Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fatih Altaylı, seçim anketi, habertürk, konsensus, ankara, istanbul, izmir
        16

        Kararsızların dağıtılmasından sonra CHP adayı Aziz Kocaoğlu’nun oy oranı yüzde 50.5, AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın oy oranı yüzde 34.9, MHP adayı Murat Taşer’in oy oranı ise yüzde 10.2 olarak ortaya çıktı.

        17

        Bu durumda CHP adayı İzmir’de bir kez daha Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmaya en yakın isim oldu.

        18

        İzmir’in 30 ilçesinden 21’i kesin olarak CHP’de kalacak gibi görünürken, AK Parti 1 olan ilçe belediye başkanlığı sayısını 3’e çıkarıyor. 6 ilçede ise yarış ortada.

        19

        30 BÜYÜKŞEHİR
        Türkiye’de 30 büyükşehirde büyükşehir belediye başkanlıklarını kimin kazanacağını tespit edebilmek için Konsensus toplam 8712 kişiyle görüştü. Görüşülen kişilerin 4461’i kadın, 4251’i ise erkek.

        20

        Bu kişilerden alınan yanıtlara göre Türkiye’deki toplam 30 büyükşehir belediye başkanlığının 19’unu AK Parti adayları, 7’sini CHP adayları, 2’sini BDP adayları kazanırken, 1 büyükşehirde AK Parti adayı ile CHP adayı, bir diğer büyükşehirde ise MHP adayı ile AK Parti adayı seçim yarışını başa baş götürüyorlar.

        21

        Türkiye genelinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 43, CHP’nin oy oranı yüzde 29, MHP’nin oy oranı yüzde 16.6, BDP’nin oy oranı ise yüzde 6.5 olarak tahmin edildi. Diğer partiler ise yüzde 4.9’u paylaştılar.

        22

        İl genel meclisi seçimlerinde ise sağlıklı bir veri elde ettiğimizi söylemek çok güç. Çünkü ankete katılanların yüzde 76.7’si il genel meclisi için kime oy verecekleri konusunda kararsız olduklarını belirttiler.

        23

        Bu kadar büyük bir kararsız oranını sağlıklı olarak dağıtmak çok güç olduğu için burada elde ettiğimiz sonucu sizlerle paylaşmamayı tercih ettim.

        24

        HATA PAYI
        Konsensus tarafından Habertürk için yapılan bu anket çalışmasında İstanbul, Ankara ve İzmir seçim tahminlerinde hata payı yüzde 2.1. Bunun anlamı şu: İstanbul ve Ankara’da sonuçlar değişebilir. Yani AK Parti Ankara’da öne geçebilir veya CHP İstanbul seçimlerini alabilir. Veya her iki kent AK Parti’de kalabilir. AK Parti her iki kenti de kaybedebilir. İzmir ise kesinlikle CHP’nin.

        25

        HER ŞEY HIZLI DEĞİŞİYOR
        Sizlerle paylaştığım bu anket, geçtiğimiz 1 hafta içinde yapıldı. Çok hızlı bir biçimde gece gündüz çalışılarak değerlendirildi ve sizlere ulaştırdık. Fakat bu ankette gördüğümüz bir şey var. Uzun zamandan beri ilk kez seçmen hareketleri bu kadar hızlı. Bir ay kadar önce yaptığımız ankete göre bile hızlı değişimler var.

        26

        Anketin tamamlanmasından sonraki 18 gün veya yayınlanmasından sonra 12 günde ortaya çıkması muhtemel olaylar, zaten hızlı olan seçmen hareketlerini daha da hızlandırabilir. Geçmişte AK Parti’yi yukarı taşıyan dinamiklerin bu kez farklı hareket etmesi de mümkün. Bu yüzden kararsızların dağıtılması, bildik istatistik kurallarına göre yapıldığı için bu seçime özel bir “durum” oluşması ihtimal dahilinde.

        27

        Bu sonuçlara bakarak Başbakan Erdoğan’ın seçimleri bir yerel seçim havasından çıkarmaya yönelik stratejisinin tuttuğunu ve seçmenlerin yerel seçimden çok genel seçim varmış gibi tutum takındıklarını söylemek mümkün.