Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 4.4’lük deprem uzmanları da böldü

        GAZETE HABERTÜRK / GÜLİN YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi YRD. DOÇ. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU

        ‘Deprem,hepimizi ters köşeye yatırabilir’

        Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen 4.4'lük deprem, Türkiye'nin "deprem gerçeğini" bir kez daha hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu uyardı: "İstanbul'da beklerken 7 büyüklüğünde deprem Doğu'da olabilir."

        İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "İstanbul'un Afetlerden Zarar Görebilirliği Sempozyumu"nda şok açıklamalar yaptı. Gündoğdu, "7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ters köşeye yatabiliriz, çok daha pahalıya ödeyebiliriz" dedi. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, önceki gün Silivri açıklarında meydana gelen 4.4'lük depremle ilgili olarak ise şunları söyledi:

        20 BİN DEPREM DAHA

        "Büyük bir deprem değil. Deprem kırılması düşünülen yerin üzerinde oldu. Son bir ayda 10 ayrı küçük deprem oldu. Bu depremin öncü olup olmadığını ifade etmek yanlış olur. Anadolu yakasında daha fazla hissedilmesi, depremin doğu-batı yönünde enerji boşalmasından kaynaklanıyor. 4.4'lük 20 bin tane deprem olması halinde 7'lik bir depreme denk gelebilir."

        DOĞU'YA DA DİKKAT

        Gündoğdu, "Herkes İstanbul'a odaklanmışken aynı hatta daha Doğu'da büyük bir deprem olma ihtimali nedir" sorusuna ise "Bu fay sabıkalı, ne yapacağı belli olmaz. 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ters köşeye yatabiliriz, çok daha pahalıya ödeyebiliriz" yanıtını verdi.

        PROF. DR. AHMET ERCAN:

        3-5 gün önceden depremi bileceğiz

        PROF. Dr. Ahmet Ercan, "Güzel bir haberim var" diyerek, "Depremi önceden kestirebilecek bir aygıt bulmuş durumdayız" müjdesi verdi. Ercan, teknik detayları özetledi: "Depremin patlayacağı ocakta, aşırı bir gerginlik birikmesi sonucu, 'gerginlik dalgaları ya da gravitational waves' diye anılan, deprem ölçerlerin duyamadığı, büyük dalga boylu, küçük genlikli dalgaların oluştuğunu ilk kez belirledik. Bu dalgaları deprem olmadan 3-5 gün önceden ölçerek, 4.5'ten büyük depremin geliyor olduğunu söyleyebileceğiz."

        'İKİ BÜYÜK DEPREM OLUR'

        Prof. Dr. Ercan, 30-40 yıl içinde beklenen büyük İstanbul depremi içinse şunları söyledi: "İstanbul'da iki büyük deprem olacak. İlki Küçükçekmece'nin önünde, 6.3 ila 6.7 büyüklüğünde bekleniyor. İkincisi ise Silivri Koyu'nun içerisinde, 7 ila 7.2 büyüklüğünde olacak. 4.4'lük küçük deprem önemli, çünkü bu deprem 'Ben büyük depremi burada yapacağım' dedi."

        İÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY:

        'Burada büyük deprem olmayacağının kanıtı'

        PAZAR gecesi yaşadığımız 4.4'lük Marmara Denizi depremi, büyük İstanbul depreminin habercisi değil, tam tersine büyük İstanbul depreminin olmayacağının kanıtıdır. Büyük İstanbul depremi, Adalar Fayı dediğimiz fay hattında modellenmiş bir senaryoydu. Tuzla'dan Küçükçekmece'ye kadar bu hatta aktivite yok. Diğer yandan, 1912 yılında Tekirdağ-Silivri hattı kırılmıştı. Marmara'da kırılmayan yegane fay Silivri çukurundan Kumburgaz çukuruna uzanan 40 km'lik fay. Bu fay da en fazla 6.5 şiddetinde bir potansiyel taşıyor. Bu fay hattında bir deprem riski var evet ama büyük bir stres gözükmüyor. Büyük deprem denilen Adalar hattında zaten stres yok. Kırılan ilk hat ile kırılmayan ikinci hattın birleştiği noktada 4 ila 5 şiddeti arasında onlarca deprem olmuştur.

        Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Başkanı PROF. DR. AHMET METE IŞIKARA:

        'Marmara'da iki noktada deprem riski yüksek'

        Bugün için deprem zamanının cevabını vermek mümkün değil. O yüzden bu 4.4'lük deprem için "öncü" diyemeyiz. Öncü deprem ancak asıl deprem olduğunda bilinebilir. Biz deprem gerçeğiyle yaşamak zorundayız. Marmara'da iki yerde deprem olma tehlikesi var. Bir tanesi benim 13 Kasım 1999'da açıkladığım gibi Adalar'ın güneybatısından Tekirdağ'a kadar uzanan çizgi. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kuzey kolu. İkincisi de Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun güney kolu. Bu, Adapazarı- Geyve'den Gemlik Körfezi'nden geçiyor. Bu kol 250 yılı aşkındır sessiz. Bu da iyi bir durum değil. Tehlikeli. İstanbul 17 Ağustos'u nasıl hissettiyse o şekilde hissedilecek, ama Adalar'ın güneybatısındaki depremi yaşayacak. En çok da İstanbul'un Avrupa yakası etkilenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ