Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Clinton, Türkiye’yi öve öve bitiremedi

        Kasım CİNDEMİR/ HT GAZETE

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türk hükümetinin dini azınlık gruplarının hakları konusunda somut adımlar attığını belirterek “Yeni bir Türkiye doğuyor” dedi. Clinton, bu düşüncelerini, Ermeni lobisinden olan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli üyesi Howard Berman’ın kendisine yönelttiği soruları yanıtlarken dile getirdi.

        ‘24 VAKFA AİT MÜLKLER İADE EDİLDİ‘

        Berman, ABD Temsilciler Meclisi’nin 13 Aralık 2011’de kabul ettiği ve Türkiye’de azınlıklara ait el konulan kilise mallarının iadesini öngören kararı hatırlatarak Clinton’ a bir dizi soru yöneltti. Howard Berman’a yazılı yanıt veren Hillary Clinton, Türk hükümetinin geçen ağustos ayında aldığı karara dikkat çekti ve 24 ayrı dini vakfa mülklerin iade edildiğini söyledi. Clinton, AİHM kararı uyarınca, Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin Kasım 2010’da “Ekümenik Patrikhane”ye (Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi) geri verildiğini anlattı.

        ‘İLK KEZ MECLİS’TE KONUŞTU’

        Clinton, Türk yetkililerin, kendisine Heybeliada Ruhban Okulu’nun yakın bir gelecekte açılmasına da olumlu baktıklarını söylediklerini belirtti ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, “Türkiye’de Hıristiyan din adamlarının eğitilmesine karşı yasalar yoktur. Devlet böyle bir adımı destekleyecektir” sözlerini aktardı. Türk hükümetinin, bireysel, dini ve etnik azınlıkların haklarına yer verilen yeni bir Anayasa üzerinde çalıştığını ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bu çerçevede çeşitli dini azınlık gruplarıyla iletişim kurduğunu kaydeden Clinton, Fener Rum Patriği‘nin 20 Şubat günü Cumhuriyet tarihinde ilk kez TBMM’ de konuştuğunu ve Türkiye’deki olumlu gelişmelere yer verdiğini anımsattı.

        ‘ATILAN ADIMLAR CESARET VERİCİ’

        ABD Dışişleri Bakanı Clinton, “Ne yazık ki şimdiye kadar azınlıklara yönelik ada let siz likler yaşandı. Ancak bunlar yavaşça düzeltiliyor ve değiştiriliyor. Yeni bir Türkiye doğuyor” dedi. Clinton, Türkiye’nin attığı adımları “cesaret verici” olarak niteledi.

        CLİNTON'IN SAÇLARINI YAPAN TÜRK KUAFÖR

        GEÇTİĞİMİZ yıl temmuz ayında ve son olarak “Suriye’nin Dostları” toplantısına katılmak üzere geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, saçlarını kuaför Metin Bahçecik’e yaptırdı. Clinton, her iki gelişinde de kaldığı otelde saçlarını kuaför Bahçecik’e fönletti. Bahçecik de Clinton’a orkide dalı hediye etti. Hillary Clinton’un nazik bir hanımefendi olduğunu, saçları yapılırken kendisiyle sürekli sohbet ettiğini anlatan Bahçecik, “Orkideyi görünce hem çok sevindi hem de şaşırdı. İki yıldır beni görmekten çok mutlu olduğunu söyledi. Özellikle orkide götürdüğüm için bana ‘İşte Türkleri bu yüzden çok seviyorum’ dedi. Saçının nasıl yapılacağına kendisi karar verdi. Amerika’da da çalıştığım için sürekli sohbet ettik. Oldukça sempatik, güleryüzlü ve nazik biri olan Hillary Clinton fotoğraf çektirme isteğimi de her iki görüşmemizde de reddetmedi” dedi.

        Hillary Clinton’ın “İstanbul manzarasını muhteşem bulduğunu ve İstanbul’da olmayı sevdiğini” söylediğini anlatan kuaför Metin Bahçecik, Clinton’ın ilk gelişinde 2 bin, ikinci gelişinde ise 500 TL ödediğini kaydetti. Bahçecik, ödemelerin Clinton’ın yardımcıları tarafından yapıldığını söyledi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ