Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail yardım konvoyuna girdi!

        İSRAİL ORDUSU: "10'DAN FAZLA EYLEMCİ ÖLDÜ"

        İsrail Ordusu, Gazze'ye yardım gemilerine düzenlenen askeri operasyon sırasında 10'dan fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Sözcü, gemide bulunan İsrail'deki İslami Hareket lliderlerinden Şeyh Raed Salah'ın öldüğü yolundaki haberleri yalanlayarak, Salah'ın yaralandığını bildirdi.

        İsrail ordu radyosuna bir açıklama yapan İsrail askeri sözcüsü, gemilerin bir İsrail limanına çekileceğini bildirirken, operasyonun halen bitmediğini ve yolcularla yüklerinin de tümüyle kontrolden geçirileceğini kaydetti.

        Sözcü, "diplomatik çözüm için sürekli bekledik, gemilerle görüşmeler sürekli sürdü, askeri güvenlik sahasına girmemeleri konusunda uyardık ama hep ret cevabı aldık" derken, özellikle Mavi Marmara gemisi üzerinde durdu ve gemide askerlere çok sert bir direniş gösterildiği, linç girişiminde bulunulduğunu ve gemidekilerin, askerlerden birinden ele geçirdikleri silahla, askerlere ateş açtıklarını öne sürdü.

        Sözcü, gemide çıkan olaylar sırasında 10'dan fazla eylemcinin öldüğünü, 10 İsrail askerinin de yaralandığını söyledi, yaralıların şu anda hastanelere taşındıklarını da kaydetti.

        İsrail basınında, Hamas'la bağlantılı haber sitelerine ve El Cezire'ye atfen, İslami Hareket Kuzey Şubesi lideri Şeyh Raed Salah'ın öldüğü bildirilmişti. Ordu Sözcüsü, Salah'ın ölmediğini, ancak yaralandığını ifade etti.

        6 gemiyi kontrol altına aldıklarını söyleyen sözcü, Mavi Marmara gemisinde düzenli bir yolcu ve mal manifestosu bulunmadığı için yolcu sayısını 570 civarında tahmin ettiklerini kaydetti.

        Sözcü, gemilerin çekileceği İsrail limanın da adını vermedi; özellikle Mavi Marmara gemisinde hem yolcuların hem de yükün çok yoğun bir aramadan geçirileceğini söyledi.

        Bu arada, filoya düzenlenen operasyondan sonraki gelişmeler düzeyinin, İsrail İç Güvenlik bakanı Yitzhak Aharonovitch ile Emniyet Müdürlüğü, ülke çapında alarm durumunun en üst düzeye çıkarılmasını kararlaştırdı.

        İsrail polisinin Kudüs'te, Eski Kent; Haremüşşerif ve yakındaki Arap mahallelerinde yolları kapattığı ve olağanüstü güvenlik önlemleri aldığı da bildirildi.

        İHH'DAN İLK BİLGİLER

        İHH Başkanvekili Yavuz Dede'den alınan bilgiye göreoperasyon sırasında 2 kişi öldü, yaklaşık 30 kişi yaralandı. Sadece Mavi Marmara gemisinin durumu hakkında bilgi alınabilirken diğer gemilerin durumu hakkında henüz herhangi bir bilgi bulunmamakta.

        Gemilerle olan iletişimde sürekli kesinti yaşanmakta.

        -İHH KRİZ MASASI YETKİLİSİ BAŞER: "GEMİLERLE BAĞLANTILARIMIZ KESİLDİ"

        İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri Filistin'e yardım götüren gemilerle iletişimlerinin kesildiğini belirtti.

        İsrail'in "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kapsamında Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından İHH tarafından bir kriz masası kuruldu.

        Kriz Masası yetkililerinden Reşat Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 08.00'den sonra yardım gemileri ile bağlantılarının kesildiğini belirtti.

        Gemilerin Hayfa Limanı'na götürüldüğü yönünde kendilerine bir takım kesin olmayan bilgilerin ulaştığını ifade eden Başer, konuyla ilgi çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirtti.

        Gemilerdekilerin hayatlarıyla ilgili ciddi kaygılarının olduğunu vurgulayan Başer, gemilerle irtibatlarının kesildiğini de söyledi. Reşit Başer, "Saldırıların ardından vakfımızın internet sitesine de ulaşım engellendi. Bu konuda yoğun bir saldırı oldu. İnternet sitemiz ulaşım engellendi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ