Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Katliamdan önce manifesto

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Anders Behring Breivik saldırıdan saatler evvel internete 1500 sayfalık bir manifesto yolladı. Manifesto içinde aylardır günbegün saldırının nasıl plandığına dair bir günlük yer alıyor. "Avrupa ülkelerinde siyasi ve askeri kontrolü ele geçirme ve kültürel muhafazakar politik gündem uygulama niyetinde olan küçük bir grubun parçası olduğunu" söylüyor bu metinde.

        BİR MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRECEK BİR YANGIN ÇIKARMA PLANI

        New York Times, eski bir ABD devlet yetkilisinin sözlerinden hareketle soruşturmayı yürütenlerin bu manifestonun Breivik'e ait olduğunu düşündüklerini vurguluyor. Manifesto Breivik'in adının Anglikan versiyonuyla yani Andrew Berwick olarak imzalanmış.

        Manifesto'da Breivik bir milyon kişiyi öldürecek ya da yaralayacak bir yangın çıkarılmasını öngörüyor ve " diyalog için zaman bitiyor. barışa bir şans verdik. silahlı direnme zamanı geldi" diyor.

        2083: BİR AVRUPA BAĞIMSIZLIK DEKLARASYONU

        'Liberalizm ve çok kültürlülük Avrupa Hristiyan medeniyetini yok ediyor.'

        “2083: A European Declaration of Independence,” ( 2083: Bir Avrupa Bağımsızlık Deklarasyonu) olarak kaleme alınmış manifestoda, liberalizm ve çok kültürlülük "kültürel Marksizm" ile aynı kefeye konuyor ve bunun Avrupa Hristiyan medeniyetini yok etmekte olduğuna değiniliyor.

        TAPINAK ŞÖVALYELERİNİ YENİNDEN DİRİLTMEK İÇİN GİZLİ TOPLANTI

        Dökümanda ayrıca Tapınak Şövelyelerinin yeniden diriltmek için Nisan 2002'de Londra'da bir gizli toplantı yapıldığı yazıyor. Toplantıya sekiz Avrupa ülkesinden 9 kişinin katıldığına değiniliyor.

        MANİFESTODAN HAREKETLE BAĞLANTI TESPİTİ

        Fakat katılımcıların ismi ya da onların Breivik'in planından haberder olup olmadığı yazmıyor. New York Times'a göre, soruşturmacılar muhtemelen şimdi bu insanların gerçekte var olup olmadığını ve onların Breivik ile ne tür bir bağlantıları olduğunu tespit etmeye çalışacak.

        Manifestodan;

        9 YIL ÜZERİNDE ÇALIŞMIŞ, PROJEYİ HAZIRLAMAK 317BİN EURO'YA MAL OLMUŞ

        Breivik'in kaleme aldığı bu manifesto hem eyleminin nedenini, Müslümanların Ortadoğu'ya ve Balkanlar'a nasıl egemen olduğuna değindiği 'tarihi ayrıntıların' bulunduğu uzunca bir bölüme yer vererek temellendiriyor hem de ardından 2009 Kasım ayından itibaren 93 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamını nasıl ilmik ilmik ördüğünü anlatıyor;

        "Hayatımın 9 yılını bu proje için çalışarak geçirdim. İlk beş yıl finansal bir temel oluşturarak geçti ve son üç yıl tam zamanlı olarak araştırma yaptım ve yazdım. Bu inceleme kişisel olarak bana 317bin Euro'ya mal oldu."

        4 YAKIN ARKADAŞI: MAIURS, AXEL, MARTİN, PETER

        Breivik yakın arkadaşlarını da teker teker yazmış. Maiurs, Axel, Martin ve Peter. Hepsiyle 10 seneyi aşkın bir arkadaşlığı var. Bu eylem planını oluşturduğu seneler boyunca bu konuyu hiçbirine açmadığını ve arkadaşları ile arasına bir mesafe koyarak bütün zamanını neyle uğraşarak geçirdiğini anlamamaları için kendisini bilinçli olarak soyutladığına değiniyor. Bu dört kişinin soyadını metninde ise vermiyor.

        ORGANİK TARIM İŞİ VE ÇİFTLİK OPERASYONA HAZIRLIK İÇİN PARAVAN

        Operasyonun başlangıç aşamasında bombalama eylemi için gerekli maddeleri temin ederken patlayıcı kaçakçılığı ve satın alımından dolayı yakalanırsa bunu kamufle edebilmek için bir maden şirketi ve küçük bir çiftlik işletmeyi düşündüğünü yazıyor. Amaç patlayıcı teminini kamufle edebilmek.

        Bu yüzden kurduğu Geofarm şirketin amacını kendi sözleriyle; "Amacım sürmekte olan Avrupa sivil savaşında mücadele etmek ve ona katkı sağlamak. Yakalanırsam beni terörden mahkum etmeye çalışacaklar fakat 'kamuflaşlarım' sayesinde beni hapsetmek için ellerinde yeterince kanıtları olmayacak." ifade ediyor. Ayrıca geçmişinde herhangi illegal bir durumun söz konusu olmamasını kendisi için avantaj olarak nitelendiriyor.

        PLANIN SAFHALARI...

        Breivik 2009 sonbaharından beri tuttuğu 'günlüğünde' planının safhalarını sıralıyor.

        ELEKTRONİK POSTA EDİNME SAFHASI

        'Elektronik posta edinme safhası'nda, bildirisini ileteceği 'kendini ulusalcılığa en fazla adamış' Batı Avrupa ülkelerinden kişileri tespit ediyor. Bu kişilerin de kültürel muhafazakar düşüncenin bütün safhalarını içerdiklerini ifade ediyor. Bu safha sonunda 5700 Facebook hesabına ve 8000 'yüksek kalitede' elektronik posta adresine ulaştığını söylüyor.

        SİLAHLARI SAKLAYACAK YER EDİNME SAFHASI: 'İÇTİĞİM EN İYİ KOLA, YEDİĞİM EN İYİ HOTDOG'

        İkinci safha "zırh(zula) edinme safhası". İçinde saldırıda kullanacağı ekipmanların bulunduğu Pelikan çantasının gömüleceği sığınak. Yer tespitinde Google Earth'ten yararlandığını ve bu yolla Norveç ormanlarının içlerinde ıssız bir yer bulduğunu söylüyor. Pelican çantasının içinde ise polis işaretleri ve operasyon için diğer gerekli eşyalar varmış. Pelican çantayı gömmek için saatlerce, durmaksızın 5 saat yeri kazmış. Sonra da 40 dakikasını dal ve yapraklarla kazı yerini kapatmaya harcamış. İşi halledince buradan çıkıp yarım saat sonra bir benzin istasyonuna gitmiş. Gün sonunda istasyonda karnını doyurmasını tüyler ürpertiçi bir ifade ile anlatıyor; "şüphesiz; bu benim yıllardır içtiğim en iyi kola ve yediğim en iyi hotdog idi".

        SİLAH EDİNME SAFHASI

        Prag'a taaruz tüfeği, tabanca, el bombaları ve cephane almak için seyahat planlıyor. Prag'ı düşünmesinin nedeni ise, uyuşturucu ve silah kaçakçılığında Avrupa'da geçiş noktası olması imiş. Prag'ta başarız olduğu takdirde Berlin ve ardından Sırbistan'ı deneyeceğini söylüyor. Silah edinmek için bağlantıyı taksi şoförleri ya da fahişeler aracılığıyla kurmayı planlıyor.

        PATLAYICI VE KİMYASAL EDİNME SAFHALARI

        Bu safha için gereken kimyasalları ve niteliklerini ve nerelerden satın alabileceğini sıralamış ve ardından patlayıcı yapmak için uzun uzun tariflere yer veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ