Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ankara’nın B planı hazır!

        BM’nin Mavi Marmara Raporu 23 Ağustos’ta açıklanıyor. İsrail özür, tazminat ve Gazze ambargosunun kaldırılması konularında adım atmazsa Türkiye İsrail’e karşı B Planı’nı devreye sokacak. İsrail’le ilişkiler her alanda minimum seviyeye çekilecek, Başbakan Erdoğan Gazze’yi ziyaret edecek

        BAHAR BAKIR/ANKARA

        İsrail’in 9 Türk vatandaşın ölümüne neden olan Mavi Marmara baskınına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Raporu 23 Ağustos Salı günü açıklanacak. Türkiye rapor öncesinde veya hemen sonrasında İsrail’in özür dilemesini, tazminat ödemesini ve Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Ancak İsrail’den yapılan son açıklamalar bu ihtimali zayıflattı. Türkiye talepleri yerine getirilmezse, Başbakan Erdoğan’ın ifade etttiği biçimde ‘B Planı’nı önümüzdeki günlerde devreye sokacak. Habertürk B Planı’nın ayrıntılarına ulaştı:

        1) MASLAHATGÜZAR DÖNECEK

        Daha önce büyükelçisini geri çeken Türkiye, İsrail’de maslahatgüzar düzeyinde temsil ediliyor. Maslahatgüzar Tolga Uncu’nun kararname ile merkeze alınması söz konusu. Eğer özür gelmezse Uncu, Türkiye’ye gelecek ve yerine atama yapılmayacak. Böylece diplomatik ilişkiler “yok” seviyesine inecek.

        2) İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ’NE VİZE YOK

        İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nin görev süresi eylül ayında sona eriyor. Türkiye yeni İsrail Büyükelçisi’ni kabul etmeyecek ya da İsrail büyükelçi göndermeyecek.

        3) ERDOĞAN GAZZE’YE GİDECEK

        Özür gelmezse, Erdoğan eylül ayında Gazze’ye gidecek.

        4) İSRAİL’E DAVA DESTEKLENECEK

        Mavi Marmara kurbanları İsrailli askerlere ve hükümet yetkililerine dava açacak. Dışişleri Bakanlığı da davalara hukuki destek verecek. İsrail hem maddi hem manevi olarak yıpratılacak.

        5) FİLİSTİN’E TAM DESTEK

        Türkiye, Filistin’in BM üyeliği için tam destek vererek lobi yapacak. İsrail ise tüm uluslararası platformlarda yalnız bırakılacak.

        6) ASKERİ İŞBİRLİĞİ BİTECEK

        Türkiye, İsrail’i her yıl Anadolu Kartalı ve Güvenilir Deniz Kızı tatbikatlarına davet ediyordu. Bundan sonra Türkiye, hiçbir tatbikata İsrail’i davet etmeyerek askeri işbirliğine son verecek. Türkiye ile İsrail’in savunma sanayii alanındaki işbirliği üst düzeydi. Bundan sonra yeni proje alınmayacak.

        7) TİCARİ YAPTIRIM

        Türkiye, İsrail ile ekonomik ilişkilerini sınırlayacak ve İsrail’e yönelik yatırımlarını da kısacak. Kültürel ve sosyal ilişkiler de tam anlamıyla en düşük noktaya gelecek.

        GAZZE VE MISIR’I VURDU

        İsrail’in Eylat kenti yakınlarında yaşanan saldırının ardından İsrail Hava Kuvvetleri’nin Gazze ve Mısır sınırına düzenlediği saldırıda 2’si Mısır polisi 9 kişi hayatını kaybetti. Gazze’de dün ölenler için cenaze töreni düzenlendi. İsrail uçakları Gazze bombardımanını sürdürdü. Halk Direniş Komitesi üyesi Filistinli motosikleti üzerinde vuruldu.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ