Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erzincan Başsavcısı tahliye edildi

        Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tahliyesine karar verdi. Daire, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanıkların tahliyesine hükmetti.

        Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ''görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak'' suçlamasıyla yargılandığı davaya Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edildi.

        Davanın bugünkü duruşması, izleyicilerin çok olması nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu'nda yapıldı.

        Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava ile ''görevi kötüye kullanmak'', ''evrakta sahtecilik'' ve ''imar kirliliğine neden olmak'' iddialarıyla Yargıtayda yargılandığı davanın birleştirilmesinin ardından duruşmaya verilen kısa aradan sonra ara kararı açıkladı.

        Ülker, her iki dava dosyasının birleştirilmesinin ardından, birleştirilen dosyanın incelendiğini açıkladı.

        Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada tutuklanan İlhan Cihaner, Recep Gençoğlu, Nedim Ersan, Ersin Erkut, Murat Yıldız, Sabri Barkın İnce, Kıvılcım Üstel, Şenol Bozkurt, Şinasi Demir ve Orhan Esirgen hakkında ''isnat edilen suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden'' tutuklama kararı verildiğini belirten Daire Başkanı Ülker, ''dosyadaki hukuki bulgu ve belgeler gereği koşulları oluşmayan tutuklama kararının kaldırıldığını ve sanıkların koşulsuz tahliyelerine karar verildiğini'' açıkladı.

        Daire Başkanı Ülker, tüm sanıkların derhal salıverilmeleri için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına ve sanıklar hakkında adli kontrol uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

        Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yargılama sürecinde Cihaner'in Erzurum'da yargılandığı dava dosyasının değişik aşamalarda istenmesine rağmen Yargıtay 11. Ceza Dairesine göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi sorumluları hakkında yasal gereğinin yapılması için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

        Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava ile ''görevi kötüye kullanmak'', ''evrakta sahtecilik'' ve ''imar kirliliğine neden olmak'' iddialarıyla Yargıtayda yargılandığı davanın birleştirilmesine hükmeden Yargıtay 11. Ceza Dairesi, aralarında Cihaner'in de bulunduğu 10 sanığın tahliyelerine karar verdi.

        Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner'in Yargıtay'da yargılanmasına devam edildi.

        Duruşmaya Cihaner'in eşi Muhteber Cihaner, kardeşleri, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Ergenekon davası sanıklarından Yalçın Küçük, bazı hakim ve savcılar ile çok sayıda vatandaş, izlemek üzere katıldı.

        Duruşmayı CHP milletvekilleri Atilla Kart, Malik Ejder Özdemir ve Hüseyin Ünlütepe de izledi.

        Duruşma başlamadan önce Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, salonda bulunanları uyararak ''Sayın Cihaner içeri alındığında alkış istemiyoruz'' dedi.

        Başkan Ülker'in uyarısının ardından Cihaner salona alındı. Bu sırada salonda bulunanlardan büyük çoğunluğunun ayağa kalktığı ve Cihaner oturduktan sonra oturduğu görüldü.

        Daire Başkanı Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinden davaya ilişkin istenen belgelerin gönderilmediğini belirtti.

        Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının istenilmesine rağmen daireye gönderilmediğini ifade eden Ülker, basında çıkan haberlerden dosyanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiğinin anlaşıldığını kaydetti.

        Ülker, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden ''irticayla mücadele eylem planı'' davası ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' ile ilgili davalara ilişkin ellerinde bulunan bilgileri anlattı.

        Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının Cihaner'in avukatları tarafından verilen CD'ler üzerinden incelendiğini ifade eden Ülker, Erzurum ve İstanbul'daki davanın birleştirilmesine karar verildiğini anımsattı.

        Cihaner'in avukatı Turgut Kazan da Erzurum'daki davanın Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki davayla birleştirilmesini talep ederek, ''Bu birleştirme fiili bir durumdur. Dairemizin bugün basına yansıyan takipsizlik kararı kadar hukuki zorunluluktur'' diye konuştu.

        Kazan, her iki dava dosyasının Dairede bulunan CD'ler üzerinden incelenerek birleştirilmesini talep etti.

        Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da birleştirme kararının Dairenin takdirinde bulunduğunu belirtti.

        Tarafların taleplerini dinleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla aralarında İlhan Cihaner ve Saldıray Berk'in de bulunduğu sanıkların yargılandığı dava dosyası ile Yargıtay 11. Ceza Dairesindeki dava dosyası arasında ''şahsi ve fiili irtibat'' bulunduğu gerekçesiyle, her iki dava dosyasının Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki dava dosyasında birleştirilmesine oy birliğiyle karar verdi.

        Birleştirme kararının ardından Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın tutuklu sanıklarının tümünün tahliyesini talep etti.

        Savcının talebinin ardından, duruşmaya ara verildi.

        Aranın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin ara kararını açıklayan Daire Başkanı Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada tutuklanan İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel, astsubaylar Orhan Esinger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir hakkında ''isnat edilen suçlamaların tutuklama için tek başına yeterli olup olmayacağı gözetilmeden'' tutuklama kararı verildiğini belirtti.

        Daire Başkanı Ülker, ''dosyadaki hukuki bulgu ve belgeler gereği koşulları oluşmayan tutuklama kararının kaldırıldığını ve sanıkların koşulsuz tahliyelerine karar verildiğini'' açıkladı.

        Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin söz konusu dava dosyasını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesi yönündeki kararının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin görüşü alınmadan verilmiş olduğuna işaret ederek, bu birleştirme kararının ''hukuksal sonuç doğurmayacağına'' hükmetti.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Daireye gönderdiği ''irticayla mücadele eylem planı'' dava dosyasının İstanbul'da duruşma gününün yaklaşması nedeniyle özel kuryeyle İstanbul'a gönderilmesinin kararlaştırıldığını açıklayan Ülker, birleştirme kararının bir örneğinin de Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek kayıtlara işlenmesine hükmetti.

        Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yargılama sürecinde Cihaner'in Erzurum'da yargılandığı dava dosyasının değişik aşamalarda istenmesine rağmen Yargıtay 11. Ceza Dairesine göndermeyen Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi sorumluları hakkında yasal gereğinin yapılması için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

        Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dava dosyasında yer alan eksikliklerin tamamlanması ve istenen diğer dava dosyalarının gelmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

        Kararın ardından salonda bulunanlar, 11. Ceza Dairesi heyetini ve Cihaner'i alkışladı. Bazı kişiler de ''Adalet budur'' diye bağırdı.

        Duruşmayı izleyenler, Yargıtay bahçesinde de bir süre bekledi, sloganlar ve alkışlarla kararı kutladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ