Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sınırda 3 bin kişilik can kasabası

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Suriye'yi biz günlük istihbaratla çok yakın takip ediyoruz ve çok detaylı takip ediyoruz. Sivil-asker en kötü senaryolara karşı hazırlığımızı da yapmış vaziyetteyiz'' dedi.

        YARDIM İÇİN HATAY VALİLİĞİNE 750 BİN TL NAKİT PARA GÖNDERİLDİ

        Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Suriyeli vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için Hatay Valiliğine 750 bin TL gönderildi.

        Gelenlerin büyük çoğunluğunun yaşlı ve çocuklardan oluştuğu, ancak muhtemel terörist sızmalarının önlenmesi için de özen gösterildiği öğrenildi.

        Edinilen bilgiye göre, bölgeye 600'e yakın çadır kuruldu. Ancak bu çadırların büyük bir kısmının henüz boş olduğu kaydedildi. Ayrıca bölgeye 6 bin civarında battaniye, yaklaşık 3 bin yatak, seyyar mutfak, banyo ve tuvaletler gönderildi.

        Suriyeliler arasındaki 60 yaralının da tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Suriye vatandaşları Hatay'a bağlı Yayladağı, Altınözü ve Boynuyoğun'da barındırılıyorlar.

        KAÇIŞLAR SÜRÜYOR

        TÜRKİYE'YE GEÇEN SURİYELİLERİN SAYISI 3 BİNE ULAŞTI

        Suriye'deki iç çatışmalar nedeniyle kaçan sığınmacılar, Hatay sınırına ilerliyor. Alınan son bilgiye göre, Suriye askerlerinin tanklarını ateşlediği iddiası, muhalif grupları Türkiye sınırına yönlendirdi.

        Suriye'den gelen sığınmacıların sayısı 3 bine ulaştı. Hatay'ın Yayladağı Güveççi Köyü sınırında yaklaşık 100 kişilik Suriyeli daha Türkiye geçiş yapmak için bekliyor. Bu arada Yayladağı'nda eski TEKEL binası bahçesine kurulan iki çadırkentin dışında, üçüncü çadırkentin Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun Köyü'nde açılacağı belirtildi.

        Aralarında çocuk, kadın, yaşlı ve yaralıların da bulunduğu Suriyeliler, Yayladağı'ndaki eski TEKEL binası bahçesinde kurulan iki çadır kente yaşamlarını sürdürüyor. Suriyeliler arasında bulunan 56 yaralıdan 28'i Antakya Devlet Hastanesi, 17'si Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 3'ü Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 3'ü de Hatay'ın Altınözü ilçesi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralılardan 5'i, tedavilerinin ardından çadır kentlere gönderilirken, diğer 51 yaralının ise tedavileri sürüyor.

        OLAYLARIN YAŞANDIĞI KENTLER HAYALET ŞEHİRLERE DÖNDÜ

        Hafta başında Suriye’nin Türkiye sınırına yakın Cizr eş-Şuhur kasabasında yaşanan çatışmalarda 120 güvenlik gücü öldürülmüştü. Yaşanan çatışma sonrasında kent ablukaya alınmıştı. Suriye devlet televizyonundan bugün yapılan açıklamada, Cizr eş-Şuhur’a yönelik operasyonun başladığı duyuruldu. Açıklamada, operasyonların civar köylerdeki silahlı kişileri yakalamayı hedeflediği de ifade edildi. Televizyona bilgi veren bölge muhabiri ordu birliklerinin tanklar eşliğinde kasabanın dış bölgelerine girdiğini aktardı. Göçün sürdüğü Cizr eş-Şuhur kenti ise hayalet kente döndü.

        YİNE KAN DÖKÜLÜYOR

        Rejim karşıtı isyanın kanla bastırıldığı Suriye'den çatışma haberleri geliyor.Suriye'nin Humus şehrinde güvenlik güçleriyle göstericiler arasında şiddetli çatışma çıktığı bildirildi.

        El Cezire Televizyonuna bağlanan bir görgü tanığı, Humus şehrinde güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açtığını, bununla birlikte ölen veya yaralananlar hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Görgü tanığı yoğun silah ve çatışma seslerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

        Bu arada El Cezire kanalı, Suriyeli güvenlik güçlerinin bir grup tutukluya işkence yaptığı görüntüleri yayımladı. Bu görüntülerde, askerlerin tutukluları İsrail'le işbirliği yapmakla suçlayarak tekmelediği de görülüyor.

        SURİYE’DE İZLEYENLERİN KANINI DONDURAN GÖRÜNTÜLER

        ASKERLER, YAKALADIKLARI SİVİLLERİ YERE YATIRIP ÜZERLERİNDE TEPİNDİLER, TEKME-TOKAT DÖVDÜLER

        Suriye’de yaklaşık iki bin kişinin öldüğü olayların ardı arkası kesilmezken, askerler yakaladıkları muhaliflere inanılamaz işkenceler uyguluyorlar. Daha fazla özgürlük için sokaklara dökülen sivillere hedef gözetmeksizin ateş açan askerler, yakaladıkları muhalifleri darp ederek hastanelik ediyorlar.

        Sivil kıyafetli güvenlik güçleri, sivil araçlardan aniden inerek göstericileri kıskıvrak yakalıyorlar. Yere yatırdıkları muhaliflerin üzerlerinden tepinen askerler hırslarını alamayarak muhalifleri tekme tokat dövüyorlar ve üzerlerine çıkarak cep telefonlarıyla hatıra fotoğraf çektiriyorlar. Yüzleri kanlar içinde kalan muhaliflerin akıbetleri ise bilinmiyor.

        Diğer yandan yapılan gösterilerde kalabalık grup ellerinde Türkiye bayraklarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a harekete geçmesi çağrısında bulunuyorlar

        SURİYE'DEKİ MUHALİFLERDEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A AÇIK MEKTUP

        Resmi rakamlara göre 2 bin resmi olmayan rakamlara göre 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilen Suriye’den Başbakan Erdoğan’a mektup geldi.

        Daha fazla özgürlük adına günlerdir Suriye'de gösteriler düzenleyen ve bu uğurda yaklaşık 2 bin kişi kaybeden muhalifler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bin mektup göndererek yardım istediler.

        Arapça ve Türkçe olarak hazırlanan mektubun zemininde Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafı ve Türk Bayrağı yan yana. "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" cümlesiyle başlayan mektupta muhalifler Fatih Sultan Mehmet'in torunu olarak gösterdikleri Başbakan Erdoğan'a büyük övgüler yağdırarak, "Suriye'deki baskıcı ve despot rejimden sadece özgürlük istedikleri için öldürülmelerine engel olunmasını istediler. Mektupta şu ifadelere yer veriliyor:

        "Yavrusunu, eşini ya da kardeşini kaybetmiş her kadından, sevgili ülkemiz Suriye toprakları üzerinde tertemiz kanı akan her çocuktan bir emanet taşıyoruz size. Eminizki emanetimiz emin ellerinize ulaşacak. Zalimlere karşı mazlumun hakkını savunacağınızdan ve Suriye halkının yanında olacağınızdan hiç şüphemiz yok. Suriye halkı her zaman olduğu için sizi bu topraklardaki Müslümanların lideri olarak kabul ediyor. Mektubumuz ile birlikte sizlere özellikle Humus ve Dera'da yaşanan katliamları gözler önüne seren videolara iletiyoruz. İkinci bir Hama katliamına izin vermeyeceğiz sözünüzü asla unutmayacağız, fakat Suriye'nin her bir köşesi gerçek katliamlara sahne oluyor. Mektubumuzu bizleri kurtarabilecek olan lidere en içten sevgi ve saygılarımızı ileterek bitiriyoruz.Yaralyı Suriye halkı..."

        SURİYE'DE CUMA GÖSTERİLERİ

        Suriye'nin çeşitli kentlerinde ve başkent Şam'da cuma namazının ardından gösteriler yapıldı. Geçen haftalara göre daha az sayıda kişinin katıldığı gösterilerin en büyüğü Humus kentinde düzenlendi. Humus'ta yaklaşık 500 kişinin katıldığı gösteride bir polis yaralandı. Halep, Lazkiye ve Tartus'a bağlı Banyas'ta da küçük çaplı gösteriler yapıldı.

        Başkent Şam'da da Meydan ve Rükneddin semtlerinde bir kaç yüz kişinin katıldığı gösteriler olaysız bir şekilde sona erdi. Ancak Şam'a yaklaşık bir saat mesafedeki Busra'da "silahlı grupların" bir polis aracına ateş açması sonucu bir polis ve yoldan geçmekte olan bir kamyonetin şoförü hayatını kaybetti.

        Reuters haber ajansı görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, 2 sivilin öldüğünü duyurmuştu.

        Suriye'de olaylar başladığından beri çok sayıda sivilin ve güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği Dera kentinde de bugünkü olaylarda bir polis memuruyla bir sivil yaşamını yitirdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ