt yapısı, askeri gözetleme ve ileti uyduları ve benzeri projelerin gerçekçi şekilde hayata geçirilmesi ve tamamen yerlileştirilmesi için ayrı ve özel bir bütçe oluşturacak, gerekli uzman personel tahsisini gerçekleştireceğiz.

        -Altay Tankı’nda motor tedarik sürecini tamamlayacak, bununla paralel olarak yerli motor çalışmalarını başlatacak, yüzde 100 yerli tank çalışmalarını büyük bir seferberlikle sürdürecek ve başarıya ulaştıracağız.

        - Milli menfaat ve milli güvenlik ilkeleri çerçevesinde, kritik özellikteki yetenekleri ve hizmetleri zaafa uğratacak askeri fabrika özelleştirilmesine gitmeyeceğiz.

        - Sakarya Tank Palet Fabrikasının tahsis işlemlerini hukuki mevzuat çerçevesinde iptal edeceğiz.

        İKLİM DOSTU PROJELER

        - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı “İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı” şeklinde yeniden yapılandıracağız.

        - İklim Kanunu çıkartacak, ilgili düzenlemeleri bu kanunla uyumlu hale getireceğiz.

        REKLAM

        - İklim Özel Elçisi atayacağız.

        - Glasgow’da COP 26’da onayladığımız “2030’a kadar ‘Ormansızlaşmayı tersine çevirme ve sona erdirme’ taahhüdünün gereklerini yerine getireceğiz.

        - Cumhurbaşkanı’na ormanlık alanın vasfını değiştirme yetkisi veren Orman Kanunu’nun Ek 16. maddesini yürürlükten kaldıracağız.

        - Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçakları satarak elde edilen gelirle alınacak yangın söndürme uçaklarını orman yangınlarını söndürme filosuna dâhil edeceğiz.

        SU-HAYAT İLİŞKİSİNİ SİYASETİN MERKEZİNE ALMAK

        - Su havzalarını, sulak alanları ve su varlığımızı koruyacak, varlığını sürdürmesini sağlayacak, ayrım gözetmeksizin herkesin ücretsiz, güvenilir suya erişim hakkını yasal güvenceye kavuşturacak bir Su Kanunu’nu derhal çıkaracağız.

        - Tüm Türkiye’de musluk suyunu içilebilir hale getireceğiz

        - Tüm yerleşim alanlarında ‘Atıksu Arıtma Tesisleri’ yapılmasını sağlayacak, atıksu kanal projelerine arıtma tesisi olmadan kredi ve onay verilmesine izin vermeyeceğiz.

        - Sanayi, endüstri alanları başta olmak üzere her alanda “Su Ayak İzi” hesaplamalarını dikkate alan projeleri destekleyeceğiz

        “KENT EŞİTTİR KAOS” ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRMEK

        - ‘Kente Karşı İşlenen Suçlar’ kavramını hukuk sistemimize yerleştirmek üzere çalışma başlatacağız.

        REKLAM

        - Kentsel dönüşümü rant değil çevre ve insan odaklı, afet risklerine karşı dayanıklığı artıran, kent kimliğini yok etmeyen, doğaya ve tarihe karşı saygılı, dezavantajlı ve engelli vatandaşlarımızı önceleyen bir anlayışla yürüteceğiz.

        Rant amacı güden veya yerel yönetimlere gelir sağlama amaçlı mevzi imar planı değişikliklerine ve emsal artışlarına son vereceğiz.

        - 15 dakikalık kent/kendine yeten semt modelini özel desteklerle geliştireceğiz.

        - Şehirleri engelli dostu hale getirecek, belli metrikler üzerinden il/ilçe/mahalle düzeyinde ölçüm ve puanlama yapacak, yerel yönetimlerin gerekli geliştirmeleri yapmalarını sağlayacağız.

        - Toplanan afet vergilerinin, afetin zararlarını azaltacak tedbirler ve afet sonrasındaki normale dönüş ile rehabilitasyon çalışmaları için harcanmasını sağlayacağız.

        - İstanbul depremine karşı, risk azaltmayı hedefleyen Hayat İstanbul Projesini başlatacağız

        - Afet yönetimini etkisizleştiren imar afları çıkarılmasına son vereceğiz

        SOSYAL YARDIMLAR ARTARAK DEVAM

        - Farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan sosyal yardımların Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne entegrasyonuna devam edecek, sistemi sürekli biçimde güncel tutacak ve etkili biçimde kullanacağız.

        - Geliri belirli düzeyin altındaki ailelere gelirlerini insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayacak seviyeye yükseltmek amacıyla Devlet tarafından aile bazında, hak temelli, arz odaklı ve kurumsallaşmış bir yapıda “Gelir Desteği” sağlayacağız.

        - Yoksul ailelerde yenidoğan bebeklere 1 yıl boyunca başta; süt ve bebek maması olmak üzere gıda desteği vereceğiz.

        - Yoksul ailelerimize kış aylarında ısınma yardımı yapacağız.

        - Sosyal konut üretimini hızlandıracak, dar gelirli ailelerin kira öder gibi taksitlerle konut sahibi olmalarını ya da düşük bir bedelle kiralayabilmelerini sağlayacağız.

        REKLAM

        SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN YURDA DÖNÜŞ PROJESİ

        - Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını, ücretlerini ve özlük haklarını iyileştirerek toplumda hak ettikleri itibarı yeniden kazandıracak, ek göstergelerinde yeni düzenlemelere gideceğiz.

        - Performansa dayalı gelir sistemini yeniden düzenleyecek, maaş-performans oranını maaş yönünde arttıracağız.

        - Yurtdışına gitmiş sağlık çalışanlarımız için ‘Yurda Dönüş’ Projesi başlatacağız.

        “KADIN” GERİ DÖNÜYOR

        - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı” şeklinde yeniden yapılandıracağız.

        - Cinsiyet eşitliğini esas alarak parlamento, yerel yönetimler, siyasi partiler ve kamu kurumlarında kadınların karar ve yönetim süreçlerine katılımını destekleyecek, kadın temsilini artıracak, kadın haklarının korunmasını öncelikli tutan bir politika izleyeceğiz.

        - Girişimcilikle ve istihdamla ilgili sağlayacağımız destekleri ve teşvikleri kadınlar lehine ola- cak şekilde güçlendirerek ve farklılaştırarak kadın girişimciliğinin önünü açacağız.

        - Kadına Yönelik Şiddetle Toplumsal Mücadele Seferberliği başlatacak, şiddetin her türüyle ilgili “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek Politikaları” başlıklarında etkin çözümler uygulayacağız.

        - Temel ihtiyaç olan kadın hijyen ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltacağız.

        REKLAM

        - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli sayılmasını sağlayacağız.

        - Evlilik öncesi eğitimler, aile danışmanlığı ve boşanma süreci danışmanlığı gibi hizmetleri yaygınlaştıracağız.

        - Evlilik yardımı ve desteklerini güçlendirerek yaygınlaştıracağız.

        ÇOCUK EĞİTİMİ, ÇOCUK HAKLARI VE ÇOCUĞU KORUMAK

        - Çocuklarımıza üç yaşından itibaren; dil, zeka ve beceri gelişimlerini, doğayı tanımalarını, değerler eğitimini, kişisel, fiziksel ve eğitsel gelişmelerini bütüncül bir yaklaşım ile sağlayacağız.

        - 5 yıllık ilkokulun 5. sınıfını bir üst öğrenime akademik hazırlık programı şeklinde, 4 yıllık ortaokulun ilk yılını ise yabancı dil ve kodlama hazırlık sınıfı şeklinde düzenleyeceğiz.

        - Çocukların sağlık ve eğitimi için verilen nakit yardımları bakım, beslenme, giyinme ve ulaşım masraflarını da dikkate alarak yükselteceğiz.

        - Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyacağız.

        - Bağımsız ‘Çocuk Hakları İzleme Kurulu’ kuracağız.

        - Sokakta yaşamak zorunda bırakılan, çalıştırılan ve dilendirilen tüm çocukları kurumsal koruma altına alacağız.

        - Çocuk işçiliği ile veri temelli ve ilgili paydaşların katılımıyla planlı bir şekilde mücadele edeceğiz.

        - Çocukların erken yaşta ve zorla evlendirilmelerinin önüne geçeceğiz

        REKLAM

        - Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı hazırlayacak, illerde uyuşturucuyla ilgili sosyal risk haritaları çıkaracağız.

        DIŞ POLİTİKADAKİ MÜŞTEREKLER, ‘MAVİ VATAN’ DEVAM…

        - Dış politikada iç siyasi hesaplara ve ideolojik yaklaşımlara dayalı uygulamalara son vereceğiz.

        - Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olmamız ve Anayasamızın gereği olarak, AİHS’ne ve Konsey’in diğer hukuki belgelerine uyum sağlayacak, AİHM kararlarını uygulayacağız.

        - NATO bünyesindeki katkılarımızı rasyonel bir zeminde ve ulusal çıkarlarımızı gözeterek sürdüreceğiz.

        - Türk Devletleri Teşkilatı’nı güçlendireceğiz.

        - Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D8 gibi örgütlerdeki konumumuzu ve bu örgütlerin uluslararası ilişkilerdeki rolünü geliştireceğiz.

        - İsrail-Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde ve iki devlet esasına göre kalıcı bir çözüm bulunması için bütün ilgili taraflarla görüşecek, Filistin konusunda Türkiye’nin güvenilir bir kolaylaştırıcı olarak masadaki yerini almasını sağlayacağız.

        - Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında, hidrokarbon kaynaklarının hakça paylaşımında çoklu müzakere süreçleriyle sonuç alınmasına öncelik vereceğiz.

        - Ordumuzu kendisine verilen görevleri yerine getirebilecek ileri teknoloji ürünü sistemlerle donatacak; istihbarat, keşif, vuruş gücü ve diğer operasyonel yeteneklerini güçlendireceğiz.

        REKLAM

        - Tüm terör örgütleri ve terörizmle mücadeleyi tüm güç unsurlarımızı kullanarak kesintisiz sürdüreceğiz.

        - Yurtdışına kaçan teröristlerin iade edilmesi çalışmalarını etkinleştireceğiz.

        - Organize suç örgütlerinin sınır aşan faaliyetleri konusunda bölgesel ve uluslararası iş birliğini güçlendireceğiz.

        - TBMM’de güvenlik teşkilatı üzerinde hem halk adına hem de güvenlik personeli adına “kamu denetçilik” yetkisiyle donatılmış, partilerin eşit temsil edildiği Güvenlik Komisyonu kuracağız.

        - Ulusal Siber Güvenlik Strateji Belgesi’ni ilgili tüm kesimlerin katılımıyla yenileyecek ve kamu ile özel kesime yönelik eylem planları hazırlayacağız.

        - Gayrimenkul, devlet borçlanma senedi, yatırım fonu satın alınması ya da döviz cinsi mevduat ya da bireysel emeklilik hesabı açılması karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son vereceğiz.

        Ortak politikalar mutabakat metninin tamamını okumak isteyenler tıklayabilir :

        https://altilimasa.biz/temel-politikalar-ortak-calisma-grubu/calismalar-raporlar

        Diğer Yazılar